0

بانک مقالات زیست شناسی

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی
دوشنبه 1 خرداد 1391  8:31 AM

 2 : زيست شناسي گياهي پاييز 1390; 3(9):13-25.
 
اثر شوري بر محتواي رنگدانه اي و رشد دو رقم گياه کلزا (Brassica napus)
 
چاپارزاده نادر*,زرندي مياندوآب ليلا
 
* گروه پژوهشي بيوتکنولوژي گياهان شورپسند، دانشگاه تربيت معلم آذربايجان، تبريز، ايران
 
 

شوري يکي از مهم ترين عوامل محدودکننده رشد و توليد گياهان در سراسر دنياست. شناسايي ارقام متحمل به شوري و بهبود تحمل گياهان، موثرترين روش براي افزايش عملکرد است. به منظور بررسي واکنش ارقام کلزا به شوري از نظر تغييرات رشدي و محتواي رنگدانه اي، آزمايشي به صورت فاکتوريل در قالب طرح کاملا تصادفي با چهار تکرار انجام شد. شوري از نوع کلريد سديم در سه سطح 0 (شاهد)، 175 و 350 ميلي مول بر روي دو رقم کلزا به نام هاي Brassica napus L. cv. Sarigol و Brassica napus L. cv. Hyola308 در مرحله 3-4 برگچه اي اعمال شد. وزن خشک بخش هوايي و ريشه، محتواي کلروفيل a و b، کاروتن ها و گزانتوفيل ها، آنتوسيانين ها، فلاونوئيدها و در نهايت ترکيبات جذب کننده UV در برگ ها مطالعه شدند. نتايج کاهش وزن خشک ريشه در هر دو رقم را در شرايط شوري بالا نشان دادند. در رقم Sarigol افزايش معني دار وزن خشک بخش هوايي در شوري 175 ميلي مول مشاهده شد ولي تاثير شوري از اين نظر روي رقم Hyola308 معني دار نبود. از نظر محتواي کلروفيل، تنها در رقم Sarigol، کلروفيل a در شوري پايين افزايش يافت و کلروفيل در شوري بالا کاهش معني داري نشان داد. افزايش رنگدانه هاي کمکي (کاروتنوئيدها) در رقم Hyola308 مي تواند علت مقاومت اين رقم به شوري و ثبات ساختارهاي فتوسنتزي باشد. تمايل به کاهش رنگدانه هاي غيرفتوسنتزي که در هر دو رقم در شوري بالا مشاهده مي شود، معني دار نيست. بنابراين، عدم آسيب پذيري رنگدانه هاي اصلي و کمکي فتوسنتزي در شرايط شوري، مي تواند علت بسيار مهمي براي بردباري گياه کلزا به شوري تلقي شود.

 
كليد واژه: رنگدانه، رشد، شوري، کلزا
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها