پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی
دوشنبه 1 خرداد 1391 8:30 AM
1 : زيست شناسي گياهي پاييز 1390; 3(9):1-12. |
پاسخ هاي فيزيولوژيک و بيوشيميايي نارنگي پيج روي پايه سيترنج تحت تنش دماي پايين |
تاجور يحيي*,فتوحي قزويني رضا,حميداوغلي يوسف,حسن ساجدي رضا |
* گروه علوم باغباني، دانشكده كشاورزي، دانشگاه گيلان، رشت، ايران |
تنش دماي پايين، يکي از عوامل محيطي مهم محدودکننده در توسعه کشت و توليد مرکبات است. در اين پژوهش تاثير تنش دماي پايين بر شاخص هاي بيوشيميايي و فيزيولوژيک نارنگي پيج بر روي پايه سيترنج (نهال دو ساله)، در شرايط کنترل شده انکوباتور (با رطوبت نسبي %65±5 و شدت نور 15000 لوکس) بررسي گرديد. آزمايش به صورت طرح کاملا تصادفي با اعمال تيمار دماهاي پايين (6-، 3-، 0، 3، 6 و 9 درجه سانتيگراد) و شاهد (25±2 درجه سانتيگراد) اجرا شد. مقايسه ميانگين تيمارها نشان داد که کمترين مقدار کلروفيل کل (1.513 ميلي گرم در گرم وزن تازه برگ)، رنگ سبز (%61.25) و محتوي آب برگ (%33.55 وزن تازه برگ) در تيمار دمايي 6- درجه سانتيگراد به دست آمد. بيشترين مقدار پرولين (48 ميلي گرم در گرم وزن تازه برگ) در دماي 3- و حداکثر کربوهيدرات (55.3 ميلي گرم در گرم وزن تازه برگ) نيز در صفر درجه سانتيگراد حاصل شد. همچنين، بيشترين مقدار آب گزيدگي (51 تا 75%) و نشت يوني (%75.66) در دماي 6- درجه بود. بيشترين مقدار پراکسيداسيون ليپيدها (2.643 ميکروگرم مالون دآلدئيد در گرم وزن تازه برگ)، ظرفيت آنتي اکسيداني (%63.5) و فنل (2.863 ميلي گرم در گرم وزن تازه برگ) نيز در دماي 3- درجه بود. حداکثر فعاليت آنزيم سوپراکسيد ديسموتاز (8.44´104 واحد آنزيمي در گرم وزن تازه برگ) در 3 درجه سانتيگراد مشاهده گرديد. به عنوان نتيجه گيري مي توان گفت که نارنگي پيج (روي پايه سيترنج) از طريق افزايش برخي از شاخص ها، همچون پرولين، کربوهيدرات، و ظرفيت آنتي اکسيداني قادر به تحمل تنش يخبندان تا دماي 3- درجه سانتيگراد است. |
كليد واژه: آنتي اکسيدان ها، تنش دماي پايين، مرکبات، نارنگي |
![]() |
نسخه قابل چاپ |