پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391 1:46 PM
9 : زيست شناسي ايران پاييز 1386; 20(3):230-241. |
اثر فلز روي بر رشد و برخي از شاخصهاي فيزيولوژيکي و بيوشيميايي در گياه نعناع خوراکي(.Mentha spicata L) |
زارع ده آبادي سعيد*,اسرار زهرا,مهرباني ميترا |
* کرمان، دانشگاه شهيد باهنر، دانشکده علوم، گروه زيست شناسي |
روي (zinc) بعنوان يک عنصر ضروري براي رشد و نمو گياهان نقش ساختاري و عملکردي فراواني در بسياري از فرآيندهاي متابوليکي گياهان بر عهده دارد، ولي مقدار اضافي آن بخصوص در خاکهاي اسيدي يک فاکتور محدود کننده رشد براي گياه محسوب مي شود. در اين تحقيق با توجه به اهميت زياد گياه نعناع در زمينه هاي دارويي و صنعتي اثر غلظت هاي متفاوت روي بر اين گياه مورد مطالعه قرار گرفت. گياهان بمدت 12 هفته در اتاق رشد با شرايط کنترل شده و محلول غذايي حاوي غلظتهاي متفاوت فلز روي کشت داده شد. بر اساس نتايج شاخصهاي رشد، ميزان کلروفيل a، کلروفيل کل و مقدار کاروتنوئيدها در تيمار 5 و 10 ميکرومولار روي در مقايسه با گياه کنترل افزايش و با بالا رفتن غلظت روي در محلول غذايي ( 40Mµو 20) به تدريج کاهش مي يابد. محتواي آنتوسيانين برگ در غلظت 5 ميکرومولار نسبت به گياه کنترل تفاوت معني داري ندارد ولي با افزايش غلظت روي در محلول غذايي بخصوص در تيمار 40 ميکرومولار به تدريج افزايش نشان مي دهد. ميزان مالون دآلدهيد بعنوان شاخص پراکسيداسيون ليپيدهاي غشايي تنها در تيمار بالاي فلز روي اندکي افزايش نشان مي دهد. مقدار پروتئين کل در برگها نيز با افزايش غلظت روي بطور معني داري افزايش ولي در غلظتهاي بالاي اين فلز اندکي از مقدار آنها کاسته مي شود. بطور کلي فلز روي در غلظتهاي پايين موجب تحريک رشد در گياه نعناع مي شود در حالي که غلظتهاي بالاي آن باعث بروز برخي اثرات سمي در اين گياه مي گردد. |
كليد واژه: |
![]() |
نسخه قابل چاپ |