پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391 1:25 PM
2 : زيست شناسي ايران بهار 1387; 21(2):184-193. |
جداسازي سويه اي جهش يافته از باكتري Xanthomonas campestris براي توليد زانتان با استفاده از آب پنير بعنوان تنها سوبسترا |
اشرف سيمين,صعودي محمدرضا*,صادقي زاده مجيد |
* تهران، دانشگاه الزهرا (س)، دانشكده علوم، گروه زيست شناسي، بخش ميكروبيولوژي |
باكتري Xanthomonas campestris يك پلي ساكاريد خارج سلولي محلول در آب به نام زانتان توليد مي كند كه كاربرد گسترده اي در صنايع غذايي، شيميايي، نفت و ديگر صنايع دارد. اين باكتري بدليل پايين بودن سطح فعاليت -b گالاكتوزيداز قادر به مصرف لاكتوز نمي باشد. در نتيجه با رشد باكتري در محيط پايه لاكتوز از جمله آب پنير، ميزان ناچيزي زانتان توليد مي شود. آب پنير، بدليل BOD بالاي آن، دورريزي آن مشكلات عمده اي دارد. بنابراين، اين ماده زائد غني از لاكتوز و پروتئين سوبستراي مناسبي براي فرايندهاي تخمير مي باشد. در اين پژوهش سويه اي جهش يافته اي از Xanthomonas campestris (سويه NA1) با استفاده از جهش زايي توسط اسيد نيترو جداسازي شد. فعاليت آنزيم -b گالاكتوزيداز كشت NA1 در شرايط بهينه بدست آمده (pH=5.5 و دماي 38 درجه سانتي گراد)، در مقايسه با كشت نوع وحشي 9.5 برابر افزايش نشان داد. توليد صمغ زانتان توسط NA1 با استفاده از آب پنير بعنوان تنها منبع كربن مورد مطالعه قرار گرفت. با استفاده ازطراحي آزمايش پلاكت – برمن (Plackett-Burman) و آناليز آماري، در ميان 7 پارامتر آزمايش شده، آب پنير (بعنوان سوبستراي اصلي) و pH فاكتورهاي اصلي موثر در توليد صمغ شناخته شدند. توليد صمغ در فرمانتور با استفاده از فاكتورهاي مهم بدست آمده از مرحله بهينه سازي نيز مورد بررسي قرار گرفت. از سويه جهش يافته 10gl-1 زانتان با استفاده از آب پنير بعنوان تنها منبع كربن بدست آمد. |
كليد واژه: |
![]() |
نسخه قابل چاپ |