پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391 11:17 AM
3 : زيست شناسي ايران تابستان 1388; 22(2):218-228. |
بررسي اثر مقدار اضافي عنصر روي (Zinc) بر القاي تنش اکسيداتيو و تجمع برخي عناصر در گياه نعناع سبز (.Mentha spicata L) |
زارع ده آبادي سعيد*,اسرار زهرا |
* کرمان، دانشگاه شهيد باهنر، دانشکده علوم، گروه زيست شناسي |
آلودگي خاکها با فلزات سنگين، از طريق فعاليتهاي بشري در مناطق صنعتي، در حال حاضر به عنوان يکي از مهمترين تنشهاي محيطي براي گياهان محسوب مي شود. اين تحقيق به منظور مطالعه تاثير غلظتهاي مختلف عنصر روي بر القاي تنش اکسيداتيو در گياه نعناع سبز و تاثير آن بر پاسخهاي آنتي اکسيداني و تجمع برخي عناصر ضروري در اين گياه انجام گرفت. گياهان به مدت 16 هفته در اتاق رشد با شرايط کنترل شده و محلول غذايي حاوي غلظتهاي متفاوت فلز روي کشت داده شدند. ميزان وزن خشک يا بيوماس اندامهاي مختلف، به عنوان مهمترين پاسخ گياه در برابر تنش، در گياهان تيمار شده با غلظتهاي بالا روي کاهش معني داري داشت. محتواي ترکيبات فنلي مانند فلاونوئيدها و آنتوسيانين ها در گياهان تيمار شده نسبت به گياه کنترل با افزايش غلظت روي در محلول غذايي افزايش نشان داد. افزايش ميزان پراکسيداسيون ليپيدهاي غشايي و نيز افزايش محتواي آسکوربات کل در اثر تيمار عنصر روي مي تواند دليلي بر اين فرضيه باشد که فلز روي سبب القاي تنش اکسيداتيو در گياه نعناع شده است. غلظتهاي بالاي روي در محلول غذايي موجب کاهش غلظت عناصر آهن و روي در اندام هوايي نسبت به ريشه، کاهش ميزان جابجايي اين عناصر و تجمع بالاي آنها در ريشه گياه گرديد. بطور کلي شايد بتوان گفت، غلظتهاي بحراني روي با تحريک واکنشهاي اکسيداتيو و اختلال در عملکرد آهن باعث بروز برخي اثرات سميت در گياه نعناع شده است. |
كليد واژه: آسکوربيک اسيد، تنش اکسيداتيو، فلاونوئيدها، روي، نعناع خوراکي |
نسخه قابل چاپ |