پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی
یک شنبه 31 اردیبهشت 1391 9:59 AM
9 : زيست شناسي ايران 1390; 24(1):89-103. |
مطالعه آثار دگر آسيبي زعفران (.Crocus sativus L) بر روي جوانه زني و رشد دانه رستهاي چهار رقم سورگوم (.Sorghum bicolor L) |
طاهري كشور,صبورا عذرا*,كيارستمي خديجه |
* تهران، دانشگاه الزهرا (س)، دانشكده علوم پايه، گروه زيست شناسي |
زعفران از محصولات مهم زراعي ايران، گياهي چند ساله است که تکثير آن از طريق بنه ها صورت مي گيرد. ميزان محصول زعفران معمولا 5 الي 6 سال بعد از کشت اوليه کاهش مي يابد به همين دليل کشاورزان اقدام به کشت مجدد بنه هاي جديد زعفران يا کشت جايگزين مي نمايند. سورگوم مي تواند يکي از نامزدهاي احتمالي کشت جايگزين باشد. از اين رو در تحقيق حاضر تلاش گرديد تا اثر عصاره برگ، بنه و گلپوش زعفران بر روي جوانه زني و تغيير تعدادي از پارامترهاي رشد چهار رقم سورگوم در مرحله اوليه استقرار آنها بررسي شود. با استفاده از پودر خشک اندامهاي مختلف زعفران، عصاره هاي آبي در غلظتهاي صفر (آب مقطر)، 1، 2 و 4 درصد (w/v) و عصاره هاي الکلي در غلظتهاي صفر (آب مقطر)، 0.25، 0.5 و 1 درصد (w/v) تهيه گرديد و بذرهاي سترون شده سورگوم با روش کاغذ صافي مرطوب تحت تاثير ترکيبات دگر آسيب زعفران قرار داده شد. کليه آزمايشها به صورت طرح آماري فاکتوريل در قالب بلوکهاي کاملا تصادفي با 4 تکرار اجرا گرديد. نتايج نشان داد عصاره هاي آبي و الکلي فوق درصد و سرعت جوانه زني، طول ريشه، ساقه، برگ و وزن تر و خشک دانه رستهاي تمامي ارقام سورگوم را کاهش داد. تحت اثر مواد دگرآسيب، رشد ريشه نسبت به برگ و ساقه به طور قابل ملاحظه اي کاهش يافت. اندازه گيري وزن خشک ساقه و ريشه نيز نشان داد که ميزان تجمع زيتوده در ساقه کمتر تحت تاثير قرار مي گيرد. علي رغم رشد کمتر ريشه محتواي آب دانه رستها تغيير محسوسي نکرد بنابراين به نظر مي رسد که سورگوم از طريق تنظيم اسمزي و اثر رقت بر شرايط دشوار غلبه مي کند. با مقايسه اثرات دگر آسيبي اندامهاي گوناگون زعفران به نظر مي رسد که اثر بازدارندگي رشد عصاره گلپوش و برگ شديدتر از عصاره بنه مي باشد. همچنين نتايج نشان داد با توجه به ويژگيهايي نظير کاهش سرعت جوانه زني، کاهش طول ريشه و وزن خشک ريشه و ساقه، کاهش نسبت طول ريشه به ساقه، رقم علوفه اي اسپيدفيد حساس ترين رقم مورد مطالعه بود. اما ارقام دانه اي کيميا و پيام با وجود آن که درصد جوانه زني و سرعت جوانه زني آنها کمتر بود، اما در روزهاي پس از جوانه زني با داشتن سطح برگي بزرگتر، عدم تاثير مواد دگر آسيب زعفران بر رشد طولي ساقه و افزايش نسبي وزن خشک ريشه و ساقه مقاوم تر بودند. |
كليد واژه: دگر آسيبي، زعفران، .Crocus sativus L، سورگوم، جوانه زني، آناليز رشد |