0

#$ آموزش رمز گذاری و رمز نگاری $#

 
mparsa
mparsa
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : خرداد 1389 
تعداد پست ها : 222
محل سکونت : فارس

پاسخ به:#$ آموزش رمز گذاری و رمز نگاری $#
جمعه 9 مهر 1389  6:21 PM

 ایجاد امضاهای دیجیتالی ، کلید های خصوصی و کلید های عمومی :

اگر به طور خلاصه برخی از مفاهیم کلید عمومی را بررسی کنیم ، خواهیم دریافت فرستنده (نگارنده ) پیام ، پیام رمز شده را به صورت محرمانه به مقصد می رساند .زیرا فقط نگارنده ی پیام است که می تواند پیام رمز شده را به کلید عمومی او را رمز گشایی کند . 

اگر چه ممکن است افراد دیگر مثل کلاه سیاه ها هم کلید عمومی نگارنده را بداند .

اما نمی تواند کلید عمومی مقصد را برای دو طرف رمز گشایی کند.

کلید عمومی نگارنده اجازه می دهد تا به شکل باز کلید عمومی اش را را توزیع کند و مشکل توزیع کلید رمز را حل کند ، توجه کنید که کلید عمومی در رمزنگاری مشکل بحرانی دیگری را در تجارت الکترونیک و روابط اینترنتی حل میکند و پیروزی بزرگ در کلید عمومی رمز نگار ی به مبداَقدرت می دهد تا اسناد امضاء شده را حذف کند.

این استفاده از روش کلید عمومی امضای دیجیتالی نام دارد . 

زیرا هر سیستم اسناد قانونی بر اساس امضای رو کاغذ افراد ارزش می یابد .

چند اصطلاح اختصاصی در رمز نگاری نوین :

به شکل اختصاصی (confildentiality ) : اطمینان از این است که فقط مالکین کلید رمز اشتراک داده شده ما در خواهند بود . فایل کامپیوتری با یک کلید رمز را باز کنند.

تایید (authentication ) : اطمینان از این است که هویت شخصی که در سمت دیگر خط است و اثبات شود . تایید از فریبکاری برخی از افراد جلوگیری میکند .

بی اعتبار ( nonreputation ) : اطمینان از این که ارسال کننده نتواند فایلی که ارسال شده را رد کند .

درستی ( integrity ) : اطمینان از این است که فایل مدت انتقال تغییر نکرده باشد .

Mac چیست ؟

نگارنده رمز را با ساتفاده از کلید رمز و کد ( message mac authentication) اطمینان حاصل می کند که کسی پیام گیرنده را دستکاری نکرده است .

مانند روش کلید رمز ، فرمول Mac در دسترس گیرنده قرار می گیرد .


فشرده سازی فایل و Mac 

MAc فایلهای بزرگ را به چند بایت تبدیل می کند .اما فشرده سازی Mac ر ا با برنامه های فشرده ساز Pkzip و Winzip و Stuffit و ... اشتباه نگیرید . فشرده سازی Mac تنها راهی است که نمی توان با Mac متن اصلی را برگرداند.

-----------------------------------------------------------------------------------------

واژگان کاربردی Cryphtography
Cryphtography :از لحاظ لغوی به معنای "پنهان سازی" است و در زمینه تئوری اطلاعات و IT به معنای رمز کردن پیام یا اطلاعات برای ارسال در شبکه به گونه ا ی است که در مسیر درصورت شنود امکان تشخیص و خواندن پیام یا اطلاعات موجود نباشد. در واقع هدف آن است که دریافت کنندگان غیر مجاز این پیام نتوانند به محتوای آن دسترسی داشته باشند و یا هزینه دسترسی به پیام یا اطلاعات برای آنها از لحاظ مادی و زمانی بیش از حد علاقه آنها به محتوای پیام باشد. اما برای بالابردن درک از مطالب و نوشته های این شاخه از علم لازم است با اصطلاحات فنی آن بیشتر آشنا شویم که در اینجا به بخشی از آنها می پردازیم.

Block Cipher : متنی که قرار است رمز شده و پنهان سازی شود را معمولا" به قسمت های کوچکتر تقسیم می کنند و هر قسمت را با یک کلید (به مطالب قبل مراجعه کنید) رمز می کنند. برای مثال یک پیام مانند M را ممکن است به قسمتهای M1, M2, M3, ... , Mp تقسیم کنیم که در آنصورت برای تبدیل کل پیام M با کلید K به حالت رمز شده، قسمتهای کوچکتر آن (Mi) که به Block Cipher معروف است با همان کلید تبدیل شده و به سمت گیرنده ارسال می شود.

Cipher : این کلمه از لحاظ لغوی معانی زیادی بخصوص در ریاضیات دارد اما در بحث پنهان سازی اطلاعات به تابع تبدیلی گفته می شود که روی هر یک از کاراکتر ها یا حروف اعمال می شود و آنرا به حالت رمز شده در می آورد.

Ciphertex / Cryptogram : به پیامی گفته می شود که رمز شده و قابل تشخیص و خواندن نیست.

Clustering : به معنی دسته بندی کردن است و در بحث پنهان سازی اطلاعات به حالتی گفته می شود که یک تبدیل با دو کلید متفاوت بر روی یک پیام خروجی یکسانی ایجاد کند.

Cryptovariable : جایگزینی است برای کلیدی که توسط آن متن رمز می شود.

Code : نوعی از توابع تبدیل است که بجای آنکه روی حرف یا کاراکترها عمل کند بر روی لغات یا جملات عمل می کند.

Cryptanalysis : مجموعه فعالیت هایی که بر روی یک متن یا پیام رمز شده انجام می شود و در نتیجه آن باید کلید رمز کردن یا متن اصلی مشخص شود.

Cryptographic Algorithm : مراحلی که قدم به قدم باید اجرا شود تا یا یک پیام رمز شود و یا رمز یک پیام رمزشده گشوده شود.

Cryphtography : دانش و هنر پنهان سازی تبادل اطلاعات از دید افراد غریبه. این لغت ریشه یونانی دارد از لغتی بنام Kryptos به معنی "پنهان" یا "مخفی" و Graphein به معنی "نوشتن".

Cryptology : مجموعه علومی که شامل Cryptanalysis و Cryphtography می شود.

Cryptosystem : مجموعه ای از توابع که پیام را از فضای قابل خواندن به فضای رمز شده می برند و برعکس. در این مباحث معمولا" پیام آشکار را با M، پیام رمز شده را با C، تابع تبدیل به رمز را با E و تابع آشکار سازی را با D نمایش می دهند. یعنی :

E(M) = C , D(E(M)) = M
چنانچه بخواهند کلید را نیز مشخص کنند روابط به اینصورت تعریف می شوند :

E(M,K) = C , D(E(M,K),K) = M
بدیهی است اگر آشکار سازی با کلید دیگری انجام شود، در آنصورت خواهیم داشت : D(E(M,K),K') = M

Decipher : به عملیاتی که باید روی حروف رمز شده انجام شود و آنها را آشکار ساز، گفته می شود.

Encipher : اینکه پیام را بگونه ای رمز کنید که برای همه به غیر از گیرنده نهایی غیر قابل خواندن باشد.

End to end Ecryption : عملیاتی که بین مبدا و مقصد اطلاعات را رمز می کند و معمولا" طرفین باید توسط کلید اطلاعات را رمز و آشکار کنند.

Key - Cryptovariable : مجموعه اطلاعاتی که معمولا" بصورت یک عدد یا یک رشته از حروف است و با کمک آن یک پیام رمز و یا آشکار می گردد.

[تصویر: 523uyv9-1298625533.gif]
امام حسین (ع) فرمودند:
أَعجَزالنّاسٍ مَن عَجَزَ عَنِ الدُّعاء
 
عاجزترین مردم کسی است که نتواند دعا کند
 
 
تشکرات از این پست
namet5
دسترسی سریع به انجمن ها