0

بانک مقالات جغرافیا

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا
چهارشنبه 20 اردیبهشت 1391  11:56 AM

 1 : مدرس علوم انساني پاييز 1385; 10((پياپي 48) ويژه نامه جغرافيا):1-28.
 
جايگاه حكمروايي خوب برنامه ريزي شهري طرح متروي تهران
 
اسماعيل زاده حسن*,صرافي مظفر
 
* دانشگاه شهيد بهشتي، تهران، ايران
 
 

به طور كلي نظريه هاي برنامه ريزي به دو دسته كلي تقسيم مي شوند. دسته اول برنامه ريزي را از جنبه فرايند بررسي مي كند (برنامه ريزي فرايندي) و دسته دوم با محصول و نتيجه برنامه ريزي سروكار دارد (برنامه ريزي محصولي). در تحقيق حاضر، برنامه ريزي براي اجراي طرح متروي تهران (كه مورد مطالعه اين تحقيق است) از ديدگاه فرايندي بررسي شده است. به اين معنا كه مراحل تصميم گيري و برنامه ريزي براي اجراي طرح مزبور و آثاري كه اين برنامه ريزي از خود به جاي گذاشته است، مورد مطالعه قرار گرفته است. در اين ميان، جايگاه الگوي حكمروايي خوب (نظام اداره خوب) كه شامل اصولي از قبيل مشاركت، پاسخگويي، شهروندي، شفاف بودن، كارآمدي، قانون مداري و نظاير اينهاست، در جهت بررسي نقش مردم در فرايند برنامه ريزي براي طرح ياد شده و ميزان تعامل اضلاع حاكميت (مسوولان، مردم و بخش خصوصي) بررسي شده است. الگوي مربوط به آن (حكمروايي خوب) كه از اواخر دهه 1980 م. مطرح شده است، به طور كلي به فرايندي اشاره دارد كه تصميمها و اعمال قدرت در آن شكل مي گيرد و جايگاهي است كه دولت، مردم و بخشهاي خصوصي به تعامل با يكديگر مي پردازند.
الگوي حكمروايي خوب در زمان حاضر در مجامع بين المللي و محافل كارشناسي تنها راه خروج از بن بست فقر و توسعه نيافتگي تلقي مي شود و مديريت سطح محلي، گريز و گزيري از آن ندارد، زيرا اثر بخش ترين، كم هزينه ترين و پايدارترين شيوه اعمال مديريتي است كه توسعه منطقه اي و در نتيجه توسعه ملي را نيز به دنبال دارد.
به اين ترتيب ابتدا كلياتي در زمينه تاريخچه مترو (زمان و علت طرح مترو، مطرح كنندگان و مشاركت كنندگان در برنامه ريزي و اجراي طرح) ارايه شده است. سپس مصاحبه اي با مسوولان مترو و افراد ساكن يكي از ايستگاههاي مترو (ايستگاه امام خميني تهران) در زمينه ميزان مشاركت مردم در طرح ياد شده و ميزان رعايت اصول حكمروايي خوب از طرف مسوولان، صورت گرفته است. در ادامه نيز به بررسي، تجزيه و تحليل آنها به صورت توصيفي - تحليلي و با استفاده از آزمون
Spss،‌ پرداخته مي شود. در نهايت نيز به جمع بندي و ارايه پيشنهادات مربوط به آن اقدام خواهد شد. نتيجه كلي كه از اين تحقيق حاصل شد، اين است كه در طرح ياد شده، برنامه ريزي براي مردم بوده است نه برنامه ريزي با مردم، زيرا كه مردم در فرايند برنامه ريزي و اجراي طرح نقش خاصي نداشتند و تنها نظاره گر و استفاده كننده از نتايج طرح بوده اند (برنامه ريزي از بالا و ديوان سالارانه). در اين تحقيق، اصول حكمروايي خوب به هيچ عنوان رعايت نشده است. بديهي است كه تبعات نامطلوبي را هم از خود به جاي گذاشته است، زيرا زماني كه مسوولان به حقوق شهروندي توجهي نمي كنند، به طور طبيعي مردم نيز خود را در قبال طرح، مسوول نخواهند ديد و اين عوامل مانع توسعه منطقه اي و در نهايت توسعه ملي خواهد شد.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها