0

بانک مقالات جغرافیا

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات جغرافیا
جمعه 1 اردیبهشت 1391  12:23 PM

 1 : برنامه ريزي و آمايش فضا (مدرس علوم انساني) بهار 1389; 14(1 (پياپي 65)):1-31.
 
ارزيابي ژئومورفولوژيکي توسعه شهري در قلمروي حوضه هاي زهکشي سطحي مطالعه موردي: کلان شهر تهران
 
مقيمي ابراهيم*,صفاري امير
 
* دانشکده جغرافيا، دانشگاه تهران، تهران، ايران
 
 

موضوعات مربوط به مطالعات ژئومورفولوژيکي از منظر ارزيابي در کلان شهر تهران که طي نيم قرن گذشته توسعه يافته، متعدد است. بررسي حوضه هاي زهکشي سطحي و آبراهه هاي آن يکي از اين موضوعات مي باشد. تغيير مسير آبراهه ها و مسيل هاي طبيعي بدون توجه به اصول و فرايندهاي ژئومورفولوژيکي در شهر تهران مي تواند آثار زيانباري را به ساکنان شهر وارد کند. در حال حاضر زهکشي شهر تهران از طريق سه محدوده 1- حوضه هاي منتهي به کانال سيل برگردان غرب و رودخانه کن؛ 2- حوضه هاي منتهي به کانال ابوذر و مسيل باروتکوبي؛ 3- حوضه هاي شهري منتهي به زمين هاي زراعي جنوب شهر(محدوده صالح آباد) انجام مي شود.
در اين مقاله حوضه هاي مذکور همراه با شبکه آبراهه ها قبل از توسعه فعلي شهر به کمک نقشه هاي توپوگرافي سال 1343، عکس هاي هوايي دو دوره مختلف و نقشه هاي زمين شناسي ترسيم و سپس محدوده کليه حوضه هاي کوهستاني و شهري در وضعيت کنوني با استفاده از نقشه هاي توپوگرافي سال 1380 و با توجه به تغييرات شبکه زهکشي تعيين شد. حداکثر آبدهي هر حوضه از طريق روش استدلالي و به کمک منحني هاي شدت، مدت، فراواني ايستگاه هاي مهرآباد و سعدآباد براي دوره هاي بازگشت 2، 5، 10، 25، 50 و 100 ساله محاسبه گرديد. با استفاده از خصوصيات فيزيوگرافي، نوع سامانه زهکشي و محاسبات هيدرولوژيکي آنها و از طريق مقايسه اين خصوصيات با ماهيت تلفيقي حوضه ها، محدوديت هاي ژئومورفولوژيکي توسعه در قلمروي حوضه هاي زهکشي سطحي ارزيابي شد.
روش تحقيق بر پايه روش تحليلي استوار است. ابزار اصلي اين تحقيق سامانه اطلاعات جغرافيايي در قالب نرم افزار
Arc GIS  مي باشد. نتايج به دست آمده نشان مي دهد که تلفيق حوضه ها، تغيير مسير آب هاي سطحي و تبديل آنها به کانال هاي مصنوعي باعث افزايش آبدهي، به خصوص در دوره هاي بازگشت بالاتر شده و در نتيجه افزايش ميزان مخاطره سيلاب هاي شهري را به دنبال دارد. قطع مسير آبراهه هاي اوليه و ايجاد الگوي جديد آبراهه اي در قلمروي کلان شهر تهران بدون توجه به اصول و معيارهاي ژئومورفولوژيکي انجام شده است. بنابراين توجه به الگوي فضايي و جاي گيري آنها در تطبيق با چشم انداز کلي حوضه ها از طريق به کارگيري اصول ژئومورفولوژيکي به منظور توسعه پايدار و کاهش مخاطرات ضرورتي قطعي است.

 
كليد واژه: ژئومورفولوژي، توسعه شهري، ارزيابي، حوضه زهکشي، کلان شهر تهران
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها