0

بانک مقالات علوم اجتماعی

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات علوم اجتماعی
چهارشنبه 13 اردیبهشت 1391  9:45 AM

 12 : علوم اجتماعي و انساني دانشگاه شيراز بهار 1384; 22(1 (پیاپی 42)( ویژه نامه زبان و ادبیات فارسی)):163-174.
 
تحليلي از مفهوم «از خود بيگانگي» در شعر ناصر خسرو
 
آقاحسيني حسين,رباني خوراسگاني رسول
 
 
 

«از خود بيگانگي»، به معني دورشدن از اصل خويش، موضوعي است كه در دوران هاي مختلف، مورد توجه دانشمندان بوده است؛ اما در عضر جديد و درجامعه صنعتي، به شكل تازه اي ظهور كرد و چهره خويش را نمودار ساخت؛ به طوري كه دانشمندان بزرگ جامعه شناس، درباره اين پديده هشدارها داده و جامعه را از آن بر حذر داشته اند.
در جامعه شناسي «از خود بيگانگي»، درحوزه تقسيم فني كار ( تكنولوژي)، از جنبه فردي و اجتماعي توجه صاحب نظران را به خود جلب كرده است؛ زيرا در اين راستا، انسان يا نسبت به خود، بيگانه مي شود يا نسبت به جامعه. در جوامع صنعتي، توكويل را اولين كسي دانسته اند كه بدون ذكر « اليناسيون» به تبيين آن پرداخت. سپس ماركس، اين ديدگاه ها را تكميل كرد؛ البته برخي از اين دانشمندان تنها از ديدگاه اقتصادي، به اين موضوع نگريسته اند و ميشل فوكو، آلن تورن و ملوين زيمن نيز ديدگاه هاي خويش را، در اين باره تبيين كرده اند.
در متون ادب فارسي نيز اين موضوع، نه تنها از جنبه ظاهري؛ بلكه ازجهات مختلف، مورد توجه قرار گرفته است. ناصرخسرو، يكي از اولين شاعراني است كه با مطرح كردن ارزش انسان و اهميت او، با توجه به اوضاع اجتماعي، فرهنگي و سياسي روزگار خود، درباره اين بيگانگي، سخن مي گويد و انسان ها را ازغفلت و بي خبري نسبت به جايگاه خويش، بر حذر مي دارد. او گرفتار شدن انسان را به زرق و برق هاي دنيوي و اسارت در چنگال ديو، دور شدن ازمقام خود مي داند و کفتاروارگي را رمز بزرگ غفلت مي شمارد.

 
كليد واژه: «از خود بيگانگي» ( اليناسيون)، انسان، جهان، هويت، آسيب، جامعه، ارزش هاي اصيل انساني، ديو، خويشتن خويش
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها