پاسخ به:دانلود مقالات صنعتی
سه شنبه 22 فروردین 1391 4:06 PM
13: بررسي جهاني شدن اقتصاد ايران با نگرشي بر روش SWOT
|
صامئيان آذر، ارغنده رضا |
همايش بين المللي مراكز تحقيق و توسعه (جهاني شدن تحقيق و توسعه) 1386;4-5 تير، 1386(1) |
کلید واژه: جهاني شدن، فرصتها، تهديدها، نقاط ضعف و نقاط قوت |
خلاصه:
پديده جهاني شدن يكي از بحث انگيزترين موضوعات فراروي كشورها در عصر كنوني است كه در مورد آن اختلاف نظرهاي بسياري وجود دارد وبررسي آثار و پيامدهاي گسترده اين فرآيند بر ابعاد مختلف حيات انساني از جمله آثار سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي آن توجه خاص انديشمندان، سياستمداران، اقتصاددانان و متوليان فرهنگي جهان را به خود جلب كرده است. جهاني شدن صرفا يک پديده اقتصادي نيست بلکه پديده اي اجتماعي، سياسي، فرهنگي، اقتصادي و تکنولوژيکي است و مستلزم همگرايي کليه اهداف عاليه در حوزه هاي علمي، فناوري، فرهنگي و تجاري و ... مي باشد تا بتوان با استفاده از فرصتهاي مناسب امکانات بالقوه کشور را به بالفعل تبديل کرد.
جهان ما هنوز استعداد هاي کشف نشده بسياري دارد و جهاني شدن امکان اکتشاف استعداد هاي تمام ناشدني را ممکن مي سازد. کافي است به انرژي برق و اينترنت دسترسي داشته باشيد در اين صورت يک فرد با استعداد در دور افتاده ترين روستاي ايران ميتواند استعداد و توانايي خود را به بزرگترين شرکتهاي جهاني عرضه کند و بدون اينکه از محدوده روستاي خود خارج شود به دنيايي از اطلاعات دسترسي داشته باشد. چالشهاي فراروي ايران براي جهاني شدن را از دو بعد اساسي مي توان مورد بحث و نقد قرار داد:
1- بعد دروني
2- بعد بيروني
در بعد دروني توجه به کليه شاخص هاي عملکردي در حوزه نيروي انساني، مالي، ساختاري و بهره وري و ... در سازمانهاي دولتي و خصوصي از الزامات خواهد بود. در اين بعد بررسي نقاط ضعف و قوت و چگونگي ارايه راهکارهاي کاربردي براي حضور موثر در عرصه جهاني مورد بحث قرار مي گيرد.
در بعد بيروني بايد به کليه ابعاد جهاني شدن از جمله عرصه اقتصاد، تکنولوژي، سياست ، فرهنگ و ... توجه شود. اين بررسي ها، قبل از همه نيازمند كمي كردن اين پديده و ساخت و به كارگيري شاخص هاي مناسب براي اندازه گيري آن مي باشد. يکي از اين ابزارها استفاده روش تجزيه و تحليل SWOT مي باشد. در اين تکنيک با در نظر گرفتن فرصتها، تهديدها، نقاط ضعف و نقاط قوت و تنظِم ماتريس SWOT به تبيين استراتژي هاي مطلوب مي پرداخته مي شود و در انتها با استفاده از اين مدل مي توان وضعيت فعلي کشور و ظرفيتهاي آن براي ورود به عرصه جهاني پي برد و در ضمن الزامات مورد نياز آنرا مورد توجه و امعان قرار داد.
|