پاسخ به:دانلود مقالات علوم زمين
جمعه 5 خرداد 1391 9:05 PM
7 : مجله علوم دانشگاه شهيد چمران تابستان 1386; -(17 (قسمت ب)):84-94. |
بررسي اثرات تجويز محيطي و داخل هيپوکامپي روغن کنجد بر يادگيري و حافظه فضايي موش هاي صحرايي نر بالغ |
هويدا ريحانه,معاضدي احمدعلي,راسخ عبدالرحمان* |
* گروه آمار، دانشگاه شهيد چمران اهواز |
روغن کنجد يکي از روغن هاي گياهي است که اثرات متعددي بر عملکردهاي بدن دارد. شواهدي نشان مي دهند که اسيدهاي چرب غير اشباع فرايندهاي يادگيري و حافظه را تعديل مي نمايند. لذا در اين کار پژوهشي اثر روغن کنجد بر يادگيري و حافظه فضايي موش هاي صحرايي نر بالغ نژاد N-MRI مورد بررسي قرار گرفت. حيوانات به طور تصادفي در 6 گروه تقسيم شدند (n=7). بخش اول آزمايش شامل 3 گروه بود گروه کنترل که هيچ گونه تزريقي نداشتند. گروه هاي شاهد سرم فيزيولوژي و آزمايش روغن کنجد که هر روز 45 دقيقه قبل از آموزش به ترتيب 0.1 ميلي ليتر سرم فيزيولوژي و روغن کنجد به صورت داخل عضلاني دريافت مي کردند. در بخش دوم آزمايش ابتدا حيوانات در ناحيه CA 1 هيپوکامپ کانول گذاري مي شدند و سپس در 3 گروه تقسيم مي شدند: گروه کنترل که هيچ گونه تزريقي نداشتند. گروه هاي شاهد سرم فيزيولوژي و آزمايش روغن کنجد که هر روز بلافاصله قبل از آموزش به ترتيب 0.5 ميکروليتر سرم فيزيولوژي و روغن کنجد داخل ناحيه CA 1 هيپوکامپ دريافت مي کردند. آموزش توسط دستگاه ماز Y شکل و به مدت 5 روز متوالي و هر روز 30 بار صورت مي گرفت. همه گروه ها يکماه پس از آخرين روز آموزش يکبار در دستگاه ماز Y شکل قرار مي گرفتند و تست حافظه مي شدند و نتايج آن با روز پنجم آموزش مقايسه گرديد. تجزيه و تحليل آماري نشان داد که تزريق داخل عضلاني و داخل هيپوکامپي روغن کنجد باعث افزايش يادگيري گرديده است ولي در حافظه يک ماه بعد تغييري ايجاد نکرده است. بنابراين چنين به نظر مي رسد که احتمالا روغن کنجد از طريق اسيدهاي چرب غير اشباع خود تغيير در سياليت غشاهاي عصبي به ويژه نواحي CA 1 هيپوکامپ و همچنين از طريق لسيتين موجود در ترکيبش به عنوان پيش ساز استيل کولين فرايندهاي يادگيري را تعديل مي کند. |
كليد واژه: |
نسخه قابل چاپ |