پاسخ به:سکوی اخبار قرآنی
چهارشنبه 23 فروردین 1391 12:34 PM
چهارشنبه 23 فروردين 1391 11:37:21 شماره خبر :983449 | ||||
داروخانه قرآنی/ حجتالاسلام فغفور مغربی: فعلهای رفتاری آيات را تفكيك و بدان عمل كنيد تا از بيماریها مصون بمانيد |
||||
گروه سلامت: عضو هيئت علمی دانشگاه شهيد بهشتی با اشاره به مطرح شدن حدود 180 فعل رفتاری برای مومن و 150 الی 160 فعل رفتاری برای كافر، گفت: اگر به اين افعال توجه كنيم، مجموعه جامعی به دست ما میآيد و ما را از تمام بيماریها مصون میكند.
حجتالاسلام والمسلمين فغفور مغربی، عضو هيئت علمی دانشگاه شهيد بهشتی، در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) در بخش اول سخنان خود تصريح كرد: در مجموع میتوان در مورد عوامل تنشهای بيماریهای روانی و عوامل ايجاد آرامش روانی به مسئلهای كه در آيه 28 سوره رعد مطرح شده اشاره كرد كه میفرمايد: «أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ». وی با اشاره به اينكه انواع تنشها و تنيدگیها (بيمایهای روانی) در درون انسانها وجود دارد كه ناشی از مشكلات اخلاقی، رفتاری و شناختی است و قرآن و روايات برای درمان و مقابله با اين روشهای راهكارهای خاص آن مشكل را ارائه كردهاند، به راهكارهای قرآن برای درمان مشكلات عاطفی اشاره كرد و گفت: تقوا يكی از روشهای عاطفی، درونی و معنوی برای درمان انسان است همچنان كه در آيه 28 سوره انفال آمده است: «یِا أَیُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إَن تَتَّقُواْ اللّهَ یَجْعَل لَّكُمْ فُرْقَانًا وَیُكَفِّرْ عَنكُمْ سَیِّئَاتِكُمْ وَیَغْفِرْ لَكُمْ وَاللّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ؛ اى كسانى كه ايمان آوردهايد اگر از خدا پروا داريد براى شما [نيروى] تشخيص [حق از باطل] قرار مىدهد و گناهانتان را از شما مىزدايد و شما را مىآمرزد و خدا داراى بخشش بزرگ است». عضو هيئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به آيه نهم سوره نساء كه میفرمايد« وَلْیَقُولُواْ قَوْلًا سَدِيدًا؛ و سخنى [بجا و] درست گويند» و آيه 45 سوره بقره كه میفرمايد«وَاسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ؛ از شكيبایى و نماز يارى جوييد و به راستى اين [كار] گران است مگر بر فروتنان»، مباحث مطرح شده در اين آيات را روشهايی دانست كه قرآن برای مقابله با تنشهای عاطفی و معنوی و كسب سلامت عاطفی معرفی میكند. وی يكی از روشهای رفتاری كه اسلام به وسيله آن بر سلامت انسان تأكيد كرده است را ازدواج دانست و با استناد به آيه 21 سوره روم كه میفرمايد: «وَمِنْ آیَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَیْهَا وَجَعَلَ بَیْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِی ذَلِكَ لَآیَاتٍ لِّقَوْمٍ یَتَفَكَّرُونَ؛و از نشانههاى او اينكه از [نوع] خودتان همسرانى براى شما آفريد تا بدانها آرام گيريد و ميانتان دوستى و رحمت نهاد آرى در اين [نعمت] براى مردمى كه مىانديشند قطعا نشانههایى است» يكی از مهمترين نشانههای الهی را ايجاد آرامش در پی ازدواج دانست.
عضو هيئت علمی دانشگاه شهيد بهشتی با اشاره به مسئله صله ارحام در اسلام، اين دستور و توصيه اسلامی را نيز به شدت تأثيرگذار در سلامت روانی و اجتماعی معرفی كرد و گفت: يكی از مهمترين آثار ديد و بازديد سلامت روحی انسان و تقويت پيوند اجتماعی است، در روايات مختلف حدود 15 اثر برای صله ارحام نقل شده است و از قطح رحم نهی شده است. وی در پاسخ به اين سؤال كه داروها و درمانهای روانشناسی و رواندرمانی وارداتی از غرب است، بايد در مقابل اين درمانها چه عملكردی داشت، گفت: به صورت اجمالی اگر چه مبانی انسانشناسی و فلسفی ديدگاههای مكاتب غربی با ما متفاوت بوده و مورد نقد ما است، اما در عين حال در برخی از بخشها كارهای آنها مفيد و نتيجه بخش است، اما نبايد فقط به آنها اكتفا كرد. حجتالاسلام مغربی با اشاره به تاريخ صدر اسلام و تحول عظيمی كه وجود پيامبر(ص) و قرآن در ميان مردم خشن و بیفرهنگ شبهه جزيره عربستان، داشت گفت: وجود قرآن و پيامبر(ص) در كمتر از ربع قرآن تحولات عظيم فرهنگی و عاطفی در عربستان به وجود آورد. وی در پاسخ به درخواست ايكنا مبنی بر مطرح كردن يك توصيه قرآنی برای سلامت گفت: روزی چند آيه از قرآن بخوانيد و مباحث و فعلهای رفتاری آيات را تفكيك كنيد؛ تقريباً برای مومن در قرآن چيزی حدود 180 فعل رفتاری و برای كافر حدود 150 الی 160 فعل برشمرده شده است كه اگر به اين افعال توجه كنيم، مجموعه جامعی به دست ما میآيد و ما را از تمام بيماریها مصون میكند. اين استاد مدعو دانشگاه تهران، افزود: در روايتی داريم كه همه خوبیها در يك اتاق گذاشته شده و كليد اين اتاق راستگويی است. وقتی انسان تصميم میگيرد كه راست بگويد ولو به ضررش باشد، اين بخش قابل توجهی از مسائل را بهبود بخشيده و بسياری از فشارهای روانی را كاهش میدهد. وی تصريح كرد: قطعاً مهمترين راهكار سلامتی اين است كه هر چه بتوانيم رابطه خود را با خدا محكم كنيم، (نه اينكه خود را خسته كنيم و دعاهای بسيار طولانی بخوانيم) بلكه به اندازهای كه حال و آمادگی داريم چند خط قرآن و دعا بخوانيم و لذت ببريم. حجتالاسلام مغربی با اشاره به توصيه يكی از اساتيد اخلاق خود درحوزه علميه، گفت: ايشان مطرح میكردند كه «مرنج و مرنجان»؛ اگر رنجيدی در درون تو تضادهايی ايجاد میشود كه موجب میشود به دنبال فردی برای خالی كردن اين تضادها و عقدهها بروی. |