اگر دوست دارید قندیل ببندید...
یک شنبه 13 فروردین 1391 7:23 PM
تا میگویند پلور، یاد آب معدنی میافتیم غافل از این كه این روستای خوش آب و هوا آنقدر جاذبه در خودش و اطرافش دارد كه حیف است برای یك بار هم كه شده شال و كلاه نكنید و سر از آنجا در نیاورید؛ رفتن به پلور و حواشی گردشگری مفرحش، آنقدر ساده است كه به یك جو دل خوش، همت و چند اسكناس ناقابل نیاز دارد و بس.
طبق تقسیمات جغرافیایی، پلور فرزند استان مازندران محسوب میشود، اما رفت و آمد تهرانیها در آنجا آنقدر زیاد است كه خیلی از آنها این روستا را جزئی از تهران میدانند كه البته این طرز تلقی همیشه صدای اعتراض مازندرانیها را به آسمان برده است.
به جز آب و هوای خوش و پاك این منطقه كه یك پای ثابت جذب گردشگر در آن محسوب میشود، باورهای قدیمی مبنی بر وجود گنجهای پنهان و نشستن پای صحبت ریشسفیدان پلور ـ كه بیشترشان به دلیل یافت شدن سفالینه، آبگینههای كهنسال و وجود حجاریهایی به شكل ماهی و... روی دیواره قلعه دختر گمان میبرند زیر خاك پلور، گنجهایی خفتهاند و خیلی از آنها از تلاشهایشان برای یافتن این دفینهها خاطرهها ساختهاند ـ میتواند به عنوان بخشی از تاریخ شفاهی و سینه به سینه، گردشگران زیادی را به این محل بكشاند. البته پر بیراه هم داستانگویی نمیكنند چون چشم خیلیها تا به حال به سفالینهها و آبگینههای فراوان متعلق به دوران پارت، ساسانی و اوایل ظهور اسلام در اینجا روشن شده است.
قصه جذاب دیگری كه پلوریها تعریف و با آن گردشگران را به روستای خود دعوت میكنند، درباره چشمه و قلعه دختر است. كافی است از جاده هراز عبور كنید تا این چشمه را ببینید. در همین جا كوه سنگی با ویرانههای یك بنای تاریخی هم با نگاهتان بازی میكند.
سوراخی كه در نزدیكی این ویرانهها، داخل یك صخره وجود دارد، شاید نشان از این داشته باشد كه روزگاری مسیر گذر آب از كنار این ویرانه امروزی بوده است.بومیها در روستای پلور، قصههای متفاوتی میگویند كه ریشه در اسطوره و باورهای كهن آنها دارد. داشت فراموشمان میشد كه بنویسیم روستاییان پلور بر این باورند كه در گذشتههای خیلی دور در بالای این كوه و دورن قلعه، دخترانی بودند در خدمت یك پادشاه افسانهای بینام كه آب را پرستش میكردهاند.
این قلعه باستانی شباهت زیادی با قلعه دختر فیروزآباد (شیراز) دارد و برخی مستندات تاریخی موجود نشان میدهد كه در این قلعه كه پیشنهاد میكنیم بازدید از آن را در فهرست سفرهای پاییزیتان جا بدهید، مراسم آیینی برگزار میشده است. این كوه كه جایگاه قلعه دختر به حساب میآید، در میان روستاییان پلور به «بچه دماوند» معروف بوده و كتیبهای كه در قلعه دختر در ارتفاع 700 متری نصب شده، از گذر زمان و تخریب مصون مانده است.
حیف است آدم تا پلور برود، اما یك توك پا برای تماشای یكی از بزرگترین آبشارهای استان مازندران نرود. صدای ریزش آب از بالای آبشار 50 متری شاهاندشت در دل روستایی به همین نام 65 كیلومتر مانده به آمل، توجه مسافران را به خود جلب میكند. شاید برایتان جالب باشد كه بدانید قلعه ملكه قلاع یا ملك بهمن یا قلعه فرشته كه از بزرگترین قلاع كوهستانی البرز به شمار میرود، در كنار آبشار شاهاندشت قد برافراشته و سال 1005 هجری به دستور شاه عباس صفوی فتح شده، استحكامش را مدیون سنگ و ساروج و مخلوطی از شیر، تخممرغ و نوعی خاك خاص است. تماشای این قلعه با این مصالح نامتعارف كه با گذشتن از روستای وانا و حدود 15 دقیقه پیادهروی نمایان میشود، خودش یك پا جاذبه توریستی است.
دلتان میخواهد شنا كردن ماهیهای قزلآلای خال قرمز و رنگینكمان را از نزدیك ببینید؟ دریاچه امامزاده علی(ع) در نزدیكی آب اسك در جاده هراز پر است از این جور ماهیها كه با شنا كردنشان مسحورتان میكنند. این دریاچه حدود 80 كیلومتر با تهران فاصله دارد، از ما به شما نصیحت؛ وقتی به پلور رفتید، بازدید از این گزینه را فراموش نكنید. هم به تماشای ماهیها بنشینید، هم كف دریاچه را كه پر از گیاهان خاص دریایی است، نظارهگر باشید.
برای ورزشكارها هم جایی در پلور فراهم شده تا حوصلهشان سر كه نرود هیچ، بشاش و سرحال برگردند سر خانه و زندگیشان. دیوارههای صخرهنوردی در مجتمع كوهستانی پلور با مساحتی بیش از 900 مترمربع در 3 بخش سرطناب، بولدرینگ و سرعت، اوقات خوشی را برای این دسته از گردشگران تدارك میبیند.
بلندترین قله ایران در همسایگی پلور آرام نفس میكشد. دماوند، كوهی كه سر از افسانههای اساطیری و دیوان شعرا در آورده در دوران چهارم زمینشناسی موسوم به دوران هولوسین تشكیل شده، از این نظر جوان محسوب میشود و از 38500 سال پیش كه فوران كرد، تا امروز خفته است. این آتشفشان لقب بلندترین آتشفشان خاورمیانه را هم یدك میكشد. همه كه پای فتح كردن این قله 5 هزار و خردهای متری را ندارند؛ بنابراین ما به نقل از آنهایی كه دستی در كار دارند، مینویسیم كه قطر دهانه آتشفشان حدود 400 متر است، دریاچهای یخی، مركز آن را پوشانده و در حاشیه آن دودخانهایی وجود دارد كه باعث زرد شدن رنگ زمینهای اطراف شده است.
یك دست لباس گرم، كولهپشتی، آذوقه كافی، بدن آماده و كفش مناسب، راه رسیدن به قله را هموارتر میكند. باتجربهها گفتهاند آسانترین مسیر صعود به قله، جبهه جنوبی و دشوارترین آنها جبهه شمالی است.
abdollah_esrafili@yahoo.com
شاد، پیروز و موفق باشید.