0

پاسخ به:دانلود مقالات اقتصادی 6

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:دانلود مقالات اقتصادی 6
یک شنبه 17 اردیبهشت 1391  7:18 PM

 6 : مجله پژوهشي علوم انساني دانشگاه اصفهان 1385; 21(2 (ويژه نامه اقتصاد)):81-97.
 
مطالعه اي نظري و كاربردي پيرامون اختلالات تجاري بر بهره وري نهايي سرمايه در جمهوري اسلامي ايران
 
رحيمي بروجردي عليرضا*
 
* گروه اقتصاد، دانشگاه تهران
 
 

در ادبيات اقتصاد بين الملل، تاثير تجارت بين الملل بر رشد اقتصادي را از منظر جديدي مورد توجه قرار داده اند. براساس مشاهدات تجربي، چنانچه دولت تمامي درآمدهاي حاصل از تعرفه را در كارآترين شكل ممكن به كار بندد، بازهم تعرفه به كاهش بهره وري نهايي سرمايه و در پي آن نرخ رشد اقتصادي مي انجامد. بنابراين يك ارتباط منفي ميان اختلالات تجاري (نرخ تعرفه) با بهره وري نهايي سرمايه از يك طرف و نرخ رشد اقتصادي از طرف ديگر، قابل مشاهده خواهد بود. يكي از ديدگاه هاي مهم در خصوص رابطه ميان تجارت بين الملل و رشد اقتصادي اين است كه تجارت بين الملل عامل مهمي براي انتقال تكنولوژي و در نتيجه رشد بهره وري عوامل توليد است. نرخ رشد كل بهره وري در بلندمدت برابر است با ميانگين وزني نرخ هاي رشد بخش ها با توجه به سهم توليد. در چنين ترتيبي، هرچند افزايش باز بودن هر بخش، بر نرخ رشد بهره وري تاثير دايمي ندارد، اما مي تواند نرخ رشد را درگذر به بلندمدت با كاهش اختلاف فن آوري در آن بخش، افزايش دهد.
در پژوهش حاضر با تبيين يك مدل نئوكلاسيكي، تاثير اختلالات تجاري را بر بهره وري نهايي سرمايه در تجارت خارجي ايران طي دوره 1377-1340 مورد بررسي قرار داده ايم. در اين مدل فرض مي گردد كه كالا به وسيله تابع توليد نئوكلاسيك توليد مي شود و توليد داخلي علاوه بر مواد اوليه داخلي به مواد اوليه و كالاهاي واسطه اي و سرمايه اي خارجي نيز نيازمند است. نتايج نشان مي دهند كه درجه باز بودن اقتصاد و يا وابستگي اقتصاد به تجارت طي سال هاي 57-1340 بيشتر از دوره هاي ديگر بوده است. كمترين ميزان درجه بازبودن اقتصاد مربوط به سال هاي 77-1373 مي باشد.
به طور كلي، نتايج به دست آمده از اين پژوهش حكايت از اين دارند كه محدوديت هاي تجاري به رشد اقتصادي، تشكيل سرمايه و بهره وري نهايي سرمايه خسارت وارد مي آورد و نرخ رشد اقتصادي را طي يك دوره انتقالي از مسير اصلي خويش خارج مي سازد. البته اثرات اختلالات تجاري بر نرخ رشد اقتصادي، به ميزان آزادي تجارت كشور، يعني سهم واردات كشور در توليد ناخالص داخلي در يك رژيم آزاد تجاري، بستگي دارد. يافته هاي اين مقاله مدلل اين واقعيت است كه بهره وري نهايي سرمايه و در پي آن رشد اقتصادي در ايران به طور جدي تحت تاثير سياست هاي بازرگاني قرار دارد. منطقي نمودن محدوديت هاي تعرفه اي به طور قطع مي تواند اثرات مثبتي را در بهره وري اقتصاد ايران به دنبال داشته باشد.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها