پاسخ به:پرسش و پاسخ های اعتقادی
پنج شنبه 3 فروردین 1391 1:25 AM
دعای برای سلامتی امام زمان (عج) |
پرسش: |
چرا ما باید برای سلامتی امام زمان (عج ) که خود صاحب الزمان و قطب عالم امکان هستند دعا بخوانیم؟ |
پایگاه حوزه، 12584، |
پاسخ: |
آن سفر کرده که صد قافله دل همره اوست.... هر کجا هست خدایا به سلامت دارش[1] هر چند طبق وعده الهی حضرت زنده و باقی هستند تا زمانی که پرچم توحید و عدل را در همه جهان به اهتزاز درآورند، ولی این مطلب منافاتی با جنبه های دیگر زندگی یک انسان ندارد، همچنان که تمام پیامبران و پیامبر اعظم الهی و ائمه سلام الله علیهم در معرض تغییر و صدمات و عوارض زندگی مادی بودند؛ در مورد امام زمان عج الله تعالی فرجه نیز آنچه قطعی است طول عمر و غیبت همراه با حضور ایشان است ولی همان گونه که از ادعیه وارده استفاده می شود، ناراحتی و صدمات گوناگونی ممکن است بر وجود نازنین آن حضرت عارض شود که امر به دعا برای پیش نیامدن و برطرف شدن آن شده است. البته صدمات و ناراحتی ها اشکال و ابعاد گوناگونی دارند از دشمنی دشمنان تا بیماری ها و آلام جسمی و بالاتر از آن ناراحتی هایی که آن حضرت برای امت جد خود و بشریت می کشند؛ چه ناراحتی بالاتر از اینکه هر لحظه شاهد ظلم و ستم ظالمان و رنج و کشتار بی گناهان و آماده نبودن شیعیان برای ظهور آن حضرت هستند، و نیز خطرات و صدمات مختلفی که بعد از ظهور متوجه آن حضرت می گردد. از این نظر دعای ما برای سلامتی حضرت و حفظ ایشان از آفات و ناراحتی ها به طرق گوناگون مؤثر و مفید است . با نظری دیگر، دعا کردن برای امام زمان و نیز سلامتی آن حضرت تنها این گونه نیست که اثرش متوجه امام عصر باشد بلکه حقیقت اثر آن متوجه دعا کننده است که به آن محتاج تر است که فرمود: قُلْ مَا سأَلْتُکُم مِّنْ أَجْرٍ فَهُوَ لَکُمْ إِنْ أَجْرِی إِلا عَلی اللَّهِ وَ هُوَ عَلی کلِّ شیْءٍ شهِیدٌ[2] بگو: «هر اجر و پاداشی از شما خواستهام برای خود شماست؛ اجر من تنها بر خداوند است، و او بر همه چیز گواه است!» از این رو امام مهدی (عج) در خصوص زیارت آل یس میفرمایند: «هرگاه خواستید به وسیله ما به خداوند و به ما توجه کنید، پس بگویید چنانکه خداوند فرمود: سلام علی آل یاسین....»[3] این زیارت که از جهات مختلف محتوایی عمیق دارد، بسیار مورد تاکید و سفارش قرار گرفته است. این زیارت از ابتدا تا انتها، دعای برای سلامتی، تندرستی و بهروزی امام زمان (عج) است؛ «السلام علیک یا خلیفه الله و ناصر حقه ... السلام علیک حین تصبح و تمسی، السلام علیک فیالیل اذا یغشی و النهار اذا تجلی ... السلام علیک بجوامع السلام ... ؛ سلام بر تو ای جانشین خدا و یاری کننده حق ... درود و سلام بر تو هنگامی که صبح و شام کنی، درود و تحیّت الهی بر تو در شب که همه جا را فراگیرد و در روز، در وقتیکه نور دهد (یعنی سلام بر تو در هر صبح و شام) ... ، درود بر تو درودی همه جانبه» . در دعای بعد از این زیارت نیز معانی بلندی نهفته است؛ مانند: خدایا او (امام زمان «عج») را از شر هر متجاوز و سرکشی و از شر همه خلق خود پناه ده و او را از حوادث یومیه، از پیش رو و از پشتسر و از طرف چپ، حفظ و نگهداریکن و از این که آسیب و گزندی به او برسد، جلوگیریکن و در خصوص او، رسولت و خاندان رسولت را حفظ نما و به دست مبارکش عدل و داد را پدیدار نما! «اللهم اعذه من شر کل باغ و طاغ و من شر جمیع خلقک و احفظه من بین یدیه و من خلقه و عن یمینه و عن شماله و احرسه و امنعه من ان یوصل الیه بسوء واحفظ فیه رسولک و آل رسولک واظهر به العدل. علاوه کسی که سلامتی امام زمانش برایش مهم است، مسلما آزردن آن حضرت برایش سخت است؛ در نتیجه دعا برای سلامتی آن حضرت، انسان را به انجام کارهایی وامیدارد که موجب خشنودی آن حضرت و در نتیجه سبب رسیدن به مقام رضوان الهی میگردد. [1]- دیوان حافظ، ص223 . [2]- سوره سبأ آیه 47. [3]- همان، ص863 . |