0

پرسش و پاسخ های اعتقادی

 
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:پرسش و پاسخ های اعتقادی
پنج شنبه 3 فروردین 1391  1:25 AM

 

دعای ندبه در احادیث

پرسش:
دعای ندبه آیا از احادیث قدسی است یا از ناحیه معصومین(علیهم السلام)؟ جواب:
پایگاه حوزه، شماره 13899،
پاسخ:

این دعا، با دو سند ذکر شده است، که در ذیل به بیان و بررسی هر کدام از آن‏ها می‏پردازیم .
سند اول مربوط است‏به نقلی که مرحوم سید بن طاووس در کتاب شریف مصباح الزائر آورده است . عین عبارت ایشان چنین است:
«ذکر بعض اصحابنا قال: قال محمد بن علی بن ابی قرة، نقلت من کتاب محمد بن الحسین بن سفیان البزوفری‏قدس سره دعاء الندبه و ذکر انه الدعاء لصاحب الزمان صلوات الله علیه و یستحب ان یدعا به فی الاعیاد الاربعة و هو ...» بعضی از اصحاب ما چنین گفته‏اند که جناب محمد بن علی بن ابی قرة از کتاب مرحوم محمد بن الحسین بن سفیان بن البزوفری، دعای ندبه را نقل کرده و گفته است که این دعا، دعایی است‏برای حضرت صاحب الزمان صلوات الله علیه که مستحب است آن را در عیدهای چهارگانه - روز جمعه، عید قربان، عید فطر و عید غدیر - بخوانند .
دومین سندی که برای دعای ندبه، از خلال کتاب‏های روایی به‏دست می‏آید، سندی است که مرحوم مجلسی در بحارالانوار نقل می‏کند:
«قال محمد بن المشهدی فی المزار الکبیر: قال محمد بن ابی قرة: نقلت من کتاب ابی جعفر محمد بن الحسین بن سفیان البزوفری»
محمد بن مشهدی در کتاب مزار خویش - مزار کبیر - چنین گفته که دعای ندبه را محمد بن ابی قرة از کتاب ابی جعفر محمد بن الحسین بن سفیان البزوفری، نقل کرده است .
همان‏طور که ملاحظه می‏شود، آن تزلزل و ضعفی که در سند اول وجود دارد، در سند دوم به چشم نمی‏خورد; زیرا در سند دوم، مرحوم مشهدی به طور مستقیم می‏فرماید: محمد بن علی بن ابی قرة چنین گفت که دعای ندبه منقول از کتاب مرحوم بزوفری است، در حالی که در سند اول، مرحوم سید بن طاووس می‏فرماید: ذکر بعض اصحابنا؛ بعضی از اصحاب ما امامیه چنین ذکر کرده‏اند .
لازم به ذکر است که مرحوم مجلسی بعد از بیان هر دو سند، چنین اظهار نظر می‏کند: «گمان می‏رود مرحوم سید بن طاووس نیز این دعا را از جناب مشهدی گرفته باشد و مراد وی از بعض اصحابنا همان مرحوم مشهدی باشد .»
البته ناگفته نماند که اگر سید بن طاووس قدس سره دعای ندبه را با واسطه‏ی مرحوم مشهدی نقل کند، یک اشکال پدید می‏آید و آن این‏که، جناب سید قدس سره بعد از بیان دعای ندبه، چنین می‏گوید:
ثم صل صلاة الزیارة و قد تقدم وصفها ثم تدعوا بما احببت فانک تجاب ان شاء الله تعالی .
سپس به کیفیتی که در گذشته بیان شد نماز زیارت را به جای آرید و از خدا آن‏چه را می‏خواهید در خواست کنید که ان شاءالله اجابت‏خواهد شد .
در حالی که کتاب مزار مرحوم مشهدی از چنین نماز زیارتی در پایان دعای ندبه، خبر نمی‏دهد. ولی خود مرحوم سید در اقبال الاعمال، چنین نمازی را بعد از دعای ندبه نقل نمی‏کند که این می‏تواند علامتی باشد بر این‏که مرحوم سید، نماز زیارت را در مصباح به عنوان رجاء آورده است .
اما به هر حال، سندی که نزد اهل فن، از استناد بیشتری برخوردار است، همان سند مرحوم محمد بن مشهدی است. برای آگاهی از بررسی این سند، همچنین معرفی کتاب مزار محمد بن مشهدی به:
مجله انتظار شماره 1با دعای ندبه، مراجعه کنید.
مطالب مرتبط


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

تشکرات از این پست
javid1000
دسترسی سریع به انجمن ها