0

پرسش و پاسخ های اعتقادی

 
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

پاسخ به:پرسش و پاسخ های اعتقادی
چهارشنبه 2 فروردین 1391  3:17 AM

شقاوت و سعادت ارواح انسانها قبل از ابدان

پرسش:
آیا خدا طبیعت ارواح بشری را خوب خلق می کند یا اینکه نه بعضی را بد و بقیه را خوب خلق می کند، بعنوان مثال ما شیعیان به عالم ذر که ارواح بشری قبل از خلق آدم آنجا بوده اند اعتقاد داریم، لذا ارواح معاویه و یزید قبل از خلقت آدم در عالم برزخ بوده اند در این صورت می خواهم بدانم آیا خدا روح معاویه و یزید و افرادی از این قبیل را مدت طولانی قبل از اینکه روی زمین بیایند و مرتکب جرائم شوند پست خلق کرد یا خداوند ارواح آنها را خوب خلق کرد و آنها خودشان روحشان را بد کردند؟
پایگاه حوزه3286، 3286
پاسخ:

1)-  خداوند هر چه را خلق کرده است نیکو آفریده است. بین حسن و خلق تلازم همیشگی هست قرآن می فرماید:

“الَّذِی أَحْسنَ کلَّ شیْ‏ءٍ خَلَقَهُ  وَ بَدَأَ خَلْقَ الانسنِ مِن طِینٍ"

 او همان کسی است که هر چه را آفرید نیکو آفرید؛ و آفرینش انسان را از گِل آغاز کرد؛”[1]

یعنی خداوندی که خلقت هر چیزی را احسن [و به نیکوترین وجه] قرار داد با این حساب هیچ خلقتی به لحاظ وضع اولیه خود بد نیست و بلکه حتماً نیکو است.

2)-  ارواح انسانها بنابر آخرین تحقیقات دینی و اسلامی قبل از ابدان خلق نشده اند و بلکه ناشی از ابدان هستند یعنی بعد از تکون جسم و در مراحل خاصی از جسم از همان جسم، روح متولد می شود که به اصطلاح جسمانیه الحدوث و روحانیه البقاء شهرت دارد. و اگر روایاتی در مورد روح قبل از بدن آمده است مربوط به نشئات غیر دنیوی روح است که خود بحثی مفصل و بیرون از طاقت این نوشتار دارد.

3)-  عالم ذر به این معنا که شما فرموده اید نیست معنای صحیح آن ـ که البته سخت مورد اختلاف دانشمندان دینی می باشد ـ را در محل خود باید جستجو کرد می توانید به تفسیر المیزان علامه طباطبایی ذیل آیه 172 سوره اعراف (جلد 8) مراجعه فرمائید.

4)-  انسانها با ذات مختاری که دارند و خداوند آنان را ذاتاً مختار آفریده است می توانند راه سعادت و یا شقاوت را انتخاب کنند البته راه باطل و شقاوت هم در مرحله ای برای فرد جاذبه هایی دارد و بریدن از این جاذبه ها و پیوستن به راه حق، سختیها و مشقاتی دارد که اصطلاحاً به مبارزه با آن جاذبه ها جهاد اکبر می گویند که در این گیر و دار است که بعضی با جهاد اکبر سرفراز و سعادتمند می شوند و بعضی با تن دادن به جاذبه ها باطل لباس ذلت پوشیده و به شقاوت نائل می آیند و خداوند برای کمک انسان هیچ دریغی نکرده است و تا ممکن بوده است برای هدایت و پیروزی او امکانات و راه حلهایی فراهم آورده است. البته تردیدی نیست که محیط تربیت و حتی موارد تشکیل دهنده نطفة انسانی و رحم مادران و تغذیه هم در سرنوشت انسان تأثیر دارد اما این تأثیرات بگونه ای نیست که بتواند او را به سمتی مجبور کرده و اختیار را از کفش باز گیرد و در هر حال او مسئول اعمال خود خواهد بود.


[1]سوره سجده، آیه 7


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها