پاسخ به:سفر به کردستان
شنبه 20 اسفند 1390 10:58 PM
جغرافيا و تاريخ
منطقه 28203 کيلومترمربعی را در بر می گيرد، استان کردستان در غرب ايران در مجاورت مرز عراق واقع است. شهرهای استان، بانه، بيجار، ديواندره، سقز، سنندج، قروه، کامياران و مريوان می باشند. جمعيت استان در سال 1996، 1346383 بود که 52.42% آن ساکن شهر و 47.57%. نسبت جنسيت در استان، 104 می باشد. استان کردستان بطور کلی يک ناحيه کوهستانی است که میتواند از نقطه نظر مکان نگاری به دوبخش شرقی و غربی تقسيم گردد که در بخشهای شرقی و غربی سنندج قرار دارند. به دليل تحت تاثير بودن دو جريان هوای گرم و سرد، استان کردستان از آب و هوای متنوعی برخوردار است. بخش غربی استان بالاترين درجه بارندگی سالانه را داراست. سراسر قسمتهای استان از هوای ملايم و سرد در تابستان و بهار برخوردار است.
شواهد مشخصی در مورد تاريخ پيش از اسلام کردستان وجود ندارد. کردها قبايل آريايی هستند که چندين هزار سال پیش به منطقه مهاجرت کردند. در اوايل دوره اسلامی، 16-20 هجری (637-641 ميلادی) تمامی قلعه ها و استحکامات کردها و همچنين شهرهای اصلی توسط اعراب اشغال شدند. در 23 هجری (634 ميلادی) هنگاميکه عربها به فارسها حمله کردند، کردهای اين منطقه در جنگ عليه عربها برای دفاع از شهر فسا شرکت کردند. بالاخره در سال 25 هجری از عربها شکست خوردند.
فراز و نشيبهای بسياری در تاريخ کردها وجود دارد. در سال 224 هجری رهبران کرد عليه معتصم، خليفه وقت شورش کردند، نهايتا وی سرکوب گرديد. از آن زمان به بعد کردها چندين بار عليه خليفه شورش کردند اما قيام آنها شکست خورد. آنها همچنين بر عليه دولت ديلميان در قرن چهارم هجری شورش کردند اما بازهم شکست خوردند.
مغولها شهرهای کردها را ويران کردند و پس از زمان تيموريان و ترکها، کردستان عرصه اختلاف بين مهاجمان متفاوت بود. در طول سلطنت شاه اسماعيل، موسس سلسله صفويه، کردهای سنی بوسيله خلفای عثمانی در مقابل دولت شيعه صفوی حمايت می شدند. با تاسيس سلسله زنديه، برای اولين بار در تاريخ ايران یک سلسله کرد تخت شاهی را گرفت. در اواخر دوره زنديه، بخشی از آذربايجان غربی تحت تصرف قبايل کرد درآمد. در طول قرون 19 و 20 بعد از ميلاد کردهای ناحيه، سرشت درونی خويش را برای استقلال و تاسیس يک دولت کرد آشکار کردند. در سال 1964 همزمان با تصرف ايران توسط هم پيمانان، قاضی محمد، جمهوری مردم کردستان را به کمک روسها تشکيل داد. اما پس از تخليه کامل ايران توسط هم پيمانان و فرستادن قوای ارتش ايران به آذربايجان و کردستان اين جمهوری از هم پاشيد. امروزه کردستان يکی از نقاط استراتژيک مهم کشور است. از اينجا سيمای تاريخی، فرهنگی و توريسم استان مورد بحث قرار می گيرد. |
آب و هوا
آب و هوای کردستان تحت تاثير دو پارامتر عمده است، خشکی تابستان و سردی زمستان. ناحيه وسيعی از استان دارای آب و هوای سرد کوهستانی و مديترانه ای با بادهای شمالی است. |