نماز جمعه
دوشنبه 8 اسفند 1390 10:39 PM
نماز جمعه
در مراسم هفتگي اجتماعي مسلمين، «نماز جمعه» جايگاه بالايي دارد و نه تنها يك عبادت، بلكه مظهر وحدت مسلمين و شكوه و عظمت اسلام است و آگاهي پيروان قرآن را بالا مي برد و «نمازعبادي، سياسي» مي گردد.
در قرآن كريم در مورد نماز جمعه مي فرمايد:
«يا ايها الذين امنوا اذا نودي للصلوه من يوم الجمعه فسعوا الي ذكرالله و دزوا البيع»
اي كساني كه ايمان آورده ايد وقتي به نماز روز جمعه ندا داده مي شود، به سوي ياد خدا بشتابيد و داد و ستد را رها كنيد.
كيفيت نماز جمعه
نماز جمعه در عصر غيبت، واجب تخييري است و انسان مي تواند بين نماز جمعه يا ظهر انتخاب كند.
نماز جمعه دو ركعت است و حتما بايد به صورت جماعت خوانده شود. پيش از نماز دو خطبه واجب است كه خطيب، در آن ها علاوه به تقوا، مسائل اجتماعي-سياسي مسلمانان را هم بايد بيان كند.
وقت به جا آوردن نماز جمعه، از آغاز ظهر تا حدود يك ساعت پس از اذان است و از آن دير تر روا نمي باشد.
براي اقامه نماز جمعه بياد حداقل 5نفر حاضر باشند و بايد گفت كه فاصله دو نماز جمعه نبايد كم تر از يك فرسخ باشد.
گوش دادن به خطبه هاي نماز جمعه واجب است و شركت نكردن در نماز جمعه بدون عذر، نشانه نفاق است. بهتر است كه امام جمعه، در ركعت اول، پس از حمد، سوره جمعه و در ركعت دوم سوره منافقين را بخواند.
رسول خدا(ص) فرموده است: خداوند با سوره جمعه، مومنان را گرامي داشته است، از اين رو، پيامبر(ص) به عنوان بشارت آنان، جمعه را سنت كرده و به عنوان توبيخ منافقان، سوره منافقين را لازم دانسته است.
اهميت نماز جمعه
در اين باره احاديث زيادي نقل شده كه در عين حال مجال پرداختن به آن ها نيست و لي براي اطلاع مي توانيد به منابع: بحار، وسائل، كنزالعمال مراجعه نماييد.
رسول خدا(ص) نماز جمعه را«حج مساكين» دانسته و آن را موجب آمرزش گناهان دانسته است. رسول خدا در آغاز هجرت وقتي به مدينه رسيد، اولين نماز جمعه را براي مردم اقامه كرد و اين اجتماع شكوهمند را پايه گذاري كرد.
اين نماز، بعد سياسي و حكومتي و معنوي دارد. خطيب(امام جمعه)، يا حاكم مسلمين است و يا كسي كه از طرف رهبر به اين سمت منصوب شده است. بركات و آثار سازنده تربيتي و اجتماعي اين عبادت سياسي بسيار زياد است كه من در اين جا به برخي از آنها اشاره مي كنم:
1- تقويت روحيه برادري:
تا به حال فكر كرده ايد كه براي چه مردم از هر جايي در يك مصلا جمع مي شوند و با رنگ ها و نژاد هاي مختلف كنار يكديگر مي نشينند؟ آن آثاري كه در نماز جماعت يافت مي شوند چندين برابر آن را مي توان در نماز جمعه يافت.
2- تشكل نيروهاي اسلامي:
اين عبادت به نوعي مسلمانان را بر محور عبادت و نماز، تشكل و يك پارچگي مي بخشد و مايه ترس و وحشت دشمنان اسلام و خنثي شدن توطئه هاي آنان مي شود.
3- رشد فكري - سياسي مسلمانان:
به مناسبت و اقتضاي مطالب آگاهي بخشي كه در خطبه هاي نماز جمعه بيان مي شود، مردم از مسائل سياسي كشور خود و كشورهاي خارجه با خبر مي شوند و با آشنايي هرچه بيشتر با وظايف اجتماعي خويش، در صحنه اجتماع حضور بيشتر مي يابند.
4- تقويت روحيه جمعي:
با وجود اين نماز مردم قطره قطره جمع شده و به درياي خروشاني تبديل مي شوند و باعث مي شود تا فرد روحيه فرد گرا نداشته و روحيه اجتماعي پيدا كند.
5- مركز بسيج مردم:
سنگر نماز جمعه، بهترين جاي دعوت مردم به بسيجي شدن براي جهاد و دفاع و حل مشكلات اجتماعي و ياري رساندن به يكديگر است. اين قدرت عظيم مردمي كه در نماز جمعه متجلي مي شود، همواره مورد توجه بوده و هست.
پس بياييد تا ما هم همچون قطره اي به اين درياي عظيم بپيونديم.