0

آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

 
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران
شنبه 23 مرداد 1389  3:46 PM

نگاهي به آداب و رسوم مردم كرمان در ماه مبارك رمضان

 

كمتر از   10روز به آغاز ماه مبارك رمضان، مردم استان كرمان خود را براي انجام فرايض ويژه اين ماه آماده مي‌كنند .

 

كرمانيان از گذشته در اين ماه آداب و رسوم خاصي داشته‌اند كه امروزه برخي از آنها به فراموشي سپرده شده و برخي ديگر همچنان پابرجا هستند .

كارشناس مردمشناسي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كرمان در اين خصوص گفت: «مردم اين استان پيش از فرا رسيدن ماه مبارك رمضان با گرفتن روزه به استقبال اين ماه مي‌روند

در اين ماه حفظ شعائر اسلامي بيشتر مورد توجه قرار مي‌گيرد و مجالس قرائت قرآن و خواندن دعا در منازل و مساجد برگزار مي‌شود .

مراسمي هم با عنوان كليدزني در شب‌هاي ماه مبارك برگزار مي‌شود كه در آن زني داخل يك سيني آينه، سرمه‌دان و يك جلد كلام‌الله مجيد قرار داده به منازل اهل محل مي‌رود و در حالي كه صورت خود را با چادر پوشانده با كليد به سيني مي‌زند. صاحبخانه پس از گشودن در، آينه داخل سيني را برمي‌دارد و چهره خود را مي‌نگرد، سپس مقداري شيريني، قند يا پول داخل سيني قرار مي‌دهد .

كليدزن اين عمل را با نيت از پيش تعيين شده انجام مي‌دهد و صاحبخانه به او مي‌گويد هر مراد و نيتي داشته باشي خداوند آن رابرآورده سازد .

در پايان خوراكي‌ها يا پول جمع‌آوري شده را به مستمندان مي‌دهند .

در اين ماه از شب سوم تا پايان ماه مراسمي با عنوان «الله رمضوني» نيز برگزار مي‌شود كه در آن گروهي از جوانان به منازل محله رفته و سروده‌اي را مي‌خوانند. پس از خواندن هر بيت همراهان جمله صلي علي محمد صلوات بر محمد را تكرار مي‌كنند و پس از اتمام اين سروده صاحبخانه مبلغي پول به سرپرست گروه مي‌دهد .

اين كارشناس مردمشناسي گفت: «مردم كرمان بر اين باورند كه در ماه رمضان نبايد اسراف كرد، از اين رو اگر غذايي از افطار مانده باشد در سحر آن را مصرف مي‌كنند

براي سحر آبگوشت، عدس پلو و يا برنج و خورشت مي‌پزند .

در گذشته موذن از طريق مناره مسجد مردم را براي سحر بيدار مي‌كرد و يا اينكه افراد محل به نوبت هر شب همسايه‌ها را بيدار مي‌كردند، اما امروزه با زنگ تلفن، ساعت و يا تنظيم تلويزيون بيدار مي‌شوند .

كرماني‌ها پس از صرف غذا در هنگام سحر، دعا و قرآن مي‌خوانند و بر اين باورند كه در اين ماه غذاها بايد ساده و مختصر باشد تا راه و شيوه پيامبر(ص) را در پيش گرفته باشند .

مردم كرمان قبل از غذا با خرما يا نمك افطار مي‌كنند و معتقدند امام علي(ع) اينگونه افطار مي‌كردند .

آبگوشت از عمده‌ترين غذاها براي افطار است و اگر كسي نيز نذر داشته باشد مقداري آبگوشت درست كرده به مسجد مي‌برد .

اين كارشناس مردمشناسي افزود: «شيريني افطاري در كرمان زولبيا و باميه و غذاي نذري اين ماه شله‌زرد و آبگوشت است كه بين همسايگان توزيع مي‌شود

مردم شهر بردسير نيز با نان و سركه افطار مي‌كنند .

بلوچ‌هاي بم معتقدند در ماه رمضان گوش دادن به موسيقي حرام است .

زرندي‌ها نيز بر اين باورند كه همه نخل‌ها متعلق به حضرت علي(ع) است، بنابر اين وظيفه مسلمانان است كه با خرما افطار كنند .

از ديگر آداب و رسوم اين ماه كمك به نيازمندان و فقرا و برپايي مجالس ختم قرآن در منازل اهالي هر محله است .

مردم استان كرمان در شب‌هاي نوزدهم، بيستم و بيست و يكم ماه رمضان پس از نماز مغرب و عشا در مساجد و تكيه‌ها سينه و زنجير مي‌زنند .

آنان در شب‌هاي قدر شب زنده‌داري مي‌كنند و تا سحر قرآن و دعا مي‌خوانند و معتقدند دعا و مناجات در اين شب‌ها باعث برآورده شدن حاجات مي‌شود. همچنين بر اين باورند كه هر مسلماني در اين شب‌ها يك ركعت نماز بخواند به اندازه ۱۰۰ ركعت ثواب دارد .

اين كارشناس مردمشناسي گفت: «كرماني‌ها هماند ساير مسلمانان در روز عيد فطر هم نماز عيد فطر بجا مي‌آورند و با دادن فطريه به ياري نيازمندان مي‌شتابند

آنها همچنين پس از نماز به ديدار خانواده‌هايي كه به تازگي عزادار شده‌اند مي‌روند و به آنها تسليت مي‌گويند .

زيارت اهل قبور و ديد و بازديد اقوام و آشنايان از ديگر آداب روز عيد فطر در كرمان است .

وي با بيان اينكه بسياري از آداب و سوم قديمي در حال فراموشي هستند، افزود : سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كرمان در حال گردآوري فرهنگ‌هاي معنوي براي ارسال به پژوهشكده مردمشناسي كشور به منظور ثبت ملي و جهاني مي‌باشد .

مراسم كليدزني، الله رمضوني، سفره‌هاي نذري، مراسم سنگ‌زني مربوط به ماه محرم در كوهبنان و مراسم چل ممبرون(مربوط به ماه محرم) از جمله اين آيين‌ها و آداب است .

 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها