0

آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران

 
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران
شنبه 23 مرداد 1389  3:43 PM

 

تركمن‌ها
 

تركمن‌ها كه از رنگین‌ترین و شاداب‌ترین اقوام ایرانی هستند، برای رمضان هم برنامه‌ها و آداب ویژه خود را دارند: نماز تراویح، روز خانه‌تكان، روز شیرینی‌پزان و نماز عید فطر. از جالب‌ترین رسم‌های این قوم، درست‌كردن جهیزیه دختران در شب‌های ماه رمضان است.

۴۰ پیراهن تركمنی و ۴۰ شلوار 7 تكه دختران دم‌بخت تركمن در شب‌های مبارك ماه رمضان دوخته می‌شود. در این ماه برای نوعروسان تركمن كه پیش از این ماه به خانه بخت رفته‌اند، شیرینی می‌فرستند.

آگاهی از مراسم و آداب و رسوم خاص هر استان و منطقه در ایام ماه رمضان شاید جالب و خواندنی باشد.

در این میان ترکمن های ایران به لحاظ کثرت آداب و رسوم در زندگی روزمره، دارای فرهنگی بسیار غنی هستند. این مردم به دلیل داشتن پیشینه فرهنگی بسیار قدیمی، تقریبا برای هر مناسبتی، مراسم خاصی دارند که یکی از این مناسبت ها،ماه مبارک رمضان است. فرا رسیدن این ماه باعث خوشحالی هر فرد ترکمن می شود. در این ماه ترکمن ها ازمرد و زن و پیر و جوان با شور و شعفی بسیار غیر از به جای آوردن فرایض، در تمامی مراسمی که ویژه این ماه برگزار می شود، شرکت می کنند.

ترکمن ها حداقل یک هفته قبل از حلول ماه مبارک رمضان مقدمات ورود به این ماه پرفیض و برکت را فراهم می سازند. زنان بیشتر از روزهای معمول به نظافت خانه و حیاط منزل می پردازند و مردان نیز خواربار و ملزومات موردنیاز این ماه را خریداری می کنند.

در بسیاری از مناطق ترکمن نشین، رسم است که زنان و دختران ترکمن آخرین جمعه قبل از حلول ماه رمضان، به شکل دسته جمعی، مسجد محل خود را نظافت کنند. برخی از خانواده ها نیز سجاده هایی از جنس قالیچه و نمد را که به آن نماز لیق می گویند، به مسجد محل خود اهدا می کنند.

رویت هلال ماه رمضان نیز در میان ترکمن ها با هیجان خاصی همراه است. آنان عقیده دارند هرکس زودتر از بقیه هلال ماه را ببیند، ثواب بیشتری می برد و حتی باعث افزایش بینایی می شود به همین دلیل پیر و جوان سعی می کنند برای دیدن هلال ماه، که علامت حلول ماه مبارک است، به بالای ارتفاعات و پشت بام ها بروند تا زودتر از دیگران ماه را ببینند. عصر شب های آخر ماه شعبان، نگاه اغلب مردم ترکمن به سمت مغرب آسمان است تا شاید هلال ماه را رویت کنند و فردی که هلال ماه را ببیند آیه شریفه سوره بقره را قرائت و با خوشحالی و با صدای بلند به دیگران اعلام می کند که ماه را رویت کرده است.

یکی دیگر از سنت های حسنه ترکمن ها پیش از آغاز ماه مبارک رمضان برگزاری مراسم آشتی کنان است؛ به این ترتیب که ریش سفیدان هر محله که به آن ها یاش اولی می گویند بنا به ابتکار خود، افرادی را که باهم کدورت دارند، بدون اطلاع از همدیگر برای صرف چای به خانه دعوت می کنند و آن ها را باهم آشتی می دهند. در طول ماه مبارک رمضان، مساجد ترکمن ها پر از ازدحام است و حال وهوای خاصی دارد. ماه رمضان در اردبیل نیز در میان مردم آداب ورسوم خاص خود را دارد. تمهیدات ویژه این ماه در اردبیل از چند روز مانده به رمضان آغاز می شود. در خانه ها هیجان و شوروشوق عجیبی برپا می شود و مقداری از مایحتاج مربوط به این ماه مبارک تهیه یا پخته می شود. ماه رمضان تاثیرات خوبی بر رفتار و کردار شهروندان اردبیلی می گذارد، به نحوی که تمام رفتارهای اجتماعی و شخصی افراد تحت الشعاع شعائر خاص این ماه قرار می گیرد. در زمان های نه چندان دور که تلفن در منازل همه یافت نمی شد، حدود دو ساعت مانده به اذان صبح، قرآن خوانان و شب بیداران رمضان با صدای خاص مردم را برای سحری بیدار می کردند که حتی در مواردی از توپ هم برای این کار استفاده می شده است.
 
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها