پاسخ به:آداب و رسوم ماه مبارک رمضان درایران
شنبه 23 مرداد 1389 3:43 PM
۴۰
پیراهن تركمنی و
۴۰
شلوار 7 تكه دختران دمبخت تركمن در شبهای مبارك ماه رمضان دوخته میشود. در این ماه برای نوعروسان تركمن كه پیش از این ماه به خانه بخت رفتهاند، شیرینی میفرستند.
آگاهی از مراسم و آداب و رسوم خاص هر استان و منطقه در ایام ماه رمضان شاید جالب و خواندنی باشد.
در این میان ترکمن های ایران به لحاظ کثرت آداب و رسوم در زندگی روزمره، دارای فرهنگی بسیار غنی هستند. این مردم به دلیل داشتن پیشینه فرهنگی بسیار قدیمی، تقریبا برای هر مناسبتی، مراسم خاصی دارند که یکی از این مناسبت ها،ماه مبارک رمضان است. فرا رسیدن این ماه باعث خوشحالی هر فرد ترکمن می شود. در این ماه ترکمن ها ازمرد و زن و پیر و جوان با شور و شعفی بسیار غیر از به جای آوردن فرایض، در تمامی مراسمی که ویژه این ماه برگزار می شود، شرکت می کنند.
ترکمن ها حداقل یک هفته قبل از حلول ماه مبارک رمضان مقدمات ورود به این ماه پرفیض و برکت را فراهم می سازند. زنان بیشتر از روزهای معمول به نظافت خانه و حیاط منزل می پردازند و مردان نیز خواربار و ملزومات موردنیاز این ماه را خریداری می کنند.
در بسیاری از مناطق ترکمن نشین، رسم است که زنان و دختران ترکمن آخرین جمعه قبل از حلول ماه رمضان، به شکل دسته جمعی، مسجد محل خود را نظافت کنند. برخی از خانواده ها نیز سجاده هایی از جنس قالیچه و نمد را که به آن نماز لیق می گویند، به مسجد محل خود اهدا می کنند.
رویت هلال ماه رمضان نیز در میان ترکمن ها با هیجان خاصی همراه است. آنان عقیده دارند هرکس زودتر از بقیه هلال ماه را ببیند، ثواب بیشتری می برد و حتی باعث افزایش بینایی می شود به همین دلیل پیر و جوان سعی می کنند برای دیدن هلال ماه، که علامت حلول ماه مبارک است، به بالای ارتفاعات و پشت بام ها بروند تا زودتر از دیگران ماه را ببینند. عصر شب های آخر ماه شعبان، نگاه اغلب مردم ترکمن به سمت مغرب آسمان است تا شاید هلال ماه را رویت کنند و فردی که هلال ماه را ببیند آیه شریفه سوره بقره را قرائت و با خوشحالی و با صدای بلند به دیگران اعلام می کند که ماه را رویت کرده است.