مرگ ناشی از سو مصرف مواد مخدرشش درصد كاهش یافت
سه شنبه 18 بهمن 1390 1:25 AM
|
دكتر 'علی احسان صالح' روز یك شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اعتیاد به مواد مخدر یك نوع بیماری است كه بر اثر ناآگاهی و توسط خود شخص معتاد به وجود می آید و در اثر مصرف مواد مخدر مكانیزم های حیاتی بدن از حالت طبیعی خارج شده و فعالیت قسمت هایی از بدن به صورت آشكار یا پنهان دچار اختلال، كم كاری و یا عدم فعالیت می شود.
وی گفت : معتاد كسی است كه بر اثر مصرف مكرر و مداوم، متكی به مواد مخدر یا دارو شده باشد یا به عبارت دیگر قربانی هرنوع وابستگی دارویی یا روانی به مواد مخدر، معتاد شناخته می شود.
مدیر كل پزشكی قانونی همدان تصریح كرد: آشنایی و شروع (كنجكاوی)، تردید و دودلی و اعتیاد (وابستگی جسمی و روانی به ماده اعتیادآور) از مراحل معتاد شدن فرد به مواد مخدر است.
وی عوامل دارویی ، روانی ، خانوادگی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را از عمده علل گرایش به اعتیاد در جامعه دانست و افزود: در عوامل دارویی تركیبات تریاك برای تسكین درد بوسیله پزشك یا افراد دیگر تجویز شده و همین تسكین موقت، فرد را به تكرار مصرف و در نتیجه اعتیاد می كشاند.
دكتر صالح اضافه كرد: اضطراب، احساس تنهایی، گرایش به افسردگی، فقر در روابط عاطفی و احساس بی كفایتی از ویژگی های عمده روانی معتادان است.
وی گفت: خانواده های آشفته، خانواده هایی كه دارای مشكل ارتباطی هستند و یا اعتیاد در بین اعضای خانواده رایج است، مشكلات زناشویی و اختلالات خانوادگی، از جمله عوامل سوق دهنده افراد به سمت اعتیاد به شمار می روند.
صالح اضافه كرد: فقر، بیكاری، وجود دوستان ناباب، عرضه زیاد و سهولت دسترسی به مواد مخدر، از عوامل اجتماعی گرایش به مصرف مواد مخدر به شمار می رود.
وی زیانهای دینی و اعتقادی، پیامدهای روحی و روانی، از بین رفتن امنیت و آرامش خانواده ها، افزایش جرم و جنایت در جامعه و پیامدهای اقتصادی را از نكات منفی مصرف مواد مخدر دانست.
وی افزود: برای جلوگیری از گسترش اعتیاد در جامعه راه های گوناگونی وجود دارد كه با بررسی های كارشناسانه می توان از طریق این راهكارها با این معضل بزرگ مبارزه كرد.
این مقام مسوول پیشگیری را به عنوان بهترین شیوه مقابله با اعتیاد دانست و اظهار داشت: اساس پیشگیری، تعلیم و تربیت، راهنمایی، مشورت و ارشاد خانواده ها است.
وی در خصوص مضرات مصرف خودسرانه داروهای ترك اعتیاد گفت: این داروها مخدر بوده و در صورت عدم مصرف اصولی و تحت نظر پزشك اعتیاد آور است.
احسان صالح اعلام كرد: در بیشتر داروهای ماهواره ای ترامادول دیده می شود كه این دارو 5 سالی است كه وارد كشور شده و اثرات شبه مخدر دارد.
وی گفت: پس از بررسی داروهایی مانند پرفكت یك تا پنج و داروهای آلفا در مركز تحقیقات پزشكی قانونی كشور این نتیجه به دست آمد كه در بیشتر این داروها از موادی مانند استامینوفن، كافئین، ترامادول، دیكلوفناك و حتی مواد تمیز كننده دندان، زیره، زردچوبه و دارچین هم استفاده شده است، به طوری كه وقتی برخی از این داروها را باز كنیم بوی مواد گیاهی به مشام می رسد.
وی اظهار داشت: داروهایی كه برای چاقی، لاغری،بلند شدن قد و ترك اعتیاد در ماهواره تبلیغ می شود سود جویی و كلاهبرداری است و مورد تایید نیست و هیچ اثر دارویی ندارد.
وی تصریح كرد: داروهایی كه در شبكه های ماهواره ایی برای درمان و ترك اعتیاد تبلیغ می شود، بیش از 70 درصد مواد تشكیل دهنده اش خطرناك و مواد مخدر است.
دكتر صالح در مورد زنان بارداری كه از مواد مخدر استفاده می كنند گفت: این زنان نه تنها خود بلكه جنین خود را در معرض خطر قرار میدهند.
وی گفت این دسته از زنان معتاد، در صورت قطع مصرف ماده مخدر علائم ترك دارو را تجربه می كنند كه این تجربه می تواند بسیار ناراحت كننده و برای جنین آنان مضر است .
وی در مورد مواد مخدر صنعتی نیز گفت:آمفتامین از جمله مواد محرك بسیار قوی است كه در فروش خیابانی با نام های اسپید، شیشه،كریستال و كریستال مت شناخته می شود.
وی گفت : آمفتامین ها بیشترین پتانسیل سوء مصرف را دارند و با عملكرد سریع خود باعث ایجاد فوران احساسات می شوند.
صالح آمفتامین ها را مواد نشاط آور كاذب دانست و افزود: امفتامینها گروهي از مواد محرك مغزي هستند كه معمولاً به شكل پودرسفیدرنگ و گاهي سفید متمایل به قهوهاي روشن یا سفید چرك مشاهده ميشوند برخي انواع آمفتامینها دارايمصارف طبي هستند و تحت نظارت كامل پزشك در مواردي چون افسردگيها، اختلالات پرتحركي، كمتوجهي كودكان و حملههاي خوابمورد استفاده قرار ميگیرند.
صالح با بیان این موضوع كه همه آمفتامینها به سرعت از راه دهان جذب شده و در عرض یكساعتعلایم آنها شروع ميشود گفت: آثار مصرف آمفتامینها 1 تا 2 روز طولميكشد و عوارض جسماني همانند افزایش ضربان قلب و فشار خون، خشكي دهان، تعریق، افزایش انرژي، كاهش اشتها، تهوع و استفراغ و بي خوابي دارند.