پايان 100 سال تنهايي
دوشنبه 18 مرداد 1389 9:06 AM
انسان امروز حتي اگر علاقهاي به ارتباطات نداشته باشد باز هم ناگريز از كاربرد آن است چراکه هم به آن نيازمند است و هم بر اساس خاصيت ديگري که همان سودجويي است سعي ميکند اين نياز را سريعتر، راحتتر، ارزانتر و در يک کلام لذتبخشتر برآورده کند. در حاليكه تا چند سال پيش براي برقراري ارتباط چند رايانه با هم، فاصله آنها بايد کمتر از چند متر ميبود و سيمهاي ميان آنها بسيار ضخيم و ادوات اتصال آنها بزرگ و زمخت بود.
فناوريهاي ارتباطي، گذشته از تمام ويژگيهاي محتوايي و پيامرساني آنها، وابسته به واسطهاي انتقال هستند.
اين واسطها که زيرساختهاي ارتباطي را فراهم ميکنند، استفاده از ديگر فناوريها را ممکن ساخته و شرايط را براي انتقال پيام تسهيل ميکنند. از طرفي يکي از اصليترين دغدغههاي ارتباطات عمومي نيز وابستگي به محل و همين واسطهاي فيزيکي مانند کابل مسي است که فناوري در حال رشد امروز قصد از بين بردن اين محدوديت را دارد. فناوريهايي مانند بلوتوث که امکان برقراري ارتباط موج متوسط در فاصله کوتاه را فراهم ميکند يا فناوري وايفاي که امکان ارسال امواج و تبادل داده يا ايجاد شبکه محلي بيسيم برد کوتاه را فراهم ميسازد، انواعي از اين فناوريها هستند.
اما فناوري که ميتواند ما را در ابعادي بيشتر از چند ده متر و در فضاهايي مانند سالن فرودگاه، منزل، دفتر کار و امثال آن به هم ارتباط دهد «وايمکس» نام دارد.
وايمکس کجاي آيتي قرار دارد؟
فناوري WIMAX يا «ارتباط متقابل براي دسترسي جهاني مبتني بر مايکروويو1» بستري براي ارايه خدمات در شهر و روستاي الکترونيکي است. اما از آنجا که اين نام يک فناوري خاص است، بهتر است در حال حاضر آن را همان «وايمکس» بخوانيم.
اين فناوري که در لايه دسترسي قرار دارد، داراي ساختار تقريبا سادهاي است. يعني يک برج وايمکس که از نظر شکل و ابعاد مثل برجهاي مخابراتي است، نقش فرستنده را دارد و در طرف ديگر کاربران در حكم يک گيرنده هستند. گيرنده ميتواند يک راديو آنتن چند متري روي بام يا يک چيپ آنتندار داخل رايانه دستي باشد.
دامنه تغييرات فرکانسي اين فناوري از ? تا ??گيگاهرتز و پهناي باند آن بهازاي هر فرستنده از 5/1 تا 20مگاهرتز است که نرخ تبادل داده آنرا تا ??مگابيت بر ثانيه ميرساند. البته اين عدد براي مکان و شرايط مختلف، متغير بوده و قابليت ارتقا براي فرستندههاي قويتر را نيز دارد. برد دامنه تحت پوشش اين شبکه محدودهاي تا شعاع5? کيلومتر است که ميتواند يک شهر يا منطقه بزرگ را پوشش دهد. اما در نوع شبکهبنديهاي مختلف و بهدليل موقعيت ساختمانها، در شهر از آنتنهايي با قدرت و شعاع فرستندگي تا حدود 8 کيلومتر استفاده ميشود و تبادل اطلاعات ميان فرستنده و گيرنده به دو صورت ديد مستقيم و ديد غير مستقيم انجام ميشود.
در روش ديد غير مستقيم بين گيرنده و فرستنده خط مستقيمي نميتوان کشيد و موانع فيزيکي در اين ميان وجود دارند، چيزي شبيه سيستم وايفاي يا بيسيم خانگي. اين روش سهولت کاربري بيشتري دارد اما نرخ تبادل داده آن کمتر است. اين روش براي مناطق شهري مفيد است چراکه ساختمانها معمولا مانع امواج هستند.
در روش ديگر يعني ديد مستقيم، برج فرستنده و دستگاه گيرنده در يک خط مستقيم قرار دارند يا به اصطلاح «يکديگر را ميبينند». در اين روش يک آنتن با پايه بلند روي بام يا يک نقطه مرتفع قرار ميگيرد و جهتش مستقيم به سمت آنتن فرستنده است و از طريق کابل امواج تبديل شده را به داخل ساختمان هدايت ميکند. ضريب خطاي کمتر و قدرت تبادل داده بيشتر اصليترين مزيت آن است.
اين فناوري از سري استاندارد 802.16 استفاده كرده و براي امنيت انتقال داده از روشها و استاندارهايي نظير «استاندارد رمزگذاري پيشرفته2» و «استاندارد رمزگذاري داده3» استفاده ميکند که از جمله مزاياي آن ميتوان امنيت در برابر شنود و قابليت مقابله با نفوذ را برشمرد.
نبش قبر کابلها ممنوع
هر يک از فناوريهاي دسترسي داراي خدمات اصلي و خدمات ارزش افزوده است. مثلا سيم مسي که تلفن را به خانه ما آورده، ميتواند زيرساخت اينترنت هم باشد (با فناوري xDSL). همچنين ميتواند زيرساخت ارتباط به يک شبکه ديگر مثل شبکه ويدئوي خانگي را نيز فراهم آورد. زيرساخت وايمکس نيز ميتواند شما را هم به اينترنت متصل کند هم به شما امکان استفاده از تلفن برپايه آيپي (VoIP) بدهد و هم شما را در شبکههاي ديگر عضو کند و در كل زيرساخت دسترسي شما به دنياي ديجيتال باشد.
اين سيستم دو ويژگي و مزيت مهم دارد:
يكم: براي پوشش يک منطقه شهري هزاران تن سيم مسي را در خاک دفن نميکنيم و هر ازگاه نيازي به نبش قبر آنها وسط خيابان نيست و اين يعني مکان شما براي اتصال به شبکه، يک نقطه در انتهاي سيم مسي نيست بلکه يک منطقه است در محدوده پوشش اپراتوري که مشترک آن هستيد. يعني شما ميتوانيد از حساب کاري خود، هم در محل کار استفاده کنيد و هم در منزل و هم در شهر زادگاه خود و حتي در سفر؛ البته اگر اپراتور وايمکس شما در آن منطقه پوشش آنتندهي داشته باشد.
دوم: خدمات قابل پيادهسازي وايمكس بيشتر از کابل مسي است و همچنين کاهش قيمت خدمات و افزايش کارايي فرد در يک شبکه ارتباطي نيز نسبت به فناوري سيم مسي چشمگير است. از جمله اين افزايش کارايي قابليت ارائه پهناي باند تا 30 مگابيت بر ثانيه است که اين امکان در بهترين شبکه کابل مسي و با استفاده از تجهيزات گرانقيمت تا 8 مگابيت بالا ميرود.
جنگلي به رنگ اينترنت
بهره بردن از اينترنت يا مکالمه تلفني در جنگلهاي دور از شهر چيزي است که با سيم و کابل يا غيرممکن است يا با آسيب زدن به طبيعت فراهم ميآيد. اما فناوري بيسيم ميتواند نوع کاربري مناطق جنگلي را تحت تاثير قرار دهد و طبيعتگردي، زندگي و تجارت در روستاهاي دوردست را متحول کند.
وايمکس ايراني
با آغاز استفاده جهاني از اين فناوري، در ايران نيز از سال ???? با ارائه مجوز شرکتهاي انتقال داده (ندا) يا همان PAP و موافقت اصولي سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي، به برخي شرکتهاي علاقهمند به فعاليت در حوزه بيسيم باند وسيع، مجوز راهاندازي شبکه راديويي اعطا شد. به اين ترتيب اين شرکتها بر اساس فناوري وايمکس و فناوري مشابه آن، نسبت به راهاندازي شبکههاي باند وسيع در سطح چند شهر کشور اقدام کردند و در سال ???? پس از تکميل مراحل استانداردسازي فناوري وايمکس، رگولاتوري اعطاي مجوزهاي جديد وايمکس را در دستور کار خود قرار داد. اين مساله به برگزاري مزايده فناوري وايمکس در تابستان و پاييز ?? و اعطاي مجوز به ? شرکت ايراني در اين زمينه منجر شد.
کنسرسيوم صنايع ارتباطي پايا و مبين ايران در ?? استان، شرکت ايرانسل در استانهاي تهران، آذربايجان شرقي، اصفهان، خراسان رضوي، فارس و خوزستان، اسپادان در اصفهان و رايانه دانش گلستان در استان گلستان، برندگان اين مزايده اعلام شدند. در مجوز پروانه وايمکس، ترکيبي از همه خدمات وجود دارد بهطوري که کساني که مجوز وايمکس را دريافت کنند، همه مجوزهاي قبليISP ،ICP ، تلفن اينترنتي اوريجينيشن و تلفن ثابت را نيز در اختيار خواهند داشت.
جمعبندي
در اينجا فناوري وايمكس را مرور کرديم تا يادآور شويم زيرساخت مخابراتي از ارکان اصلي جامعه اطلاعاتي است و اگر زيرساخت واقعي وجود نداشته باشد، شهر معمولي ما بيشتر شبيه يک روستاي بزرگ خواهد بود و نه شهر الکترونيکي. از طرفي امكان استفاده از اين فناوريها براي روستاها نيز بايد وجود داشته باشد تا آنها بتوانند از شبکههايي مانند اينترنت مانند هر شهروند ديگري استفاده کنند؛ شايد با اين فناوري بتوان گامي موثرتر در رسيدن به جامعه اطلاعاتي برداشت.
پينوشت
1. Worldwide Interoperability for Microwave Access
2. Advanced Encryption Standard
3. Data Encryption Standard
سعيد نوري آزاد
چهار راه برای رسیدن به آرامش:
1.نگاه کردن به عقب و تشکر از خدا 2.نگاه کردن به جلو و اعتماد به خدا 3.نگاه کردن به اطراف و خدمت به خدا 4.نگاه کردن به درون و پیدا کردن خدا
پل ارتباطی : samsamdragon@gmail.com
تالارهای تحت مدیریت :
مطالب عمومی کامپیوتراخبار و تکنولوژی های جدیدسیستم های عاملنرم افزارسخت افزارشبکه