0

بررسی و مقایسه ی برترین 8 مگاپیکسلی های دنیای موبایل

 
hesam_k
hesam_k
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : شهریور 1388 
تعداد پست ها : 233
محل سکونت : خراسان جنوبی

بررسی و مقایسه ی برترین 8 مگاپیکسلی های دنیای موبایل
جمعه 23 دی 1390  2:16 PM

بررسی و مقایسه ی برترین 8 مگاپیکسلی های دنیای موبایل

مقدمه

 

به پیروی از يک سنت قديمی، آخرين و بهترين گوشی های دوربين دار را جمع کرديم تا بهترين آنها را انتخاب کنيم. ميدانيم که از آخرين بار مدت زيادی ميگذرد. دفعه قبل که دوربين 8 مگا پيکسلی گوشی ها را بررسی کرديم، سال 2008 بود. 8 مگا پيکسل آن زمان و 8 مگا پيکسل امسال، ولی چيز های زيادی تغيير کرده اند.

 

امروز، فقط با اسمارت فون ها کار داريم. آنها در هر کاری که انجام ميدهند بهترين هستند. ولی ما بر روی قابليت تصوير برداری آنها تمرکز ميکنيم، هم گرفتن عکس و هم ضبط ويدئو.

 ميخواهيم از بين برترين اسمارت فون های موجود، قوی ترين آنها از نظر توانایی های دوربين را پيدا کنيم. بنابراين، پلتفُرم و سيستم عامل در این مبارزه نقشی ندارند. گوشی هايی که در این رقابت شرکت ميکنند، بايد با بيشترين قدرت عکس بگيرند.

بيايد با شرکت کننده ها آشنا شويم. به نظر ميرسد آیفون 4S جديد همان چيزی است که به دنبالش هستيم، ولی Galaxy S II سامسونگ نيز گزينه قدرتمندی است. در کنار اینها، Xperia arc S سونی اریکسون و آخرين محصول HTC، يعنی Sensation XE را داريم. گوشی قدرتمند N9 از نوکيا و گوشی پيشرفته مجهز به ويندوز موبايل از HTC، يعنی Titan هم از کانديدا ها هستند.

 با گذشت زمان، ما برای ارزيابی عملکرد دوربين ها تست های مختلفی را طراحی کرده ایم که در اینجا از آنها برای انتخاب قوی ترين دوربين 8 مگا پيکسلی استفاده ميکنيم.

 

 

کيفيت ويدئو نيز در قضاوت ما نقش مهمی را بازی خواهد کرد، ولی عقیده ما این است که کيفيت عکس و ويدئو با هم ارتباط دارند.  ابتدا به ويژگی های هر يک از این گوشی ها ميپردازيم. سپس، تست های کيفيت عکس را شروع ميکنيم.

 

ويژگی های دوربين عکس برداری

 

در این رقابت، با چهار پلتفرم کاملا متفاوت روبرو هستيم که سه تای آنها iOS، MeeGo، و Windows Phone هستند. سه گوشی ديگر نيز از اندرويد استفاده ميکنند. قسمت هايی از توانايی های آنها مشابه هستند، ولی تفاوت های مهمی نيز بين آنها وجود دارد.

از آنجا که بايد ويژگی های زيادی را مورد بررسی قرار دهيم، تصميم گرفتيم از يک جدول برای مقايسه استفاده کنيم.

 

همه موارد در این جدول وجود دارند. از جمله وضوح تصوير، محدوده تصوير(scenes)، تنظيمات ( ISO، sharpness، و غيره) و مواردی مثل قابليت اجرای دوربين در حالت قفل شده گوشی. اهميت این موارد، برای همه کاربر ها يکسان نيست. ميتوان افکت ها را در هنگام گرفتن عکس و يا پس از آن و توسط يک برنامه ديگر اعمال کرد. ما افکت ها را هم بررسی کرده ایم، ولی آنها در رتبه بندی نقش مهمی ندارند.

 درجدول، این موارد با جواب بله يا خير مشخص شده اند، ولی در باره جزئيات آنها توضيحی داده نشده است. هر يک از این گوشی ها، ويژگی های برجسته خودش را دارد، برای همين در مرحله اول سریعا هر يک از آنها را مورد بررسی قرار ميدهيم.

آیفون  4S کمترين تنظيمات قابل تغيير را در ميان شش گوشی دارد. شما فقط ميتوانيد تگ جغرافيايی، خط کشی منظره ياب و فکوس لمسی را فعال کنيد. ولی حالت HDR و قفل AE/AF در این گوشی در بين همه اسمارت فون ها، بهترين هستند. بنابراين، بر خلاف آنچه محيط ساده برنامه دوربين 4S نشان ميدهد، گرفتن عکس با این دوربين ميتواند با تنظيمات متنوعی انجام شود.

 

دبل کليک بر روی کليد خانه بر روی صفحه قفل شده، امکان ورود مستقيم به برنامه دوربين را برای شما فراهم ميکند.

نوکيا N9 گزينه ای برای فعال کردن منظره ياب ندارد، ولی ميتوانيد نشانگر های وضوح، فلاش، و صحنه (scene) را مشاهده کنيد. منوی تنظيمات در این گوشی از بهترين هاست. به راحتی ميتون با لمسس صفحه از آن استفاده کرد، کار با آن ساده است، و تنظيمات متنوعی را برای کاربر ممکن ميسازد.

 

Galaxy S II سامسونگ در زمينه منظره ياب قوی تر عمل کرده، زيرا ميتوانيد 4 ميانبر را برای در دسترس بودن انتخاب کنيد. در منوی تنظيمات هر گزينه ای که فکرش را بکنيد پيدا ميشود، ولی وجود منو های فرعی، و دسته بندی نامناسب منو ها ممکن است کار را برای کاربران عادی کمی مشکل کند.

 

Xperia arc S سونی اريکسون هم به شما اجازه ميدهد ميانبر هايی که در صفحه منظره ياب ظاهر ميشوند را مشخص کنيد. دسترسی به منوی تنظيمات نيز آسان است. ولی تنظيمات تنوع کمی دارند و کار با دکمه شاتر راحت نيست. امکان فکوس دستی نيز وجود دارد، اگر چه این گزينه تنها در صورتی فعال است که ثبت تصوير با لمس صفحه فعال شده باشد، يعنی با هر بر لمس صفحه، فکوس و گرفتن عکس انجام ميشود.

 

HTC Sensation XE در صفحه منظره ياب چند ميانبر اصلی را قرار داده و داری تنظيمات نسبتا کاملی است. به لطف روش جديد باز کردن قفل صفحه، ميتوانيد مستقيما از صفحه قفل شده وارد محيط دوربين شويد.

 

شرکت کننده ديگر HTC، يعنی HTC Titan امکان تنظيمات بيشتری را فراهم ميکند، ولی همه آنها در منوی تنظيمات پنهان شده اند. دکمه شاتر بسيار خوش دست و راحت است، و با فشار آن، گوشی از حالت قفل خارج شده و وارد محيط دوربين ميشود (در مدل های ديگر، ميتوان مستقيما از صفحه قفل شده برنامه دوربين را اجرا کرد، ولی ابتدا بايد صفحه را wake کنيد).

 

دوربين ها از نظر رابط کاربری با يکديگر تفاوت دارند و هر يک نقاط قوت و ضعف خود را دارند. برای همين ما به هر يک از آنها امتياز داديم تا مقايسه راحت تر انجام شود. همچنين، به هر دوربين، بر اساس امکانات آن نمره ای از 10 ميدهيم.

 

آماده به کار شدن دوربين و وقفه بين ثبت عکس ها

 

يکی از ويژگی های مثبت استفاده از گوشی به عنوان دوربين این است که هميشه همراهتان است. ولی در صورتی که آماده شدن دوربين زياد طول بکشد يا فاصله زمانی بين گرفتن 2 عکس زياد باشد، ممکن است لحظه های طلايی را از دست بدهيد.

ما زمان آماده به کار شدن دوربين ها را در دو حالت سرد (cold) و گرم (warm) اندازه گرفتيم و وقفه بين دو عکس متوالی را مشخص کرديم.

 

آیفون 4S سريع ترين دوربين را داشت و وقفه 7/0 ثانيه ای بين عکس های متولی آن واقعا تأثير گذار بود. Xperia arc S سونی اریکسون با وقفه 9/0 ثانيه ای بين گرفتن عکس های متولی توانست به آیفون نزديک شود و با داشتن warm start 1/1 ثانيه، توانست از آیفون با 1/4 ثانيه جلو بيفتد. با این حال، arc S هنگام وارد شدن به برنامه دوربين زمان زيادی ميگيرد، و از این لحاظ جايگاه آخر را به دست مي آورد.

 

عکس برداری در حالت ماکرو

 

ما بر روی عملکرد همه دوربين ها در حالت ماکرو هم يک تست انجام داديم. همه دوربين ها، موفق شدند از فاصله 5/7 سانتيمتری فکوس کنند. Galaxy S II سامسونگ توانست به اندازه 5/2 سانتیمتر بيش از بقيه دوربين ها به سوژه نزديک شود و فکوس کند.

همچنين، سطحی که در حالت ماکرو در عکس ثبت ميشود، برای هر دوربين اندازه گيری شد. وضوح تصاوير هر شش دوربين دقيقا با هم مساوی است. بنابراين هر چه سطح کوچکتر باشد، بزرگنمايی بيشتری را خواهيم داشت.

 

Galaxy S II با وجود قوی تر بودن در نزديک شدن به سوژه، نتوانست بيشترين بزرگنمايی را ارائه دهد و این مقام به HTC Titan رسيد. در این قسمت بد ترين عملکرد مربوط به Xperia arc S سونی اریکسون بود، ولی اختلاف خيلی زياد نبود، و در حدود 30% ميشد.

البته در مورد همه دوربين ها، گاهی با وجود اعلام شدن فکوس، فکوس انجام نشده بود و بنابراين ممکن است تعدادی از عکس ها خراب شوند. این مشکل معمولا هنگام استفاده از فکوس خودکار پيوسته اتفاق ميافتد.

 

عملکرد دوربین عکس برداری

 

طراحی یک دوربین دیجیتال برای گرفتن عکس های با کیفیت زمان میبرد و نیازمند تلاش زیادی است. ولی برای شرکت کننده های امروز ما، کیفیت عکس اهمیت زیادی دارد و برای همین آنها هیچ چیزی را به شانس واگذار نکرده اند.

ما هم چندین روزرا صرف ارزیابی عملکرد این دوربین ها در شرایط مختلف کردیم. برای جنبه های مختلف کیفیت عکس هر دوربین، امتیاز هایی را در نظر گرفتیم. تعدادی عکس نمونه را در اینجا ارائه کردیم که خودتان هم بتوانید قضاوت کنید، و برای نشان دادن موارد مورد نظرمان، از تصاویر کراپ شده استفاده کردیم.

در بخش های بعدی این نوشته، عکس هایی با حد اکثر کیفیت از هر گوشی را ارائه کرده ایم، ولی در اینجا در هر قسمت چند نمونه از عکس های گرفته شده با هر دوربین را کنا هم قرار داده ایم.

 

عملکرد در نور روز

 

برای ارزیابی عملکرد هر یک از دوربین ها در روز، از چهار قسمت کراپ شده از چهار عکس استفاده میکنیم. در قسمت بعد که هرگوشی جدا گانه بررسی میشود، میتوانید تصاویر کامل را ببینید، ولی حالا میخواهیم دوربین ها را با هم مقایسه کنیم.

وضوح تصویر. برای ارزیابی وضوح تصویر، باید میزان جزئیات ثبت شده در تصویر نهایی را سنجید. در تصویر A به خطوطی که زاویه های مختلف دارند، در تصویر B به بافت دیوار، و در تصویر C به عدد های روی تابلوی قیمت پمپ بنزین توجه کنید.

 

در عکس های گرفته شده با آیفون 4S خطوط سفید به شکل خط های مستقیم و واضح دیده میشوند و سطح دیوار با بیشترین حد جزئیات قابل مشاهده است. همچنین عدد ها کاملا خوانا هستند که مجموع این ها آیفون را در مقام اول و Galaxy S II را در مقام بعد از آن قرار میدهد.

 در اینجا، N9 نوکیا و HTC Titan در مقام آخر جای میگیرند (نمایش خطوط سفید به صورت شکسته در A، حذف بافت سطح دیوار در B، و نویز زیاد و ناخوانا بودن اعداد در C).

نویز و کاهش نویز. نویز در قشمت هایی از عکس که تاریک و یا دارای رنگ یکدست هستند بهتر قابل مشاهده است، به همین دلیل برای مقایسه دوربین ها از نظرنویز به قطعه عکس Dنگاه میکنیم. با توجه به شاخ و برگ درخت ها و بافت اجسام در عکس های دیگر میبینید که میتوان با هزینه از دست رفتن جزئیات در عکس ها، نویز را کاهش داد.

 

در اینجا، Galaxy S II سامسونگ تا حد زیادی نویز را حذف کرده، بدون اینکه کاهش قابل توجهی در جزئیات اتفاق بیفتد، همانطور که میبینید آسمان صاف است و برگ های درخت ها مشخص هستند. 4S با کمی نویز تشعشعی (luminance noise) درمقام دوم قرار میگیرد. Sensation XE و Titan به خاطر سطح بالای نویز و محو بودن شاخ و برگ درخت ها بازنده های این مرحله هستند.

 

محدوده دینامیک (Dynamic range). ویژگی بعدی محدوده دینامیک است که عبارت است از مقدار جزئیاتی که در عکس های گرفته شده از صحنه های با کنتراست بالا (high contrasty scenes) در روشنترین و تاریکترین قسمت های عکس ثبت شده اند. صحنه های دارا کنتراست بالا، که حاوی سایه های شدید و منابع نورخیلی روشن هستند، از چالش های جدی دوربین های تلفن های همراه به شمار میروند. در صورتی که محدده دینامیک کم باشد، دوربین ها مجبور میشوند بین جزئیات موجود در سایه و جزئیات موجود در قسمت های روشن، یکی را انتخاب کنند. بدون اینکه بدانند کدام یک برای کاربر اهمیت بیشتری دارد. ما نحوه برخورد دوربین ها با این چالش را ارزیابی کردیم و راهکار متعادل آنها در این زمینه را پسندیدیم. تصویر Cمثال خوبی از محدوده های دینامیک دوربین است.

 

نوکیا N9 در هر دو منطقه روشن و تیره کمترین مقدار clipping را نشان میدهد. آیفون 4S با مقدار کمی clipping بر روی دیوار های تحت تابش نور مستقیم به مقام دوم میرسد. Sensation XE هم در سایه و همدر قسمت روشن، جزئیات زیادی را از دست میدهد و در جایگاه آخر قرار میگیرد.

با توجه به همين تصاوير، ميتوان در مورد انتخاب نوردهی (exposure) مناسب توسط دوربين قضاوت کرد. بيشتر دوربين ها تمايل به نوردهی بيش از حد دارند، و N9 مقام اول را در زمينه کیفیت نوردهی به دست می آورد. عملکرد 4S نيز خوب است، با اینکه تا حدی افراط در نوردهی در عکس های گرفته شده با آن ديده ميشود. در این قسمت، arc S که همه کس ها را بیش از حد نوردهی ميکند، مقام آخر را دارد.

بازسازی رنگ (Color rendition). بيايید به بازسازی رنگ نگاهی بيندازيم. تصوير های A و C داری سطح های بزرگی از سه رنگ اصلی هستند.

 

در اینجا، موضوع اصلی توازن رنگ های گرم است که باعث به وجود آمدن نوعی هاله (tinge) زرد ميشود و از طريق افزایش شدت (oversaturate) رنگها ، باعث واضح تر شدن آنها ميشود.

آیفون 4S رنگ ها را دقيق (و نزديک به رنگ واقعی) نشان میدهد. در عکس های گرفته شده با Galaxy S II رنگ ها سرد تر هستند، ولی حد اقل شدت آنها بیش از حد زیاد نشده است. S II در کنار N9 درمقام دوم قرار ميگيرد. عکس های این دو گوشی داری کمی تغيير رنگ هستند (در این مورد، رنگ ها کمی گرم ترند). سه دوربين ديگر، به يک اندازه ضعيف عمل کردند و با هم در جايگاه آخر قرار گرفتند.

خلاصه

 امتياز هايی که هر يک از گوشی ها در زمينه عملکرد در نور روز گرفتند به این صورت هستند. ارزش امتياز های مختلف يکسان نيست. بنابراين نميتوان با جمع زدن امتياز های هر گوشی برنده را مشخص کرد.

 

آیفون 4S برنده این قسمت است، زيرا با وجود اینکه در همه زمينه ها بهترين مقام را نداشت، روی هم رفته بهترين عکس ها را گرفت. دوربين های ديگر در بعضی از زمينه ها از 4S بهتر بودند، ولی هيچ کدام نتونستند در کل از 4S بهتر عمل کنند.

 

عملکرد در نور کم

 

فلاش خاموش. بيايید عملکرد دوربين ها در تاريکی و بدون فلاش را بررسی کنيم. بازده فلاش های این دوربين ها با هم تفاوت دارد، که این باعث ميشود مقايسه تصاوير گرفته شده در نور کم بدون آگاهی از قابليت سنسور های آنها بسيار مشکل باشد.

 

تصاوير نمونه تنها قسمت کوچکی از عکس ها را نشان ميدهند، بنابراين عکس های کامل را هم در اینجا قرار داديم، که در صورت تمايل بتوانيد نگاهی به آنها بيندزيد.

 عکس های Galaxy S II و نوکيا N9 داری سطح بالايی از جزئيات و بدون نويز هستند. عملکرد Xperia arc S نيز خيلی خوب است، ولی کمی نويز رنگی در آن ديده lیميشود. عکس های Sensation XE در تاريکی نويز زيادی دارند، ولی در عين حال جزئيات را نيز حفظ کرده اند. و باز هم خواهر آن Titan بهتر عمل ميکند.

 

فلاش روشن. در مرحله بعد، به عملکرد فلاش نگاهی ميندزيم. سوژه نسبتا به دوربين نزديک است و تنها منبع نور فلاش LED است. نتيجه، در تصوير F نشان داده شده.

 

ميبينيد که ترکيب فلاش و سنسور در Galaxy S IIبهترين نتيجه را به همراه داشته، و عکس به دست آمده بدون نويز است (ولی در سايه ها تصوير کمی به سبزی ميزند). آیفون 4S فلاش ضعیف تری دارد، ولی جزئيات زيادی در عکس مشخص است و خبری از هاله های رنگی نيست.

 

 Sensation XE از نويز زياد (شامل نويز رنگی ) در عکس ها رنج ميبرد، ولی داری يک فلاش LED دو تايی و رنگ های بسيار دقيق است. عملکرد فلاش در N9خيلی ضعيف است و با وجود استفاده از 2 LED، نتوانست تمام صحنه را روشن کند. تصاوير گرفته شده به کمک این فلاش داری مقدار زيادی نويز و تغيير در رنگ ها هستند.

 Titan داری يک فلاش بسيار قوی است، ولی در همه عکس های آن تغيير رنگ و نويز رنگی مشاهده شد. در عکس های arc S رنگ ها بسيار دقيق بودند، ولی کمی نويز رنگی هم ديده ميشد.

در اینجا ميتوانيد عکس های کاملی که تصوير F از آنها استخراج شده را ببينيد.

 

خلاصه

وقت جمع بندی عملکرد دوربين ها در نور کم رسيده. نتایج به دست آمده خیلی به هم نزدیک هستند. با این حال، ميخواهيم Galaxy S IIرا به عنوان برنده این قسمت انتخاب کنيم، گرچه رقابت این گوشي با 4S بسيار تنگاتنگ بود. Sensation XE پس از عملکرد ضعيف در نور کافی، در این قسمت تا حدی اعتبار خودش را زنده کرد.

 

مروری بر توانایی عکاسی هر گوشی

آیفون 4S

 

در عکس های آیفون 4S مقدار قابل توجهی نويز تشعشعی ديده ميشود، با این حال جزئيات ثبت شده توسط آن از بقيه گوشی های مورد بررسی بيشتر است. هايلايت ها در عکس های گرفته شده با 4S هميشه بيش از حد روشن هستند که این باعث کاهش سطح جزئيات ميشود، ولی سايه ها بسيار خوب ثبت ميگردند.

عکس ها خيلی واضح هستند، رنگ بندی آنها دقيق و مقدار نويز آنها بسيار کم است.

 عکس های گفته شده توسط این گوشی در تاريکی داری مقداری نويز هستند، ولی سطح جزئيات آنها نسبتا خوب است. رنگ بندی عکس ها خيلی خوب است، ولی عملکرد فلاش LED ضعيف ارزيابی شد. در اینجا نمونه هايی از عکس های گرفته شده با آیفون 4S را ميبينيد.

 

 

 

نوکيا N9

نوکيا N9با نوردهی دقيق و محدوده ديناميک وسیع خود، توجه زيادی را به خود جلب کرد. عکس های گرفته شده تا حدی حالت دانه دانه ای دارند ولی فاقد نويز رنگی هستند. ولی در بزرگ نمايی 100 %، جزئيات ظريف تا حد زدی از عکس ها حذف ميشوند.

تصاوير گرفته شده در روز بدون نويز و داری رنگ بندی دقيق هستند (البته از نظر اشباع رنگک کمی مشکل دارند). عکس های گرفته شده در نور کم داری مقدار نویز کم و سطح قابل قبولی از جزئيات هستند، ولی يک هاله رنگی در آنها ديده ميشود. فلاش این دوربين در مقايسه با رقيب های آن بسيار ضعيف است، حتی با این که از دو LED استفاده ميکند.

 

اینجا نمونه هايی از عکس های گرفته شده با نوکيا N9را ميبينيد.

 

سامسونگ I9100  Galaxy S II

 

 Galaxy S II در حذف نويز از عکس ها خوب عمل ميکند و عکس های آن کمی حالت دانه دانه دارند و سطح بالايی از جزئيات را ثبت ميکنند. عکس ها نسبتا واضح هستند و در قسمت های روشن آنهاکمی clipping  تراز سفیدی تقريباً خوب است، ولی نهايتا رنگ ها را کمی به سمت سردی تغيير ميدهد. به جز این مورد، رنگ بندی دقيق است. گاهی اقت با واضح شدن بيش از حد (oversharpening)عکس ها روبرو هستيم که به خاطر حذف نويز اتفاق افتاده. عکس های گرفته شده در تاريکی نويز کمی دارند، ولی مقدار جزئيات و کنتراست آنها نسبتا کم است. همچنين، در سايه ها، يک هاله کمرنگ ديده ميشود. عملکرد فلاش تک LED متوسط ارزيابی شد، و دوربين در تاريکی عکس هايی تقريباً بدون نويز را ثبت کرد.

در اینجا نمونه هايی از عکس های گرفته شده با Galaxy S IIسامسونگ را ميبنيد.

 

 

سونی اريکسون arc S

 

arc S سونی اريکسون تلاش زيادی برای حذف نويز نميکند که باعث ديده شدن مقداری نويز در عکس ها (مخصوصا عکس های گرفته شده در نور کم) ميشود، ولی عکس ها جزئيات ضعيفی را در خود ثبت کرده اند. هايلايت ها بيش از حد روشن شده اند و جزئيات آنها محو شده است، ولی در سايه ميتوان جزئيات ظريفی را مشاهده کرد (البته همراه با نويز).

رنگ عکس ها کمی به زردی ميزند ( کاربران بيشتر رنگ های گرم را ترجح ميدهند). رنگ ها بیش از حد اشباع شده اند و در مرکز بعضی از عکس ها ميتوان يک نقطه صورتی کمرنگ را ديد. همچنين، در مرز های داری کنتراست بالا، يک هاله متمايل به آبی ديده ميشود. در تاريکی عکس ها جزئيات ظريفی را در خود ثبت کرده اند، ولی کنتراست آنها کم و نويز موجود در آنها نسبتا زياد است. عملکرد فلاش LED این دوربين متوسط ارزيابی ميشود. در اینجا نمونه هايی از عکس های گرفته شده با Xperia arc S سونی اريکسون را ميبيند.

 

HTC Sensation XE

 

عکس های گرفته شده با HTC Sensation XE پر از نويز هستند. محدوده ديناميک دوربين کوچک است، که این به معنی از دست رفتن جزئيات هم در هايلايت ها و هم در سايه ها است. دوربين با توجه به توانايی ای که دارد بهترين نوردهی را انتخاب ميکند، ولی این کافی نيست.

تراز سفیدی عکس ها را به زردی ميل ميدهد. و ديگر این که شدت اشباع بيش از حد زياد است.

در حالت عکس برداری در تاريکی با فلاش، Sensation XE با وجود داشتن قوی ترين فلاش، بيشترين مقدار نويز را در عکس هايش ثبت کرد که نتيجه آن کاهش شديد جزئيات تصوير بود. عکس هايی که در روشنایی کمی بیشتر و بدون فلاش گرفته شده بودندم کيفيفت خيلی خوبی داشتند.

 

HTC Titan

 

زاويه لنز HTC Titan باز تر از رقبای آن است، که باعث ميشود در ثبت منظره ها بهتر عمل کند و در گرفتن عکس های کلوز آپ، جزئيات ثبت شده کمتر و خطای لنز بيشتر باشد.

عملگر کاهش نويز بيش از حد شديد است و عکس ها را تقريباً به شکل نقاشی های آبرنگ در می آورد. جزئيات ظريف از عکس ها حذف ميشوند، ولی حتی در این صورت نيز مقداری نويز رنگی مشاهده ميشود. در عکس های Titan ، توازن بهتری بين بين نور پردازی قسمت های روشن و سايه ديده ميشود، ولی در اینجا هم مانند عکس های گرفته شده با XE، رنگ بندی به زردی ميزند. در بيشتر نمونه عکس های گرفته شده، يک نقطه صورتی مشاهده ميشود.

عکس های گرفته شده با Titan در تاريکی نويز زيادی دارند و جزئيات ظريفی را در خود ثبت میکنند. فلاش نسبتا قوی است، ولی يک هاله روی کل عکس را میگیرد. به جز این مورد، عکس های گرفته شده در نور کم کاملا قابل قبول هستند

 

بررسی قابليت ضبط ويدئو

 

با ساده شدن به اشتراک گذاری ويدئو ها روی اینترنت، محبوبيت قابليت ضبط ويدئو با گوشی های دوربين افزايش چشمگيری پيدا کرده است. به طوری که در مورد اسمارت فون های امروزی، نداشتن قابليت فيلم برداری HD يک نقطه ضعف جدی به شمار ميرود.

همه ويدئو های HD مانند هم نيستند. از 6 گوشی مورد برسی، نيمی از آنها قابلیت ضبط ويدئو های FULL HD را دارند (يعنی هر فريم با وضوح 2 مگا پيکسل) و نيم ديگر آنها فيلم برداری را به صورت p720 (تقريباً 9/0 مگا پيکسل در فريم) انجام ميدهند.

علاوه بر این، وضوح ويدئو تنها عامل مشخص کننده کيفيت فيلم گرفته شده نيست. ميدان ديد، نوع فشرده سازی، کدک مورد استفاده، حالت فکوس خودکار، و بازسازی رنگ از جمله عوامل تأثير گذار بر محبوبيت ويدئو های ضبط شده هستند.

برای مقايسه قابليت ضبط ويدئو در این شش گوشی، ما کيفيت فريم ها، ميزان روانی ويدئو و نيز صدای ذخيره شده همراه با آن را بررسی کرديم. ما دوربين ها را از نظر قابليت فيلم برداری به دو دسته p1080 و p720 تقسيم کرديم و نمونه هايی از ويدئو های تهيه شده توسط هر يک را آماده کرديم.

دوربين هايی که توانايی ضبط ويدئو در دو حالت p720 و p1080 را داشتند، در هر دو حالت مورد قضاوت قرار گرفتند.

 

توانايی دوربين گوشی های مختلف، با هم متفاوت است. بنابراين برابر بودن امتياز دو گوشی در يک زمينه خاص لزوما به معنی مشابه بودن نتيجه نيست. در HTC Titan کليد شاتر واقعا راحت طراحی شده که این به بالا رفتن امتيازش کمک کرد. لرزش گير ويدئوی آیفون 4S به خوبی عمل ميکند ( ولی دکمه کنترل حجم صدا، برای استفاده به عنوان دکمه شاتر گزينه مناسبی نيست). arc S با گرفتن امتياز خوب در زمينه های مختلف، و استفاده از کليد سخت افزاری برای شاتر (که ميتوانست خيلی راحت تر باشد)، مجموعا قوی ارزيابی شد.

 

قابليت ضبط ويدئو در نور مناسب

 

وضوح در نور مناسب. ابتدا، وضوح ويدئو های ضبط شده در نور مناسب را بررسی ميکنيم. در این زمينه، آیفون 4S در رتبه اول است و Galaxy S II و Sensation XE مشترکا مقام دوم را به دست مي آورند. در مورد ويدئو های p1080، نمونه های ضبط شده توسط دو گوشی اندرويدی روان تر از نمونه تهیه شده توسط 4S به نظر ميرسند. نوکيا N9 با حذف بسياری از جزئيات در ويدئو ها، ضعيف عمل ميکند و ويدئو های p720 ضبط شده توسط XE نيز وضعيت چندان بهتری ندارند.

در اینجا، برای روشن تر شدن بحث نمونه هايی از ويدئو ها نشان داده شده اند.

 

بررسی رنگ ویدئو ها در نور مناسب. در زمينه رنگ، گوشيها رقابت نزديکی با هم داشتند. نکته عجيب این که Galaxy S II برای ويدئو های p720 از يک color balance متفاوت استفاده ميکند که نسبت به حالت مورد استفاده برای ويده های p1080، خيلی بهتر است. Sensation XE نيز با تغيير وضوح فيلمبردری به p720، از تراز متفاوتی استفاده میگند.

نويز و کاهش نويز در نور مناسب. با مورد توجه قرار دادن توانايی دوربين ها در حذف نويز، ما تعادل حذف نويز و نگه داشتن جزئيات را مبنای قضاوت قرار داديم. در زمينه ضبط تصاوير FULL HD و p720، ، آیفون 4S و Galaxy S II به ترتيب بهترين عملکرد را داشتند (به خاطر استفاده از تکنولوژی. pixel binning ). arc S مقدار زيادی نويز رنگی را در ويدئو های خود ثبت ميکند و بازنده این قسمت ميشود.

فريمريت(framerate) و بيتريت(bitrate). فريمريت و بيتريت هر ويدئو نيز تست شد، و همه گوشی ها به جز نوکيا N9 قابليت فيلم برداری با سرعت 30 فريم بر ثانيه را نشان دادند. نوکيا N9 رفتار عجيبی از خود نشان ميدهد، که بعدا به آن ميپردازيم.

 

بيتريت ويدئو های ضبط شده با آیفون 4S از ديگر گوشی ها خيلی بالا تر است (که يکی از عوامل کيفيت بالای این ويدئو ها است)، ولی اگر ضبط ويدئو در حالت p720 ممکن بود بهتر ميشد، زيرا در حالت FULL HD حافظه با سرعت زيادی پر ميشود. بيتريت ضبط ويدئو در حالت p720 توسط Galaxy S IIکمی بيشتر از حالت p1080 XE است، که باعث ميشود امتياز این دو گوشی در زمينه وضوح تصوير با هم مساوی شود.

 

خلاصه

 در جدول زير به گوشی های مورد بررسی در هر زمينه امتيازی بين 1 تا 10 داده شده.

 

آیفون 4S به امتياز کامل 10 خيلی نزديک شد، و Galaxy S II با مقداری فاصله در مقام دوم قرار گرفت. نقطه ضعف S II در توازن رنگ ها بود، ولی در حالت p720 کيفيت بهتر شد، تا آنجا که ويدی p720 این گوشی در مقام اول قرار گرفت. در بين گوشی هايی که فقط ويدو های p720 ضبط ميکنند، HTC Titan مقام اول را کسب ميکند. N9از نظر روان بودن ويدو ضعيف عمل کرد، زيرا فريم ريت ويدئو های ضبط شده با آن از 24 فریم بر ثانیه فرا تر نرفت (در حالت فيلم برداری در تاريکی این عدد بيشتر بود، در قسمت بعد توضيح بيشتری ميدهيم).

 

قابليت ضبط ويدئو در نور کم.

 

وضوح. در زمينه عملکرد در نور کم، باز هم آیفون 4S از نظر وضوح تصوير بيشترين امتياز را ميگيرد. در مورد فيلم برداری p1080، Galaxy S IIمقام دوم را به دست می آورد و  N9باز هم آخر ميشود.

 در اینجا تصويری از ويدئو های گرفته شده را ميبينيد.

 بازسازی رنگ. Galaxy S II در حالت p720 از نظر بازسازی رنگ بهتر عمل ميکند و در تاريکی، حتی از 4S نيز قوی تر ظاهر ميشود. به جز Titan ، بقيه گوشی ها با فاصله کمی پشت سر Galaxy S II قرار گرفتند.

 نویز و کاهش نویز. کمتر بودن وضوح ضبط ويدئو، تأثير زيادی روی کاهش نويز دارد. ويدئو های ضبط شده توسط S II در p720 از نظر مقدار نويز مشابه نمونه های ضبط شده توسط 4S هستند، زيرا کاهش نويز بدون کاهش جزئيات تصوير، از مزايای اصلی تکنولوژی pixel binning است. N9نوکيا و arc S سونی اريکسون از نظر مقدار نويز بسيار ضعيف عمل کردند.

 فريمريت و بيتريت. برای بيشتر گوشی ها، با کمتر شدن نور محیط فريمريت نيز کاهش پيدا کرد. در این زمينه بيشترين افت فريمريت مربوط به Sensation XE بود که فريمريت آن تا پايين تر از 24 فریم بر ثانیه کاهش يافت. ديدن این که فريمريت نوکيا N9 در این حالت به 29 فریم بر ثانیه افزايش پيدا کرد، ما را شوکه کرد. ما فيلم برداری با این گوشی در شرايط نوری ديگر را نيز امتحان کرديم و باز هم ديديم که هر چه محیط تاريک تر باشد، فريم ريت به 30 فریم بر ثانیه نزديک تر است. به عقيده ما، این رفتار بايد با ميزان جزئیاتی که مورد پردازش هرر ميگيرند در ارتباط است.

 

خلاصه

 برای جمع بندی، امتياز های کسب شده توسط اهر گوشی را در جدول زير نشان داديم.

 حتی در شرايط فيلم برداری در نور کم هم 4S مقام اول را به دست آورد و Galaxy S IIدوم شد. Galaxy S II در رقابت بين ويدئو های ضبط p720 ضبط شده در محيط تاريک مقام اول را به دست اورد، ولی بين گوشی هايی که ضبط ويدئو را فقط در حالت p720 انجام ميدهند، Titan در مقام اول قرار ميگيرد.

 

بررسی قابليت ضبط ويدئو

 

آيفون 4S

ويدئو های ضبط شده توسط آیفون 4S جزئيات را به خوبی نشان ميدهند و این گوشی را در مقام اول این قسمت قرار ميدهند. البته این توانايی در ثبت جزئیات، با هزينه کردن فضای ذخيره سازی به دست مي آيد. يک ويدئوی کوتاه 20 ثانيه ای تقريباً 60 مگا بايت فضا اشغال ميکند و نميتوانيد برای صرفه جويی در فضا حالت فيلم برداری را به p720 کاهش دهيد. برای ذخيره يک ويدئوی 10 دقیقه ای، به 7/1 تا 8/1گيگا بايت فضا احتياج داريد. کسانی که روی آیفون خود حافظه 16 گيگابايتی دارند، بايد هر از چند گاهی ويدئو های خود را از روی گوشی بر دارند تا برای بقيه چيز ها جايی باقی بماند.

حتی ويدئو های ضبط شده در تاريکی نيز جزئيات زيادی را نشان ميدهند، ولی نويز موجود در آنها نيز نسبتا زياد است. در هر صورت، این گوشی در نور کم بهترين ويدئو ها را ضبط ميکند.

 قفل AE/AF و لرزش گير باعث بهتر شدن تصویر ميشوند. اگر ميخواهيد گوشی شما بهترين ويدئو های FULL HD را ضبط کند، آیفون 4S همان چيزی است که دنبالش هستيد.

 نقطه ضعف این ويدئو ها صدای آنهاست که به صورت مونو و با نرخ 64 بيت بر ثانيه ( AAC ) ذخيره ميشود. همچنين ميدان ديد 40 ميليمتری این گوشی در حالت ضبط ويدئو نسبت به زاويه باز 30 ميليمتری FoV در حالت عکس برداری خيلی کمتر است.

 در اینجا يک نمونه ويدئو FULL HD ضبط شده توسط آیفون 4S مهارت این گوشی در فيلم برداری در نور مناسب و نور کم را نشان ميدهد. يادتان نرود که حالت نمايش p1080 را انتخاب کنيد و آن را به صورت تمام صفحه تماشا کنيد.

نوکيا N9

نوکيا N9 قابليت ضبط ويدئو به صورت p720 را دارد و تصاوير از نظر سطح جزئيات بسيار ضعيف هستند. در قسمت های داری کنتراست کم، اثر فشردگی بيش از حد ديده ميشود. بسته به شرايط فيلم برداری، ممکن است ويدئو ی ضبط شده کاملا روان نباشد (يعنی فريمريت آن به 30 فریم بر ثانیه نرسد و بين 25 تا 27 فریم بر ثانیه باشد).

 هايلايت ها و سايه ها به درستی نشان داده ميشوند. اشباع رنگ ها نسبتا خوب است و توازن رنگ ها به سمت رنگ های سرد تر میل میکند.

 با وجود اندازه بزرگ ديفراگم دوربين، ويدئو های ضبط شده در نور کم با نويز زياد و محو شدگی حرکت (motion blur) همراه هستند. صدای ويدئو ها به صورت استريو و با بيتريت 132 کيلو بيت بر ثانيه ( AAC ذخيره ميشود).  

Galaxy S II

سطح جزئيات در همه نقاط تصوير در ويدئو های ضبط شده توسط Galaxy S IIبالا است.  درست مانند حالت عکس برداری، در اینجا نيز white balance ويدئو را با رنگ های سرد ثبت ميکند. به جز این مورد، رنگ ها مشکلی ندارند و کيفيت ويدئو نیز قابل قبول است. راستی، اگر حالت فيلم برداری را به p720 تغيير دهيد، وضوح خيلی بهتری را خواهيد داشت.

 در فيلم های گرفته شده در تاريکی، وجود نويز باعث از دست رفتن بسياری از جزئيات ميشود. ولی باز هم ويدئو کيفيت قابل قبولی خواهد داشت. هنگام فيلمبردری در نور کم، فريمريت ويدئو های FULL HD تا 25 فریم بر ثانیه کاهش مي يابد، ولی ويدئو های p720 همچنان با نرخ 30 فریم بر ثانیه ضبط ميشوند.  صدای ويدئو به صورت مونو و با سرعت 60 کيلو بيت بر ثانيه ضبط ميشود.

 

سونی اريکسون Xperia arc S

 

سونی اريکسون Xperia arc S ويدئو های p720 را با سطح جزئيات نسبتا خوبی ضبط ميکند. به عقيده ما ميزان فشردگی (compression) بيش از حدِ لازم است که این باعث بروز softness در بعضی قسمت های تصوير ميشود. در فيلم برداری در نور کم، ويدئو با فريمريت کمتر از 30 فریم بر ثانیه ضبط ميشود.

 با تاريک شدن محيط، حسگر backlit توانايی خود در حذف نويز را از دست ميدهد و بسياری از جزئيات تصوير از بين ميروند.  صدای همراه ويدئو با بيت ريت 128 کيلو بيت بر ثانيه ذخيره ميشود (با استفاده از کدک AAC ).

 در اینجا نمونه ای از ويدئو ی ضبط شده توسط سونی اريکسن Xperia arc S ديده ميشود (بهتر است در حالت تمام صفحه پخش شود).

 ويدئو های ضبط شده توسط Sensation XE حاوی سطح بالايی از جزئيات هستند، ولی فشرده سازی بيش از حد باعث از دست رفتن مقداری از جزئيات تصوير در نواحی داری کنتراست کمتر ميشود. محو شدن حرکت نيز نسبت به رقبای ديگر شدت بيشتری دارد. رنگ ها اغلب بیش از حد اشباع شده اند.

 فيلم برداری در نور کم، با افت قابل توجه کيفيت و فريمريت همراه است. در تاريکی، ضبط ويدئو در هر دو حالت p1080 و p720 با فريمريت زير 24 فریم بر ثانیه انجام ميشود.

 صدای همراه ويدئو به صورت استريو و با بيتريت 128 کيلو بيت بر ثانيه ( AAC ) ضبط میشود.  ويدئوی زير که نمونه ضبط شده توسط Sensation XE است را با وضوح p1028 و به صورت تمام صفحه تماشا کنيد.

 

HTC Titan

 ويدئو های ضبط شده توسط HTC Titan ، با توجه به وضوح p720، سطح بالايی از جزئيات را دارا هستند. ولی در اینجا نيز فشردگی بيش از حد باعث محو شدن تصوير در بعضی از نقاط ميشود.

 ويدئو های ضبط شده در تاريکی بسيار قابل قبول هستند. نويز در حد بسيار کمی نگه داشته شده و سطح جزئيات تصوير بسيار نزديک به تصاوير ضبط شده در نور کافی است.  ويده های Titan نيز با صدای استريو همراه هستند (در اینجا هم از کدک AAC استفاده شده).  

نتیجه گیری

 

از زمانی که اولین دوربین 8 مگا پیکسلی یک گوشی را تست کردیم تقریبا 3 سال گذشته، و در این مدت چیز های زیادی تغیر کرده اند. گوشی هایی که دارای دوربین 8 مگا پیکسلی هسند تصاویری با کیفیت فوق العاده ارائه میدهند و فیلم برداری HD نیز بخش مهمی از عملکرد آنها است.

 ما داده های زیادی را در جدول ها قرار داده و با هم مقایسه کردیم و نظرمان در باره عملکرد دوربین هر گوشی در هر یک از زمینه ها را ارائه کردیم. ولی حالا وقت آن است که نتیجه گیری نهایی را انجام دهیم.

 یادتان باشد که در اینجا، این شش گوشی را فقط بر اساس دوربین هایشان با هم مقایسه میکنیم.

 از نظر ما، آیفون 4S بهترین دوربین را در میان رقبای خود دارد. در همه زمینه های مورد بررسی ما، دوربین عکاسی این گوشی مقام اول یا دوم را به دست آورد. در زمینه فیلم برداری هم دوربین این گوشی در مقام اول قرار گرفت. این نشان میدهد که وقتی اپل بخواهد در چیزی پیشرفت کند، به سرعت در آن به مقام اول میرسد (برای درک این سرعت، عملکرد دوربین آیفون های اولیه را به یاد بیاورید).

مثل همه محصولات اپل، 4S نیز بر روی بهترین حالت ها تمرکز کرده و به کمتر از، مانند فیلم برداری p720 و یا عکس برداری با کیفیت کمتر قانع نیست.

 با این حال، امکانات آن بسیار خوب هستند. native HDR mode، قفل AE/AF و لرزشگیر ویدئو میتوانند تاثیر زیادی در محبوبیت دوربین این گوشی داشته باشند.

 Galaxy S II سامسونگ در زمینه عملکرد کلی در بهترین جایگاه قرار میگیرد. در بیشتر مواقع، قابلیت فیلم برداری و عکاسی آن بهتر از رقیبهایش است. این گوشی تا مدت ها بهترین گوشی با دوربین 8 مگا پیکسل- p1080 شناخته میشد، ولی پس از گذشت 8 ماه (که در دنیای فناوری مدت زیادی است)، وقت آن رسیده که این عنوان تغیر پیدا کند.

اکر برای شما قابلیت ضبط ویدئو های Full HD مهم تر از کیفیت عکس است، HTC Sensation XE انتخاب خوبی خواهد بود. برای آنهایی که به بالا بودن محدوده دینامیک در عکس هایشان اهمیت میدهند، ولی عملکرد کلی دوربین اهمیت چندانی برایشان ندارد، N9 نوکیا گزینه مناسبی است.

 Xperia arc S سونی اریکسون با به دست آوردن رتبه متوسط در بین شش گوشی مورد بررسی، یک گوشی دوربین دار قابل احترام به شمار میرود.

 Titan ما را سورپریز کرد. ما از HTC انتظار یک گوشی WP7 قوی را نداشتیم. ولی کیفیت عکس های گرفته شده با دوربین این گوشی و همچنین ویدئو های p720 ضبط شده با آن بسیار خوب بود.

 ولی بزرگترین سورپریز قرار گرفتن یک آیفون در رتبه اول گوشی های دوربین دار است. اپل برای رسیدن به این مقام باید راه درازی را طی میکرد، که ظاهرا وقت لازم برای این کار را داشته است. آنها از این نظر شانس آورده اند. چون در صنعت گوشی های موبایل، زمان چیز با ارزشی است.

 

مدت زیادی است که بهترین گوشی ها با قابلیت عکاسی 8 مگا پیکسلی ارائه میشوند. ولی این به معنی ساکن شدن صنعت گوشی های موبایل نیست. قابلیت ضبط ویدئو نیز در این مدت پیشرفت زیادی داشته است و باعث شده است که تبلت ها و اسمارت فون ها به مقامی بسیار بالاتر از آنچه انتظار میرفت برسند. رکورد 12 مگا پیکسل هم اخیرا شکسته شده، ولی تولید کننده ها ترجیح میدهند تا مدتی دوربین های 8 مگاپیکسلی قوی را بر روی گوشی ها نصب کند. ما با این روند مخالف نیستیم، ولی به هر حال با پیکسل های بیشتر، عکس های بهتری میتوان گرفت.

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها