نويسنده:دکتر يدالله سخن پرور
در حديثي از امام محمد باقر(ع) آمده است که:«خداوند از کسي که وقت خود را تلف مي کند متنفر است.» و از رسول اکرم (ص) نقل شده است که: «انسان در قيامت از حسرت لحظه هايي که گناه نبوده، ولي از آن استفاده مناسبي نيز نکرده است انگشتان خود را در دهان مي جود ولي از شدت حيرت و ناراحتي متوجه آن نمي شود.»
اميرالمؤمنين علي(ع) نيز فرموده اند: «توجه داشته باش که اين تو هستي که در حال گذر و تمام شدني، نه اينکه زمان در حال اتمام است.»
در اين ميان بر استفاده از فرصت جواني توصيه هاي بسيار بيشتري صورت گرفته است.
طبق فرمايش پيامبر گرامي اسلام(ص) در قيامت انسان قدم از قدم بر نمي دارد مگر اين که از چهار چيز از او سئوال شود که يکي از آنها اين است که جواني خود را چگونه سپري نموده است.
و باز از آن حضرت نقل شده است که: «فرشته الهي هر شب به جوانان بيست ساله ندا مي دهد که کوشش و جديت کنيد و براي نيل به کمال و سعادت خود مجاهده نماييد.» و از امام صادق (ع) درباره ي اين آيه که: «به دوزخيان خطاب مي شود که آيا به شما عمري مهلت نداديم و رسولان بر شما نفرستاديم تا هر که قابل تذکر و پند شنيدن است اين روز را متذکر شود(فاطر37) نقل شده است که فرمود: «اين آيه ملامت و سرزنش جوانان غافلي است که به سن هجده سالگي رسيده اند و از فرصت جواني خود استفاده نمي کنند.»
ما ملت ايران براي رسيدن به ايراني پيشرفته وسربلند تر از گذشته، همان گونه که مقام عظماي ولايت فرموده اند: «بايد خودمان را اصلاح کنيم. بايد الگوي مصرف جامعه و کشور اصلاح شود. و اين کار با هوي و هوس، با خواهش دل و آنچه که نفس انسان از انسان مطالبه مي کند، نمي شود.» براي رسيدن به اهداف متعالي بايد به جاي منافع فردي به منافع اجتماعي و ملي انديشيد اگر چه با اصلاح الگوي مصرف زمان، منافع فردي تک تک مردم نيز افزايش چشمگيري خواهد يافت.
آيت الله خامنه اي مي فرمايند:آن چيزي که من مي توانم به جوانان و نوجوانان عزيز توصيه بکنم، اين است که از وقت -از حال-حداکثر استفاده را بکنند. البته اين هم بدون برنامه ريزي نمي شود، بايد بنشينند و با همان ذهن خودشان برنامه ريزي کنند.
بنده دوره هاي بيست جلدي و بيست و چند جلدي کتاب را در همين فاصله هاي ده دقيقه، بيست دقيقه و يک ربع ساعته خوانده ام. پشت اين کتاب ها را هم ياد داشت مي کنم، که معلوم باشد. شايد صدها جلد کتاب را همين طور در اين فاصله هاي کوتاه ده دقيقه اي خوانده ام. بسياري از افراد را هم مي شناسم که اين گونه اند. من يک دوره ي کتاب هشت جلدي را.... در سال هاي دور، وقتي به تهران مي آمدم و در اتوبوس زياد معطل مي شدم، خواندم.»
منبع:مجله راه قرآن شماره22