مقر حکمرانی زندیان در سنندج
شنبه 21 آبان 1390 7:50 PM
عمارت خسرو آباد در باغی به همین نام قرار دارد كه به وسیله چهار خیابان عملا به چهارباغ خسروآباد تبدیل شده است. اطراف این باغ چهار خندق به چشم می خورد که با انواع درختان مختلف احاطه شده و جلوه خاصی به مجموعه داده است.
بنای اصلی عمارت خسروآباد (خسرویه) به حکومت زندیه و دوره خسروخان اول (حکمران کردستان) بازمی گردد. این عمارت با خصوصیات معماری بومی، عمارتی اشرافی را جلوی چشمان شما می آورد که برای دیدن آن حاضرید بارها به بلوار شبلی سنندج سری بزنید و آن را از نزدیک ببینید!
البته نظرات گوناگونی در خصوص این مقر حكومتی كردستان وجود دارد به طوری كه بعضی صاحبنظران قسمت شرقی بنا را كه قصر نامیده میشود مربوط به دوران زندیه میدانند و توسعه و تكمیل آن را توسط امانالله خان اردلان میدانند.
عمارت خسروآباد كتیبهای دارد كه اسم فتحعلی شاه قاجار و والی كردستان امانالله خان به تاریخ 1223 هجری قمری روی آن حك شده است.
مجموعه عمارت و باغ آن علاوه بر دو بخش اصلی یعنی قصر سلطنتی با ورودی ستوندار در بخش غربی و ساختمان شرقی با غلام گردشها و ایوان ستون دار مشرف بر صحن عمارت و فضای بیرونی بنا دارای فضاهای دیگری چون حمام، اتاق قاپچیان یا قاپوچی یعنی حاجب و دربان و خدمتكاران است.
تزئینات معماری این بنا شامل گچبری، آجركاری، اروسیهای زیبا و حوض چلیپا شكل داخل عمارت است و آنچه كه براساس وضعیت ظاهری و تركیب بنای خسروآباد قابل تامل است هم به نو بودن بافت و تركیب مصالح و سبك مشترك قصر، آشپزخانه، حمام و اصطبل به انضمام دیوارهای حفاظ شرقی، غربی و جنوبی است كه مربوط به یك دوره بوده است.
آب این مجموعه جاری و شرب و از مجموعه قناتهای تعبیه شده در روی كوه آبیدر تامین میشود و از دیگر بخشهای قابل توجه كاخ خسروآباد وجود حوض و فواره با آب جاری در طبقه سوم قصر است.
این عمارت تا همین چند روز پیش، بسته بود تا مرمت آن انجام شود و حالا بعد از 5سال، درهای قصر به روی شما باز شده است و می توانید سری به هزارتوی این خانه اعیانی و بنای دیدنی بزنید. البته کار بازسازی تمام قسمت های بنا تمام نشده و نهایتا تا 6ماه آینده تکمیل خواهند شد.