0

آداب و رسوم مردم ایران

 
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آداب و رسوم مردم ایران
سه شنبه 29 تیر 1389  11:39 AM

 

مرکزی

 

 

  اراک

مردم اراک از نژاد مردم ميانه ايران مى‌باشند و به‌دليل مرکزيت و علل اقتصادى و منطقه‌اى مهاجرپذير بوده است. گرچه از سال ۱۳۳۰ به‌بعد روند مهاجرت بالعکس شده و اراک تبديل به شهرى مهاجرفرست گرديده است. زبان‌هاى دين ناحيه ترکى در شمال، فارسى در جنوب شرقي، کردى در غرب و لرى در جنوب غربى در خود شهر اراک مردم به زبان فارسى با لهجه اراکى سخن مى‌گويند

 

 

. آشتیان

   مراسم ازدواج

تحقيق، کسب اجازه، خواستگاري، تعيين مهريه و شيربها، تهيه جهيزيه عروس، نامزدي، عقد، حنابندان و عروسى مراحل ازدواج در اين منطقه است .

براى خواستگارى هدايائى چون لباس، پارچه، انگشتري، شيريني، روغن بومي، عسل، حنا، صابون، دو کله قند و از اين قبيل از طرف خانواده داماد به خانواده عروس پيشکش مى‌شود. در نقاط خلج نشين به شيربهاء، 'باشلق' مى‌گويند. هنگام بردن عروسي، در جلوى خانه عروس از جاى خود حرکت نمى‌کند تا وعده يا گوسفندى از پدر داماد بگيرد. به اين رسم توکفشى مى‌گويند .

   مراسم تدفين

موقع کفن کردن مرده دو تکه چوب سبز در کفن مى‌گذارند که اصطلاحاً عصا نام دارد و باور دارند تا هنگامى که چوب‌ها باقى بماند مرده از سؤال و جواب در امان است . در تمامى نقاط روستائى اين شهرستان اتاقکى فلزى موسوم به دخمه را به‌مدت سه روز بر روى قبر مرده مى‌گذارند و قاريان در تمام مدت اين سه‌ شبانه روز بر روى قبر مرده در داخل دخمه قرآن تلاوت مى‌کنند .

   مراسم نوروز

   چهارشنبه‌سورى

در منطقه رسم است کوزه‌اى خالى از بالاى بام در شب چهارشنبه‌سورى به پائين مى‌اندازندکه قضا و بلاى خانه و اهل آن با شکستن کوزه از خانه بيرون برود. رسم قاشق‌زنى نيز از رسوم اين شب است که در آن دختران چادر سر کرده و به در خانه اهالى رفته با قاشق به کاسه مى‌زنند و صاحبخانه‌ها به آنان آجيل و شيرينى مى‌دهند . فالگوش ايستادن به‌وسيله ٔ دختران دم بخت نيز در غروب اين روز مرسوم است .

   روز علفه

در روستاى نجف‌آباد دو روز را به‌عنوان روز علفه (عرفه) مى‌شناسند. عرفه راستگو يک روز قبل از عيد است و عرفه دروغگو دو روز به عيد مى‌باشد. اين روز را روز زيارت اهل قبور مى‌دانند .

   تحويل سال

در آشتيان اهالى عقيده دارند به هنگام تحويل سال پيرزن يا ننه سرما، انگشتى در ظرف سمنو مى‌زند و اثر انگشتش نمايان مى‌ماند .

   مراسم ماه محرم

دسته‌گردانى از پنجم محرم با تشکيل دسته‌هاى سينه‌زنى و زنجيرزنى شکل مى‌گيرد و شبيه‌خوانى از آئين‌هاى اين ايام است .

   ماه رمضان

در ۲۷ رمضان شب کشته شدن ابن‌ملجم مرادى قاتل حضرت على (ع) زنان محل به‌دست خود حنا مى‌گيرند و به ابن‌ملجم لعنت مى‌فرستند .

   آب پاشانک

در اين مراسم که ويژه تابستان است. مردم به کنار چشمه رفته و به‌روى يکديگر آب مى‌پاشند .

 

 

خمين



   ازدواج

در خمين مراحل ازدواج از خواستگارى شروع مى‌شود. مراحل بعدى نامزدي، عقد، حنابندان و عروسى است. شب اول عروسى را جاهل نشان مى‌گويند. هنگام بردن عروس، پدر عروس مقدارى تخم‌مرغ و نان به کمر دختر مى‌بندد که به گوشه معروف است. پس از صرف شام عروسي، براى کمک به داماد مراسم پول‌ريزان انجام مى‌شود .

   مرگ (مراسم تدفين )

نشانه‌هاى مرز مردان، مهر، تسبيح و شانه زنانه و قيچى بوده است .

   نوروز

در شب چهارشنبه‌سوري، آش مخصوص اين شب پخته مى‌شود. در مناطقى از خمين، پختن آش به‌نام ' جودوغ ' در ظهر عيد مرسوم است .

   کوسه گردى

روز چهل و يکم زمستان در خمين به ناقالى چارچار معروف است. در اين روز شخصى به‌نام کوسه بيرون مى‌آيد و کوسه‌گردى باب مى‌شود .

   مراسم ماه محرم

در ماه محرم از شب چهارم، دسته گردانى آغاز مى‌شود. نخل گردانى نيز از مراسم باشکوه اين ماه در خمين است. همچنين شبيه‌خوانى نيز در اين ماه اجراء مى‌شود .

   ماه رمضان

يک روز قبل از ماه رمضان را کلوخى سان مى‌گويند. در اين روز تا جائى‌که بتوان غذا و خوراکى مى‌خورند و در ۲۷ رمضان روز
کشته شدن ابن‌ملجم مرادي، آتش مى‌پزند
.
 
دلیجان
 

   مراسم ازدواج

مراحل ازدواج استخاره، خواستگاري، شيرينى‌خوران، پاگيره (مراسم تعيين مهريه)، عقد، مراسم تخت‌خواب‌دوزي، چادربران، حنابندان، مراسم حمام و عروسى مى‌باشد. در روز سوم عروسى مراسم پول‌اندازى انجام مى‌شد. در اين مراسم دعوت شدگان به جشن عروسى به خانه داماد رفته و بعد از صرف چاى و شيريني، در حد توان خود کمک مالى به آنها مى‌نمايند .

   مراسم تدفين

مرده را شب دفن مى‌کنند تا ستاره‌ها داخل قبر شوند. براى راحتى فرد متوفی در دهانش آب تربت و آب زعفران مى‌ريزند .

   مراسم نوروز

براى استفبال از نوروز مراسم هلهله انجام مى‌شود. عده‌اى از جوانان محل، پنجاه روز قبل از عيد، کيسه‌هائى بر دوش انداخته، يکى از آنها لباس زنانه مى‌پوشد و ديگرى نقش بز نرى را بازى مى‌کند و در محل راه افتاده و مى‌خوانند: هلهله، هوهو، صد به غله هوهو، پنجاه به نوروز داريم .

اهالى نيز در کيسه آنها روغن، آرد، کشمش، پول و .. مى‌ريزند .

خوراک شب عيد را پلو و خورش اسفناج تشکيل مى‌دهد و در سفره هفت‌سين سير، سرکه، سمنو، سبزه، سنجد، سماق، قران، آينه، آب، تخم‌مرغ رنگي، مقدارى حبوبات گذاشته مى‌شود . در روز سوم عيد 'آش سوم' مى‌پزند تا سر رشته امور زندگى را تا پايان سال در دست گيرند .

   مراسم ماه محرم

از مراسم اين ماه، شبيه‌خوانى است. همچنين مراسم نخل‌بردارى نيز در نقاط از اين شهرستان اجراء مى‌شود. مراسم عاشورا از امام‌زاده شاه سليمان آغاز مى‌شود. مراسم قمه‌زنى نيز قبلاً انجام مى‌گرفته است .

   مراسم طلب باران

براى طلب باران رسم است آش باران بپزند .

در رسم ديگرى فردى لباس مندرسى مى‌پوشد، سوار بر چوبى که زنگونه‌هاى بسيار دارد شده و حرکت مى‌کند. عده‌اى از جوانان و نوجوانان او را همراهى کرده و با خواندن اشعارى به در خانه اهالى مى‌روند. اهالى نيز روى آنها آب پاشيده و هدايائى در کيسه آنها مى‌ريزند .

 

ساوه

   پيشگوئى جنس نوزاد

در اين منطقه باورهاى مختلفى وجود دارد. به‌عنوان مثال کله گوسفندى را باز مى‌کند. اگر گوشت گوسفند به آروار‌ه‌هاى گوسفند چسبيده بود، نوزاد دختر و اگر نچسبيده بود پسر خواهر بود و ....

   ازدواج

هنگام خواستگارى رسم بود که گوسفند سفيدى را به‌عنوان پيشکش مى‌بردند و به اين هديه 'اوکج ' مى‌گفتند. امروزه کله قند، پارچه، لباس، انگشتري، شيرينى و چاى جايگزينى آن شده است. ميزان مهريه و شيربهاء در کاغذى نوشته مى‌شود که به اين رسم پاگيره مى‌گويند .

شب بعد از عروسى به شب مادرزن‌سلام معروف است که خانواده داماد به همراه عروس و داماد به خانه مادر عروس مى‌روند .

   مرگ (مراسم تدفين )

رسم است به هنگام کفن نمودن مرده دو چوب زير بغل مرد مى‌گذارند تا در هنگام جواب دادن به نکير و منکر عصاى او باشند .

بعد از دفن، دور قبر وى خطى کشيده سپس هفت قدم از قبر دور شده و باز مى‌گردند، فاتحه‌اى مى‌خوانند به نيت آخرين وداع با ميت .

از نشانه‌هاى مزار در شهرستان ساوه نقش شير و خورشيد، نقش شانه دو سر براى زن و شانه يک سر و مهر و تسبيح براى مرد است .

   مراسم نوروز

براى چهارشنبه‌سورى سه يا هفت کوپه آش درست مى‌کنند. در بعضى نقاط زنان و دختران محل در اين شب مراسم قاشق‌زنى انجام مى‌دهند .

به جمعه آخر سال در محل علفه گفته و به عيد مردها نيز معروف است. در اين روز به زيارت اهل قبور مى‌روند .

در اين شب زنان نيت کرده و اسم خود را به کاغذى نوشته و داخل کوزه سفالى مى‌اندازند. صبح روز بعد يک زن مورد اعتماد با خواندن دعائى اسامى زنان را تک‌تک بيرون مى‌آورد و هر زن به نيت خود مى‌ِسد. مراسم‌ شال‌شالا‌ماخ نيز در اين روز توسط جوانان انجام مى‌شود .

   کوسه گلين

کوسه گلين مراسمى که به هنگام خشکسالى‌ها، جهت طلب باران اجرا مى‌شود. در اين مراسم فردى پوست گوسفندى پوشيده و همراه با جوانان به در خانه اهالى مى‌روند. اهالى نيز به آنها مقدارى گندم، پول، آرد يا شيرينى مى‌دهند. ايشان با آرد فراهم شده حلوائى تهيه کرده و مهره سبزى در آن مى‌گذارند. بعد حلواها را تکه‌تکه کرده و اگر شخصى تکه‌اى را که در آن مهره سبز بود بردارد به‌خاطر اين جرم او را از درختى آويزان کرده و مى‌زنند تا کسى ضمانت او را کند .

 

 

سر بند

   ازدواج

مراحل ازدواج در سربند شامل تحقيق در مورد دختر از طرف مادر داماد، خواستگاري، پاکيزه ( نوشتن سندى مبنى بر دادن دختر به فلان پسر)، عقد، حنابندان و عروسى مى‌باشد .

رسم تو بيشى از رسوم رايج در محل است که در آن براى کمک به شروع زندگى زوجين، مهمانان در حد توان کمک مالى مى‌کنند. اين رسم پس از صرف شام عروسى صورت مى‌گيرد .

   نوروز

در شب چهارشنبه‌سورى مهر‌هائى به‌نام ونيت افراد فاميل را در ظرف 'ديگيله ' انداخته مى‌شود. صبح فردا زنى آشنا و مورد اعتماد را دعوت کرده و مى‌خواهند تا با خواندن اشعارى هر بار يک مهره از درون ظرف بيرون آورد . شعر خوانده شده فال آن فرد براى آن سال خواهد بود .

روز جمعه آخر سال را علفه مى‌گويند و به زيارت اهل قبور مى‌روند .

ناهار روز عيد آش جو يا جودوئى نام دارد .

   طلب باران

در زمان‌هاى خشکسالى اهالى بالاى تپه‌اى در گورستان قديمى رفته و دعا مى‌کنند .

رسم ديگر چمچه گلين است. رسم چهل کچلون نيز ار سوم طلب باران است که توسط زنان مسن صورت مى‌گيرد .

   مراسم محرم

امام‌زاده سهل‌بن‌علي، مرکزيت سوگوارى ايام محرم در محل بوده و دسته‌جات در روز عاشور در اين محل جمع مى‌شوند. شبيه‌خوانى نيز از آئين‌هاى نمايشى اين ماه است. خوراکى‌هاى نذرى محل در اين ايام، شير، حليم و آبگوشت است .

 

محلات

 

 

   ازدواج

مراحل ازدواج شامل اذن گيرون، فاشه (خواستگارى و تعيين شيربها و مهريه)، نامزدکنون، عقدکنون، حنابندان و عروسى است .

   مراسم نوروز

در اين منطقه به سفره هفت‌سين، سرفه سال گفته شده و در آن سماق، سير منجمد، سرکه، سه‌پستان، سيب و سبزى به‌همراه کلام ا... مجيد، آينه، کاسه آب قرار داده مى‌شود .

   شب چله

در اين شب سفره هفت‌سين چيده مى‌شود و هفت نوع خوراکى در آن قرار مى‌گيرد که عبارتند از : سنجد، سيب، سماق، سه‌پستان، سمنو، سرکه و سبزي .

   مراسم قاليشويان

مراسم قاليشويان مشهد اردهال در سيزدهم پائيز انجام مى‌شود، که به مشهد قالى نيز مشهور است .

   جشن سده

پنجاه روز به عيد مانده در بعضى نقاط شهرستان محلات، جشن سده ٔ باستانى ايرانيان برگزار مى‌شود .

   مراسم ماه محرم

از مراسم آئينى اين ماه شبيه‌خوانى است که شامل تعزيه امام حسين، امام سجاد، حضرت زينب، حضرت عباس، على‌اکبر و ... مى‌باشد. گروه‌هاى تعزيه از کاشان، جوشقان، ميمه، موته، اصفهان به محلات مى‌آيند .

در روز عاشورا نان‌هائى به‌نام لولو عباس مى‌پزند. امروزه در اين روز قربانى کردن رسوم شده است. در ايام عزادارى محرم سوگوارى‌هاى باشکوهى انجام مى‌شود .

   ماه رمضان

در پانزدهم رمضان مقارن با ولادت امام حسن مجتبى (ع) مراسمى به‌نام 'اهواهو' در محل برگزار مى‌شود؛ در اين مراسم اهالى نوجوان محل به خانه اهالى رفته و از آنان طلب آجيل مى‌نمايند. در روز بيست و هفتم رمضان، روز کشته شدن ابن‌ملجم مرادي، در محل جشنى گرفته مى‌شود .

   طلب باران

در مواقع خشکسالي، معروف‌ترين رسمى که انجام مى‌شود، پخت آش باران است .

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها