0

زندگی نامه علما

 
montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 298
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:زندگی نامه علما
پنج شنبه 21 مهر 1390  7:17 PM

بهاء الدين لاهيجى‏

 

ولادت

 

 مؤلف جليل القدر« تفسير شريف لاهيجى» بهاء الدين( يا قطب الدين) محمد بن شيخ على لاهيجانى از اعلام اواخر قرن يازدهم هجرى مى‏باشد، وى مفسر امامى، معاصر با فيض كاشانى، علامه مجلسى و شيخ حرّ عاملى بوده و از محضر سيد محقق داماد كسب فيض نموده است. با آنكه كليه علماى رجال و تراجم كه بر حال يا كتب وى واقف شده‏اند، به مراتب فضل و تقوى و شخصيت علمى وى اعتراف نموده و تجليل كرده‏اند، با وجود اين شرح حال جامع و مفصّلى از وى يافت نشده است.

 

 تاريخ ولادت وى درست دانسته نيست، ليك از عبارتى در كتاب محبوب القلوب وى برمى‏آيد كه شريف به سال 1058 ق از تحصيل فارغ و عالمى بارع بوده به طورى كه مقام مقابله كتب و تصحيح آنها را داشته است. در اين سال حريقى در كتابخانه ايشان انجام گرفت و سن وى حدود 30 تا 40 سال بوده است. تاريخ درگذشت شريف لاهيجى را نيز نمى‏دانيم ولى مى‏دانيم كه در سال 1088 ق زنده بوده است و در 1095 ق در قيد حيات نبوده است، پس درگذشت وى در فاصله 1088 تا 1095 رخ داده است. به تصريح خودش ساكن لاهيجان بوده و گويا مدفن وى هم در اين شهر باشد.

 

خاندان

 

 خاندانى كه شريف لاهيجى در آن متولد گرديده، خاندان علم و جدّ بزرگش فقيهى اهل إشكور بوده كه به لاهيجان آمده است، پدر و برادر شريف عالمان شرع بودند و- به قول خودش- پس از درگذشت ايشان، سرنوشت، كارهاى آن دو را به وى واگذاشته است.« شريف» در عنوان وى معادل« ميرزا» ى امروزى است و چون وى از سوى مادر هاشمى بوده، بر وى اطلاق گرديده است. شريف لاهيجى ذو اللقبين بوده، چرا كه وى را، هم« بهاء الدين» و هم« قطب الدين» خوانده‏اند. ايشان اهل شعر نيز بوده و در مورد مشرب فكرى وى مى‏توان گفت كه ابتداى امر مشرب حكمى و فلسفى داشته ولى اين تفسير را طبق مذاق اهل حديث و روايت نوشته است، كه احتمال دارد بر اثر نهضت امين استر آبادى تغيير مشرب داده و اخبارى شده باشد.

 

تأليفات‏

 

1- تفسير شريف لاهيجى

 

2- محبوب القلوب( رجال)

 

3- فانوس الخيال فى ارائة عالم المثال

 

4- خير الرجال

 

5- لطائف الحساب

 

6- ثمرة الفؤاد

 

7- شرح صحيفه سجادية

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها