0

زندگی نامه علما

montazer_1371
montazer_1371
کاربر تازه وارد
تعداد پست ها : 298

پاسخ به:زندگی نامه علما
سه شنبه 5 مهر 1390  1:03 AM

سيد فضل الله راوندى

(وفات 570)

ولادت:

سيد ابو الرضا ضياء الدين، فضل الله بن على بن عبيد الله حسينى راوندى از علماى نام آور و از مشايخ بزرگ شيعه در قرن ششم هجرى به شمار مى آيد. او در يكى از شهرهاى اطراف كاشان به نام راوند و در خانواده اى علاقه مند به خاندان محمد و آل محمد صلى الله عليهم اجمعين به دنيا آمد. از همان كودكى مهر و محبت اهل بيت عليهم السلام را فرا گرفت و تشنه چشمه زلال و آب گواراى علوم و معارف خاندان عصمت و طهارت گرديد.

خاندان:

خاندان وى همه از اهل علم و تقوى بوده اند و شخصيتهاى برجسته اى از ميان اين خاندان برخاسته اند و فرزندان و نسل ايشان عموما از اهل علم و دانش بوده اند كه از جمله آنهاست:
1 - سيد ابو المحاسن، احمد بن فضل الله، عالم و فاضل و قاضى شهر كاشان
2 - سيد عز الدين ابو الحسن على بن فضل الله راوندى
شخصيت سيد فضل الله راوندى شخصيتى فاضل و دانشمند، عالمى بزرگوار و رئيس مذهب و از برجسته ترين علماى دوران خود به شمار مى رفت. او شخصيتى اديب و شاعرى توانا بود كه ديوان شعرى نيز از او به يادگار مانده است. او از مشايخ ابن شهر آشوب و منتجب الدين بن بابويه و شيخ محمد بن حسن طوسى، پدر خواجه نصير الدين طوسى و اكثر علماى بزرگ دوران خود بوده است. نام وى پيوسته در كتاب هاى تراجم و علم رجال با احترام ياد مى شود و شخصيت ايشان مورد احترام علماى شيعه است.

سخن بزرگان:

سمعانى در كتاب خود مى گويد:روزى به كاشان رفتم و تصميم به زيارت ابو الرضا فضل الله راوندى
گرفتم.وقتى به خانه وى رسيدم، در زدم و منتظر خروج ايشان شدم. در آن هنگام ديدم بالاى درِ خانه اين آيه شريفه را نوشته اند: "إنَّما يُريدُ اللّهُ لِيُذهِبَ عَنكمُ الرِّجسَ أهلَ البَيتِ و يُطهِّرَكُم تَطهيراً" لحظه اى كه چشمانم به روى مباركش افتاد ديدم ايشان از آنچه تصور مى كردم بسيار بزرگوارتر است. در آن ديدار من برخى احاديث و روايات و بخشى از اشعار وى را از ايشان شنيدم. از جمله اشعارى كه ايشان به خط خود براى من نگاشتند اين ابيات بود:
هل لك يا مغرور من زاجر أو حاجز من جهلك الغامر
أمس تقضى و غد لم يجيء و اليوم يمضى لمحة الباصر
فذلك العمر كذا ينقضى ما أشبه الماضى بالغابر
يعنى:اى فريفته دنيا آيا چيزى تو را بيدار مى كند؟ و آيا مانعى در برابر درياى جهل تو وجود دارد؟ ديروز گذشت و فردا هنوز نيامده است. و امروز هم با يك چشم به هم زدن مى گذرد. و عمر اين گونه به پايان مى رسد.چقدر گذشته به آينده شباهت دارد.
عماد كاتب درباره ايشان مى گويد:سيد فضل الله راوندى شخصيتى كم نظير و داراى نسبى شريف و اخلاقى بزرگوار بود. وى از قدماى علما و دانشمندى فاضل و داراى چهره اى جذاب و با ابهت و صاحب سخنى زيبا بود. او واعظى بزرگ و داراى خطى خوش و تأليفاتى فراوان بوده، مورد احترام مردم و از رزق و روزى خوبى نيز بهره مند بود. در سال 533 هجرى در دوران كودكى من و برادر كوچكم در مدرسه مجديه در شهر كاشان درس مى خواندم. در آن زمان مى ديدم كه آن سيد بزرگوار به مدرسه مى آمدند و در آنجا درس اخلاق مى دادند. جمعيت فراوانى از مردم عادى و علماى بزرگ نيز پاى درس ايشان حاضر مى شدند. بعدها در اصفهان با فرزندش احمد دوست شدم و از طريق ايشان بهتر با تأليفات و مقام علمى پدر بزرگوارش آشنا گشتم.

اساتيد:

وى از محضر اساتيد و علماى فراوانى نيز بهره برده مانند:
1 - امام شهيد عبد الواحد بن اسماعيل رويانى
2 - سيد ابو البركات محمد بن اسماعيل حسينى مشهدى
3 - سيد مرتضى بن سيد داعى حسينى
4 - ابو الحرب المنتهى بن سيد داعى حسينى
5 - سيد على بن ابو طالب حسنى
6 - شيخ بارع، حسين بن محمد بن عبد الوهاب بغدادى
7 - على بن على بن عبد الصمد و برادرش محمد بن على
8 - ابو عبد الله جعفر بن محمد دوريستى
9 - ابو جعفر، محمد بن على بن حسين مقرى نيشابورى

شاگردان:

علماى بزرگى در محضر او تربيت شده اند كه هر يك ستاره اى هستند در آسمان پر فروغ تشيع مانند:
1 - ابن شهر آشوب مازندرانى
2 - شيخ منتجب الدين بن بابويه قمى
3 - شيخ محمد بن حسن طوسى پدر خواجه نصير الدين طوسى
4 - سيد ناصر الدين ابو المعالى محمد بن حسين بن محمد حمدانى
5 - شيخ قوام الدين محمد بن محمد بحرانى
6 - شيخ تاج الدين محمد بن محمد شعيرى

تأليفات:

او داراى تأليفات ارزشمندى است مانند:
1 - كتاب النوادر
2 - ضوء الشهاب فى شرح الشهاب
3 - الأربعين فى الأحاديث
4 - التفسير
5 - ديوان اشعار

وفات:

سرانجام پس از عمرى خدمت به اسلام و علوم و معارف آل محمد صلى الله عليهم اجمعين، اين عالم انديشمند در حدود سال 570 هجرى در شهر كاشان ديده از جهان فرو بست و به ديار دوست شتافت.

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها