پاسخ به: تابستان عسلی طالقان
سه شنبه 25 مرداد 1390 4:43 AM
شیوه استخراج عسل نیز جالب است: کارگرها شانهای عسل را برس میزنند و داخل ساختمان میبرند تا شیرینترین بخش ماجرای زنبورداری آغاز شود. دو کارگر مشغولند و با کاردک و چنگال مخصوص، لایه طلایی رنگی را از روی موم عسل برمیدارند تا بشود عسل را بیرون آورد. این لایه را «پولک» مینامند و مثل در قوطی عمل میکند. شانها آماده عسلگیریند. باید شانها را به دستگاه «اکستراکتور» سپرد تا بدون دخالت دست عسل از موم جدا شود. کارگری شانها را داخل دستگاه میگذارد. دستگاه با کمک نیروی گریز از مرکز عسل را به دیواره دستگاه میپاشد و از شیری که روی دیوارها تعبیه شده، عسل از دستگاه بیرون میآید و همانجا در شیشه میشود...
زنبورهای کوچنشین
اگرچه کار زنبورستان میانوند طالقان تمام شده، تازه فصل کوچ است و آغاز کار دوباره برای یک زنبوردار. زنبوردارها تقریبا در دو ماه سرد سال بیکارند و بقیه سال باید بالای سرزنبورها باشند یا با آنها ییلاق و قشلاق کنند وگرنه اگر نتوانند غذا و شهد تازه به موقع به زنبورها برسانند، زنبورها میمیرند یا دسته جمعی کندو را برای همیشه ترک میکنند ؛ اتفاقی که در این چند سال برای بسیاری از زنبوردارها افتاده و هنوز معلوم نیست فقط به دلیل نبود غذای کافی بوده یا ترک کندوها دلیل دیگری داشته است.
آقای امینزاده هم تا چند روز دیگر کندوهایش را بار ماشین میکند تا آنها را به سمت قزوین ببرد و عسلهایی با طعم و رنگهایی متفاوت از گون و آویشن تحویل دهد. تا چند سال قبل آقای امینزاده مجبور بود کندوهایش را در ماههای سرد به بوشهر هم ببرد. به همین خاطر از دوبار عسلگیری سالیانه، یک بارش عسل طعم و عطر گلهای جنوب را میگرفت...
نگران آینده عسل
اگرچه خیلیها فکر میکنند که نخستین مشخصه عسل خوب آن است که شکرک نزند، اتفاقا آن عسلی مرغوب است که شکرک بزند. عسل آفتابگردان که یکی از مرغوبترین عسلهای پاییزی است، سر هفته شکرک میزند. اما به دلیل همین تصور غلط است که بعضی زنبوردارها، جوهرلیمو یا آبلیمو به خورد زنبور میدهند تا شکرک نزند. علاوه بر این، بسیاری از زنبوردارها عسلشان را تا 90 ـ 80 درجه حرارت میدهند و عسل هیچ وقت شکرک نمیزند اما آنوقت آنزیمهای مفید آن از بین میرود و مواد سمی در عسل فعال میشود. به گفته آقای امینزاده: «به این خاطر، آن چیزی که خداوند شفای للناس قرار داده، میشود بلای للناس!»
او میگوید بدتر از خشکسالی این است که مردم عسل خوب را تشخیص نمیدهند: «چه عسل واقعی بدهی و چه عسل قند، بیشتر دنبال ارزانی هستند. عسلی را که قیمتش20 هزار تومان است، میدهند 6 هزار تومان؛ مگر رب است؟ آنقدر بعضیها تقلب میکنند که دیگر نمیشود عسل را به قیمت واقعی فروخت. عسل خوب را باید از صاحبش شناخت. اگر کسی را پیدا کردید که درستکار است و تقلب نمیکند، دیگر نباید ولش کرد.»
به قول این مرد پرتجربه زنبوردار، هزاران تن عسل در دشت و بیابانهای ایران خوابیده و فقط کسی باید آنها را جمع کند. با آنکه بسیار به قابلیتهای زنبورداری ایران خوشبین است، باز هم نگران همین زنبوردارهای فعلی است که تقلب در بازار و ناآگاهی مردم، تجارت آنها را به نابودی میبرد.
اللهم صلی علی محمد وآله