مامایی
یک شنبه 23 مرداد 1390 12:23 AM
ديباچه: "تولد" بزرگترين، با شکوهترين و بحرانيترين لحظه زندگي و قديميترين تجربه بشري است و در ميان مشاغل نيز مامايي (در شکل سنتي آن) يکي از قديميترين مشاغل است. البته نبايد تصور کرد که آنچه امروزه به نام حرفه و دانش مامايي معروف است، ادامه و دنباله همان مامايي سنتي است بلکه امروزه مامايي دانشي است که بر مشاهده، آموزش، پيشگيري، تحقيق، تشخيص و درمان استوار شده است. در واقع اين رشته يکي از زير مجموعههاي علوم پزشکي است که نقشهاي بسيار گستردهاي اعم از نقش مشاورهاي، آموزشي، مراقبتي، حمايتي، درمانگري و تحقيقاتي دارد. البته تمامي اين نقشها در ارتباط با مادر و کودک مفهوم پيدا ميکند؛ يعني ماما به مشاوره قبل، بعد و هنگام ازدواج، آموزش و نحوه تنظيم خانواده، مراقبت در دوران بارداري، زايمان طبيعي و مراقبت بهداشتي مادر و کودک و آموزش به دختران در زمينه بهداشت دوران بلوغ و بعد از آن ميپردازد.
تواناييهاي لازم :
رشته مامايي عشق و علاقه و صبر و حوصله بسيار بالايي ميخواهد چون يک خانم در حال زايمان شرايط بسيار حساسي دارد و بسياري از حرفها يا حرکاتش در اختيار خودش نيست و يک ماما بايد در حد امکان با صبر و حوصله بسيار به او آرامش و قوت قلب بدهد و توجه داشته باشد که مسؤوليت جان دو نفر؛ يعني مادر و جنين او را برعهده دارد. همچنين يک ماما بايد بسيار باهوش و نکتهسنج باشد و از مقابل مسائل هرچند که کوچک باشند به سادگي نگذرد. زيرا خيلي از مسائل يا علائم کوچکي که در هنگام بارداري يا زايمان ظاهر ميشوند، در صورت عدم توجه ميتوانند خطرات جاني براي نوزاد يا مادر به دنبال داشته باشند.دانشجوي مامايي بايد از نظر جسمي و روحي سلامت کامل داشته و از روابط اجتماعي خوبي برخوردار باشد، چون مشاوره و آموزش بخش مهمي از کار يک ماما است.
موقعيت شغلي در ايران :
از مراکزي که يک ماما ميتواند در آنها مشغول به کار شود، ميتوان به بيمارستانها، زايشگاهها، درمانگاهها و مراکز بهداشتي اشاره کرد. همچنين ماما طبق قوانين حاضر در صورت داشتن مدرک کارشناسي ميتواند مطب داير کرده و در آن به ارائه خدمات بهداشتي و درماني بپردازد.
درسهاي اين رشته در طول تحصيل :
دروس پايه:
سلولشناسي و بافتشناسي، بيوشيمي، تشريح، فيزيولوژي، ايمني شناسي، ميکروبشناسي و انگلشناسي.
دروس اصلي :
آسيبشناسي اختصاصي و عمومي، اصول خدمات بهداشتي جامعه و آموزش بهداشت، داروشناسي، اصول و فنون پرستاري و مامايي و روش اطاق عمل و زايمان، آمار حياتي و روش تحقيق، روانشناسي، اصول اپيدميولوژي و مبارزه با بيماريها، زبان تخصصي.
دروس تخصصي :
اصول تغذيه مادر و کودک، تاريخ، اخلاق و مقررات پزشکي، جنينشناسي، مقررات پزشکي قانوني، ژنتيک، بارداري و زايمان، کاراموزي بارداري و زايمان، آزمايشهاي کاربردي در مامايي، نوزادان، کارآموزي نوزادان، بيماريهاي کودکان، نشانهشناسي و معاينات فيزيکي، فيزيوپاتولوژي بيماريهاي داخلي جراحي و عفوني، کارآموزي بيماريهاي داخلي و جراحي، بهداشت مادر و کودک و خانواده، کارآموزي بهداشت مادر و کودک و خانواده، تغذيه درماني مادر و کودک، روانپزشکي در مامايي، راديولوژي، سونوگرافي و الکتروفيزيولوژي در مامايي و زنان، اصول مديريت و کاربردهاي آن در مامايي، بيحسي و بيهوشي و احيا در مامايي، بيماريهاي زنان و ناباروري، اختلال عمل جنسي و آموزش مشاوره آن، کارآموزي بيماريهاي زنان، پاياننامه.
پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.
عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!