کتابداری درشاخه پزشکی
یک شنبه 23 مرداد 1390 12:21 AM
ديباچه: سالانه 7000 عنوان نشريه پزشکي و صدها کتاب در زمينههاي پزشکي و پيراپزشکي در سراسر جهان منتشر ميشود؛ نشريات و آثاري که آخرين اطلاعات علمي و دادههاي پزشکي را ميتوان در آنها يافت. از همينرو، تمامي دانشجويان پزشکي و پيراپزشکي و بويژه متخصصان دانشهاي مرتبط بايد با دسترسي به نشريات و کتب مورد نظر، دانش خود را به روز کرده و از آخرين اکتشافات و اختراعات مرتبط با رشته تخصصي خود، مطلع شوند. البته حجم آثار پزشکي و پيراپزشکي که در قالب کتاب، نشريه، نوار، لوح فشرده و ... ثبت و ضبط شده است، بسيار زيادتر از آن است که متخصصان اين علوم بتوانند بتنهايي مطالب موردنظر را از ميان اين حجم انبوه پيدا کنند. چنين کاري در توان متخصصان رشته کتابداري پزشکي است؛ افرادي که در رشته کتابداري در شاخه پزشکي، به مجموعهسازي، ساماندهي و اشاعه اطلاعات درشاخههاي پزشکي و پيراپزشکي و موضوعات وابسته به آن ميپردازند اطلاعات پايه در زمينههاي آناتومي، داروشناسي، بيماريشناسي، علوم آزمايشگاهي، بيوشيمي، بيوفيزيک و واژهشناسي پزشکي را به دست ميآورند. در واقع ميتوان متخصص اين رشته را دستيار پزشک يا بازوي توانمند جراح دانست. زيرا همان طور که يک پزشک براي شناخت و درمان بيماري نياز به عکس، جواب آزمايش و مشاهدات باليني دارد، بايد از منابع و مراجع پزشکي نيز براي روزآمد کردن اطلاعات خود بهره ببرد. براي مثال، يک جراح قبل از عمل کردن يک کيست نادر يا کيستي که در مکان حساس واقع شده است، بايد به آمار و اطلاعات پزشکي مراجعه کند تا ببيند که آيا برداشتن کيست کار صحيحي است يا خير. گفتني است که اين آمار پزشکي را بايد کتابدار پزشکي در اختيار جراح قرار دهد.
تواناييهاي لازم :
هنگام انتخاب رشته دو راه وجود دارد. يکي اينکه در فرم انتخاب رشته، ابتدا، رشتههاي اسم و رسمدار را که در بورس هستند انتخاب کنيد و انتهاي فرم را هم به رشتههاي ناشناختهاي که اسم و رسمي ندارند و اميد داريد که در يکي از آنها پذيرفته شويد، اختصاص دهيد.راه ديگر نيز اين است که براساس علاقه، استعداد و نياز جامعه، رشته دانشگاهي خود را انتخاب نماييد و اصراري بر اينکه صد انتخاب خود را پر کنيد نيز نداشته باشيد. چون به احتمال قوي شما استعداد، علاقه و آمادگي لازم را براي صد رشته محل نخواهيد داشت.رشته کتابداري در شاخه پزشکي نيز نياز به دانشجوياني دارد که با عشق و علاقه و شناخت لازم وارد اين رشته شده باشند. دانشجويان اين رشته چون بايد در تمام زمينههاي پزشکي و پيراپزشکي اطلاعات اوليه را دارا باشند، بايد در درس زيستشناسي توانايي بسياري داشته باشند. همچنين لازم است که اين دانشجويان به کار با کامپيوتر و نرمافزارهاي کامپيوتري و زبان انگليسي مسلط باشند.
موقعيت شغلي در ايران :
فارغالتحصيل توانمند کتابداري پزشکي که با کامپيوتر و شبکههاي اينترنتي بازيابي اطلاعات پزشکي آشنا باشد، بسادگي ميتواند در ايران و جهان جذب بازار کار شود و حقوق بسيار مناسب و خوبي دريافت نمايد. گفتني است که فرصتهاي شغلي اين رشته، بويژه در پروژههاي تخصصي يا در بخش خصوصي بهتر ميباشد.
درسهاي اين رشته در طول تحصيل :
فيزيک عمومي، شيمي عمومي، کتابخانه و کتابداري، زبانپيشدانشگاهي، زيستشناسي پيشدانشگاهي، گزارش نويسي، بيوشيمي، مجموعهسازي ، مرجعشناسي عمومي فارسي، سازماندهي مواد، تشريح و فيزيولوژي، روانشناسي عمومي، متون اختصاصي انگليسي، علوم آزمايشگاهي، تاريخ علوم پزشکي، روانشناسي اجتماعي، مرجعشناسي لاتين، تاريخ عمومي فلسفه، ماشيننويسي فارسي، ماشيننويسي لاتين، تاريخ ادبيات ايران، مباني جامعهشناسي، اصطلاحات علوم پزشکي و بهداشتي، تاريخ ادبيات جهان، داروشناسي، اصول کار مرجع، بهداشت عمومي، زبان فرانسه، تاريخ تمدن، مرجعشناسي تخصصي، حفاظت نگهداري مواد، اداره کتابخانه، آشنايي با صنعت چاپ و نشر، کارآموزي.
پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.
عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!