فیزیوتراپی
یک شنبه 23 مرداد 1390 12:16 AM
ديباچه: تصور کنيد که در کشور ما از هر 10 نفر، تنها يک نفر به دليل درد جسماني مزمن حداقل يک ساعت در روز نتواند کار خود را به خوبي انجام دهد. آيا ميدانيد در اين صورت چه ميزان خسارت به کشور وارد خواهد شد؟ عمق اين فاجعه زماني احساس ميشود که بدانيم دردهاي مفصلي و عضلاني در ايران بسيار شايع است. از سوي ديگر طبق آمار جهاني معلولين، حدود 10% از جمعيت هر کشور را معلولين تشکيل ميدهند و اين افراد براي استفاده از تواناييهاي باقيمانده و جبران هر چه بيشتر ناتوانيها و محدوديتهاي خويش به خدمات فيزيوتراپي نياز دارند. البته اين درصد در کشور ما به دليل جنگ تحميلي و حوادث بيشمار رانندگي بسيار بيشتر است و به همين دليل بايد براي رشته فيزيوتراپي که به تربيت فيزيوتراپيستهاي متخصص و کارآمد ميپردازد، به عنوان يک رشته مهم و کاربردي، اهميت بسيار قائل شويم. در اين رشته با استفاده از يک سري وسايل مثل ابزارهاي الکترونيکي در جهت رفع معلوليت، کاهش علايم بيمارهاي مفاصل، عضلات و اعصاب تلاش ميشود. البته فيزيوتراپيستها علاوه بر وسايل فوق، از يک سري حرکات ورزشي و درماني نيز استفاده ميکنند چون براي کسب بهترين نتيجه، بايد حرکات ورزشي و درمانهاي الکترونيکي به صورت ترکيبي مورد استفاده قرار گيرد. گفتني است که در 60 درصد از بيماريها در کنار دارو درماني يا پس از دارودرماني به فيزيوتراپي نياز است. براي مثال در بيماريهاي عصبي مثل سکتههاي مغزي يا ضربههاي مغزي، شکستگيها، بيماريهاي قلبي، بيماريهاي ريوي، بيماريهاي زنان و زايمان و نازايي، انواع جراحيهاي داخلي و برخي از بيماريهاي اطفال به فيزيوتراپي نياز است. به عبارت ديگر در کل بيماريهاي اسکلتي و اکثر بيماريهاي عصبي و عضلاني فيزيوتراپي مورد استفاده قرار ميگيرد. در ضمن فيزيوتراپيستها در بُعد پيشگيري نيز فعاليت ميکنند. براي مثال يک فيزيوتراپيست نحوه نشستن يا بلند کردن وزنههاي مختلف را آموزش ميدهد تا از انحرافاتي که ممکن است در ستون فقرات افراد به دليل عدم رعايت موارد فوق ايجاد شود، جلوگيري کند.
تواناييهاي لازم :
يک دانشجوي رشته فيزيوتراپي بايد صبر و حوصله بسياري داشته باشد چون در نهايت بايد با بيماران مختلفي از جمله افرادي که دچار سکته مغزي يا ضايعه مغزي شدهاند و يا عقبماندگي ذهني دارند، کار کند و در اغلب مواقع نيز نتيجه کارش به تدريج ظاهر ميشود. از سوي ديگر چون دانشجوي اين رشته با دستگاههاي الکتريکي متنوعي کار ميکند، بايد در درس فيزيک قوي بوده و همچنين به دليل اين که با بدن انسان به عنوان يک موجود زنده سروکار دارد، بايد به درس زيستشناسي علاقهمند باشد.
موقعيت شغلي در ايران :
در حال حاضر فارغالتحصيل فيزيوتراپي علاوه بر استخدام در مراکز دولتي ميتواند بعد از گذراندن دوران طرح و همچنين به دست آوردن سابقه کار لازم (6 سال سابقه کار براي فعاليت در مراکز استانها و 3 سال سابقه کار براي فعاليت در شهرستانها) اقدام به تأسيس کلينيک خصوصي فيزيوتراپي کند. علاوه بر کار در کلنيک خصوصي همچنين ميتواند جذب بيمارستانها، مراکز توانبخشي و فدراسيونهاي ورزشي گردد.
درسهاي اين رشته در طول تحصيل :
دروس پايه:
فيزيک براي فيزيوتراپي، فيزيولوژي عمومي، آناتومي (سر و گردن و تنه، اندام فوقاني، اندام سطحي، اندام تحتاني) ، بافت شناسي، آسيبشناسي، استخوان شناسي، روانشناسي عمومي و معلولين، روانپزشکي ، ژنتيک ، کمکهاي اوليه، رشد رواني ـ حرکتي کودک، آناتومي اعصاب، فيزيولوژي، نورولوژي ، بيماريهاي داخلي، بيماريهاي قلب، عروق و تنفسي، روماتولوژي، جراحي عمومي، ارتوپدي ، راديولوژي.
دروس تخصصي:
آشنايي با اصول توانبخشي و طب فيزيکي ، فيزيوتراپي (اعصاب ، بيماريهاي قلب، عروق و تنفس، روماتولوژي ، جراحي ، ارتوپدي)، کينزيولوژي و بيومکانيک، حرکت درماني، الکترو تراپي، اندامهاي مصنوعي و وسايل کمکي، ارزشيابي و اندازهگيري ، ماساژ و اصول درمانهاي دستي، زبان تخصصي، پروژه، کارآموزي
پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.
عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!