شیمی
یک شنبه 23 مرداد 1390 12:11 AM
ديباچه:
شيمي علم اتمها، پيوندها و مولکولها است. دانشي که ميتواند خواص ماده، چگونگي تغييرات و شيوه توليد آنها را از هسته اتم گرفته تا کهکشانها بررسي کند و رشته شيمي، رشتهاي است که به پرورش متخصصاني ميپردازد که با مطالعه و تحقيق و آزمايش به ابداع و نوآوري پرداخته يا فرآوردههاي شيميايي را کنترل ميکنند. اين رشته در سطح کارشناسي به بررسي و مطالعه اجمالي ترکيب، ساختار و ويژگيهاي ماده و همچنين کنترل آزمايشگاهي فرآيندهاي شيميايي ميپردازد. رشته شيمي داراي دو بخش علم شيمي و صنايع شيمي است که علم شيمي به عنوان يکي از علوم پايه زيربناي علوم مختلفي همچون بيولوژي، بيوتکنولوژي، پزشکي، دندانپزشکي، داروسازي و رشتههاي متعدد مهندسي است. اما صنايع شيميايي عبارت است از صنايعي که در آنها واکنش شيميايي انجام ميگيرد؛ يعني اقسام مواد اوليه تبديل به محصولات جديد ميگردد که خواص اين محصولات تا حدودي با مواد اوليه متفاوت است. رشته شيمي داراي دو گرايش محض و کاربردي است که در گرايش محض مبناي کار، علم شيمي است و دانشجو درباره چهار گرايش اصلي علم شيمي که عبارتند از:
شيميآلي، معدني، تجزيه و شيمي فيزيک دروسي را مطالعه ميکند. اما در شيمي کاربردي، دروس پايه شيمي کمتر مطالعه ميشود و دانشجو يکسري از دروس مربوط به مهندسي شيمي مثل اصول صنايع شيميايي و تصفيه آب و فاضلاب را ميگذراند. ميتوان گفت که فارغالتحصيل شيمي محض در شروع يک فعاليت صنعتي نقش دارد چرا که راهکارهاي تئوريک ساخت يک ماده را ارائه ميدهد و سپس يک فارغالتحصيل شيمي کاربردي طراحي نيمهصنعتي ماده موردنظر را ارائه ميدهد.
تواناييهاي لازم :
"شيمي؛ يعني حفظ کردن صدها فرمول، عدد و رقم" بسياري از دانشآموزان چنين تصوري نسبت به شيمي دارند. زيرا حجم مطالب کتاب شيمي دبيرستاني زياد و فرصت تدريس محدود است و به ناچار دبيران و محصلان به جاي تحليل و استدلال مفاهيم به سوي مسائل ذهني و حفظي کشيده ميشوند در حالي که شيمي تلفيقي از مهارتهاي ذهني و استدلالي است و اگر کسي بخواهد در اين رشته موفق گردد، بايد در هر دو زمينه توانمند باشد و حتي ميتوان گفت که قدرت استدلال بيش از قدرت حافظه در اين رشته اهميت دارد. دانشجوي شيمي لازم است در دروس رياضي، شيمي و فيزيک قوي باشد و رشته شيمي را دوست بدارد، يعني از مطالعه درس شيمي لذت ببرد و خسته نشود. گفتني است که رشته شيمي از بين داوطلبان گروه رياضي و فني و علوم تجربي دانشجو ميپذيرد. البته برخي از دانشگاهها و مراکز آموزش عالي فقط از گروه آزمايشي علومتجربي دانشجو ميپذيرند.
موقعيت شغلي در ايران :
تعدادي از فارغالتحصيلان شيمي جذب صنايع شيميايي مختلف مثل صنايع رنگ سازي، چرم سازي، پتروشيمي، مواد غذايي، لوازم بهداشتي و آرايشي ميشوند و در بخش آزمايشگاههاي کنترل کيفيت محصولات شيميايي يا واحد توليد آنها کار ميکنند. هر کارخانهاي که داير شود، در بخش کنترل کيفيت کالاهاي ساخته شده نياز به يک شيميست دارد. همچنين در تمام صنايع احتياج به فارغالتحصيلان شيمي داريم تا مواد اوليه را با توجه به استانداردهاي جهاني بررسي کرده و ردّ يا قبول بکنند. گفتني است که فارغالتحصيلان اين رشته توانايي تغيير و تبديل بر روي مواد خام را دارند و به ياري همين توانايي، تعداد زيادي از فارغالتحصيلان اين رشته کارگاهها يا کارخانههاي شيميايي کوچک يا بزرگ داير کرده و در کار خود نيز موفق بودهاند.
درسهاي اين رشته در طول تحصيل:
دروس مشترک در گرايشهاي شيمي:
رياضي عمومي، فيزيک پايه، شيمي عمومي، معادلات ديفرانسيل، شيمي آلي، شيمي تجزيه ، شيمي تجزيه دستگاهي، شيمي فيزيک، شيمي معدني، زبان تخصصي شيمي، کاربرد طيفسنجي در شيمي آلي، جداسازي و شناسائي ترکيبات آلي، مباني کامپيوتر و برنامهنويسي، روش استفاده از متون علمي شيمي، کارگاه يا شيشهگري.
دروس تخصصي گرايش شيمي محض:
اصول صنايع شيميايي، شيمي آلي فلزي، مباني شيمي کوانتومي، گرافيک و نقشهخواني، شيمي فيزيک آلي، طيفسنج مولکولي.
دروس تخصصي گرايش شيمي کاربردي:
کارگاه يا شيشهگري، گرافيک و نقشهخواني، اصول محاسبات شيمي صنعتي، شيمي صنعتي، کارآموزي تابستاني، گزارشنويسي و سمينار، اصول تصفيه آب و پسابهاي صنعتي، خوردگي فلزات. (بسياري از درسهاي اين رشته همراه با آزمايشگاه است.)
پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.
عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!