زمین شناسی
یک شنبه 23 مرداد 1390 12:08 AM
ديباچه: وقوع زمينلرزهاي هولناک و اسرارآميز با نيرويي عظيم و ويرانگر، فوران تودههاي مذاب سنگ از دهانه کوهي آتشفشاني، چشمانداز با شکوه درهاي عميق در پاي کوهي سر به فلک کشيده، گستردگي و تنوع سنگهاي موجود در طبيعت، لايههاي موازي سنگي و خاکي در ديواره يک تپه يا کوه و دهها موضوع ديگر، از موضوعات مورد توجه زمينشناس است. زمينشناس بسياري از پرسشهاي هيجانانگيز و جذاب پيرامون ما را به بحث و بررسي ميگذارد. اين که زمين در اولين روزهاي عمر خود (4500 ميليون سال قبل) چگونه بوده است؟ چرا اقيانوس اطلس به تدريج وسيعتر و اقيانوس آرام کوچکتر ميشود؟ در کجا به جستجوي آب بپردازيم؟ تفاوت سنگها ناشي از چيست و پرسشهاي متعدد ديگر که پاسخ آن را در علم زمينشناسي ميتوان يافت. زيرا در زمين شناسي، منشأ زمين، تاريخ و ساختمان زمين، مواد متشکله آن، منابع طبيعي موجود در آن و تغيير و تحولاتي که در طول زمان پديد آمدهاند، مورد بررسي قرار ميگيرد. در واقع از اعماق اقيانوسها تا نوک بزرگترين قلهها و حتي ماوراي اين دو، مورد مطالعه قرار گرفته و اطلاعات حاصل از آنها به صورت نقشه و گزارش ثبت ميشود.کشور ايران با در اختيار داشتن منابع معدني بسيار غني اعم از مواد سوختي و ذخاير فلزي و غيرفلزي گرانبها، و قرار گرفتن بر روي منطقهاي فعال از نظر زمينشناسي که باعث وقوع زلزلهها، تغيير ساختار زمين، پديده کوهزايي، تغيير پهناي درياها و خليج مجاور ميشود و دهها مطلب شگفتانگيز و در خور دقت و مطالعه ديگر، نياز وافر به پژوهشگران و متخصصان زمينشناسي دارد که در اين زمينه ها به مطالعه و کاوش پرداخته و اطلاعات لازم را براي بهرهبرداري صحيح در اختيار مسؤولان ذيربط قرار دهند.
تواناييهاي لازم :
دانشجوي خوب زمينشناسي علاوه بر تسلط کافي بر درسهايي مثل فيزيک، شيمي و رياضي بايد از قدرت تجسم مناسبي برخوردار باشد. مهمترين ويژگي براي موفقيت در اين رشته داشتن روحيهاي پرجنب و جوش، علاقه به زندگي در محيطهاي طبيعي مانند کوهها و بيابانها است، زيرا زمينشناس نه تنها در دوران دانشجويي بلکه در زمينههاي شغلي نيز با چنين محيطهايي روبروست. علاوه بر اين داشتن توانايي جسماني مناسب نيز لازم است.
موقعيت شغلي در ايران :
فارغالتحصيلان مقطع کارشناسي رشته زمين شناسي قادرند نقشههاي زمين شناسي، معدني و جغرافيايي را مطالعه نموده و اطلاعات آن را استخراج نمايند و با گروههاي اکتشاف معدن، آبيابي و بهره برداري از آبهاي زيرزميني، همکاري داشته يا در کارهاي صحرايي و کارگاهي مهندسين ژئوتکنيک و ژئوفيزيک فعاليت داشته باشند و کانونهاي خطر همانند مناطق زلزلهخيز، آتشفشاني و ... را مشخص نمايند. با توجه به تواناييهايي که فارغالتحصيلان رشته زمينشناسي دارند، وزارتخانههاي صنايع و معادن، نفت، نيرو، راه، جهاد کشاورزي، علوم و آموزش و پرورش ، همچنين شرکتها و مؤسساتي مانند ذوبآهن، سازمان زمين شناسي کشور، شرکتهاي مرتبط با فعاليتهاي سد سازي، آبيابي، حفر تونل، راهسازي، اکتشافات آب و نفت و معادن، بخشهاي مرتبط با تهيه نقشههاي زمين شناسي و معدني، آزمايشگاههاي سنگ شناسي و زمين شناسي و در مجموع، کليه مراکزي که در ارتباط با موضوع زمين فعاليت ميکنند، ميتوانند زمينههاي اشتغال و فعاليت فارغالتحصيلان رشته زمين شناسي باشند.
درسهاي اين رشته در طول تحصيل :
دروس پايه:
رياضي، فيزيک، شيمي، مباني کامپيوتر.
دروس اصلي :
زمين شناسي فيزيکي، زمين شناسي تاريخي، بلور شناسي هندسي، بلور شناسي نوري، کاني شناسي، رسوب شناسي، سنگ شناسي رسوبي، سنگ شناسي آذرين، سنگ شناسي دگرگوني،ديرينه شناسي (ماکرو فسيل)، چينه شناسي، زمين شناسي ساختماني، زمين ساخت، فنوژئولوژي، ژئوشيمي، ژئوفيزيک، نقشهبرداري.
دروس تخصصي:
زمين شناسي ايران، زمينشناسي اقتصادي، زمين شناسي نفت، آبهاي زيرزميني، زمين شناسي مهندسي، پترولوژي، زمين شناسي صحرايي، متون علمي زمين شناسي. (بسياري از درسهاي اين رشته همراه با آزمايشگاه است)
پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.
عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!