حسابداری
یک شنبه 23 مرداد 1390 12:02 AM
ديباچه:
يک چرتکه، يکي دو دفتر و يک قلم، ابزار کار آنها بوده است تا حساب دخل و خرج يک واحد اقتصادي را ثبت کنند و به وضعيت مالي آن سر و سامان ببخشند.اين افراد در قديم عنوانشان "ميرزا" بود. بعدها "دفتردار" نام گرفتند و امروزه به نام "حسابدار" فعاليت ميکنند. البته نسل جديد به جاي چرتکه از ماشين حساب يا ماشينهاي الکترونيکي استفاده ميکنند و سرو کارشان با کامپيوتر است اما اين پيشرفت، بيشتر شامل ابزار کار ميشود نه نوع کار، چون آنها حسابداري را فني "تجربي" ميدانند که بايد به روش استاد و شاگردي فرا گرفت و نيازي به تحصيلات دانشگاهي ندارد.حال سؤال اينجاست که اگر حسابداري نياز به تحصيلات دانشگاهي ندارد، چرا از سال 1345 رشته حسابداري در آموزشگاه عالي حسابداري شرکت ملي نفت ايران و سپس در دانشگاه تهران داير گرديد و امروزه نيز در بسياري از دانشگاههاي دولتي و غيردولتي تدريس ميشود؟ آيا ميتوان گفت که حسابداري در مفهوم امروزين آن با دفترداري متفاوت است؟در پاسخ بايد گفت که حسابداري يک "سيستم" است که در آن فرآيند جمعآوري، طبقهبندي، ثبت، خلاصه کردن اطلاعات و تهيه گزارشهاي مالي و صورتهاي حسابداري در شکلها و مدلهاي خاص انجام ميگيرد. تا افراد ذينفع درون سازماني مثل مديران سازمان يا برونسازماني مثل بانکها، مجمع عمومي سازمان مورد نظر يا مقامات مالياتي بتوانند ازاين اطلاعات استفاده کنند. به همين دليل فردي که تحصيلات دانشگاهي ندارد، بيشتر دفتردار است تا حسابدار. چرا که گزارشهاي اين دسته از افراد مطابق استاندارد نيست و پردازش کافي نميشود و بيشتر تراز حسابها ميباشد. براي مثال يک حسابدار تجربي نميتواند به راحتي بين دارايي کوتاه مدت و بلند مدت تفاوت قائل شود يا نميداند که چگونه بايد معاملات ارزي را در دفاتر ثبت کند. از سوي ديگر يک حسابدار متخصص، در آينده ميتواند مدير مالي يک سازمان يا شرکت گردد؛ يعني ميتواند به مديريت يک شرکت ايده بدهد که منابع موجودش را در چه راههايي سرمايهگذاري نمايد تا استفاده بهينه کند يا اگر شرکت به منابع مالي جديد نياز داشت يک مدير مالي براساس دانش آکادميک خود ميتواند بگويد که از چه طريقي بايد تأمين مالي کرد در حالي که مجموع اين فعاليتها خارج از توانايي يک حسابدار تجربي است.
تواناييهاي لازم :
رشته حسابداري از جمله رشتههايي است که از داوطلبان سه گروه آزمايشي رياضي و فني، علومتجربي و علومانساني دانشجو ميپذيرد و در آزمون هر سه گروه نيز درس رياضي به عنوان مهمترين درس اين رشته مطرح است. در واقع داشتن شم رياضي در رشته حسابداري از اهميت بسياري برخوردار است. همچنين يک حسابدار بايد بتواند به خوبي گزارش کارهاي خود را ارائه دهد. بنابراين بايد به ادبيات فارسي مسلط بوده و نگارش خوبي داشته باشد. همچنين دانشجوي اين رشته بايد تحمل ساعتها کار در پشت يک ميز و صندلي و سروکار داشتن با اعداد و ارقام را داشته و دقيق و منظم باشد تا در جمعبندي اعداد و ارقام دچار مشکل نگردد و در نهايت اين که يک حسابدار براي موفقيت در اين دنياي پر از رقابت و تغيير و تحول بايد خلاق، مبتکر، صبور و منضبط باشد.
موقعيت شغلي در ايران :
فرصتهاي شغلي يک حسابدار بسيار گسترده است و از پايينترين سطح تا بالاترين سطح را در بر ميگيرد. به همين دليل با اين که در دانشگاههاي مختلف کشور اعم از دولتي، غيرانتفاعي و آزاد، دانشجويان بسياري در رشته حسابداري تحصيل ميکنند اما تعداد فارغالتحصيلان بيکار اين رشته از بيشتر رشتهها کمتر است. چون از يک مؤسسه کوچک گرفته تا بزرگترين کارخانههاي کشور حداقل براي تهيه اظهارنامه مالياتي به حسابدار نيازمند هستند.
درسهاي اين رشته در طول تحصيل :
دروس پايه:
روانشناسي عمومي، جامعه شناسي، اصول علم اقتصاد، رياضيات پايه، رياضيات کاربردي، آمار کاربردي، مباني کاربرد کامپيوتر، پژوهش و عمليات، مديريت توليد، حقوق بازرگاني، پول و ارز بانکداري ، مباني سازمان مديريت، توسعه اقتصادي، ماليه عمومي، روش تحقيق.
دروس اصلي و تخصصي:
اصول حسابداري، حسابداري ميانه، حسابداري پيشرفته، حسابداري صنعتي، حسابرسي، حسابداري مالياتي، اصول تنظيم و کنترل بودجه، مديريت مالي، مباحث جاري حسابداري ، متون حسابداري.
پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.
عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!