بینایی سنجی
شنبه 22 مرداد 1390 11:53 PM
ديباچه:
"سازمان بهداشت جهاني علم بينايي سنجي را مراقبت اوليه از بينايي ميداند. به اين معنا که يک بيمار چشم در آغاز بايد توسط يک بيناييسنج (اپتومتريست) معاينه شود تا اگر دچار عيوب انکساري، اختلالات ديد دو چشمي، انحرافات عضلاني آشکار و غيرآشکار، تنبلي چشم، فيکساسيونهاي غير مرکزي و مواردي از اين قبيل بود، توسط متخصص بيناييسنجي معاينه گردد و در غير اين صورت به پزشک متخصص ارجاع داده شود." در حقيقت وظيفه بيناييسنج تشخيص و تصحيح عيوب انکساري (نزديکبيني، دوربيني و آستيگماتيسم) با تجويز عدسيهاي مناسب مانند عدسيهاي عينک يا لنزهاي تماسي، تشخيص و تصحيح اختلالات ديد دو چشمي و تنبلي چشم، تعيين بهداشت عمومي چشم و بهداشت بينايي در محيطهاي کار و تحصيل و دادن آموزش لازم در اين زمينه است؛ يعني يک بيناييسنج بايد بر روي محيطهاي کار از نظر مقدار روشنايي و حفاظت بينايي کار کارشناسي کند. همچنين تهيه و تجويز وسايل کمک بينايي ماند اکولرهاي ساده، مرکب، سيستمهاي تلسکوپيک و تلويزيونهاي مداربسته براي نيمهبينايان و اندازهگيري ميدان بينايي در تخصص فارغالتحصيلان اين رشته است. از سوي ديگر وقتي يک بيمار به بيناييسنج مراجعه ميکند متخصص اين رشته پس از گرفتن تاريخچه سلامت چشم و معاينه دقيق براي تعيين اشکالهاي اصلي، در صورت نياز، بيمار را به متخصص مربوط اعم از چشم پزشک، متخصص گوش و حلق و بيني، متخصص داخلي يا متخصص مغز و اعصاب ارجاع ميدهد.
تواناييهاي لازم :
يک بيناييسنج بايد به درس فيزيک مسلط و بخصوص به فيزيک نور علاقهمند باشد همچنين در دوره دبيرستان و پيشدانشگاهي درسهاي رياضي و زيستشناسي را به خوبي فراگرفته باشد. از نظر جسماني نيز لازم است که از چشمها و دستهايي سالم برخوردار باشد. در ضمن اين رشته صبر و حوصله زياد ميخواهد چرا که تعيين نمره عينک يکي از سختترين کارها در علوم بينايي است ونياز به صبر و حوصله زياد دارد.
موقعيت شغلي در ايران :
در حال حاضر يک بيناييسنج موقعيت کاري خوبي دارد و حدود 80% فارغالتحصيلان جذب بازار کار ميشوند چون علاوه بر اين که ميتوانند به طور مستقل مطب باز کنند و در زمينه تخصص خود فعاليت نمايند، تنها افرادي هستند که در زمينه ارائه عينکهاي مربوط به عيوب انکساري به طور علمي و دانشگاهي تخصص ديدهاند. در ضمن يک بيناييسنج ميتواند به عنوان مشاور در مورد بهداشت چشم و مشکلات بينايي در محيطهاي آموزشي، خدماتي و صنايع با سازمانهاي دولتي و صنايع همکاري کند، يا مسؤول سنجش بينايي جهت امور استخدامي و نظامي و اخذ گواهينامه رانندگي و خلباني باشد و در اورژانس براي انجام کمکهاي اوليه چشمي تا رسيدن بيمار به مراکز ذيربط فعاليت نمايد.
درسهاي اين رشته در طول تحصيل :
دروس پايه و اصلي:
فيزيک نور، شيمي عمومي، بيوشيمي، فيزيولوژي عمومي، تشريح عمومي و اعصاب، آمار حياتي ، کمکهاي اوليه، اورژانسهاي چشم، آسيبشناسي عمومي، ميکروبشناسي، داروشناسي، علائم چشمي در بعضي از بيماريهاي داخلي، ژنتيک و چشم، تشريح و بافتشناسي چشم، فيزيولوژي چشم، اپتيک هندسي و فيزيکي، لابراتوار اپتيک، فيزيولوژي اپتيک، مقدمات اپتومتري، ابزرواسيون ، تاريخچه اپتومتري و علوم بينايي، زبان تخصصي، اپتومتري، بينايي محيطي.
دروس تخصصي:
عدسيهاي تماسي، آسيبشناسي چشم، اپتومتري کودکان، اپتومتري افراد مسن و نيمهبينايان، اپتومتري مشاغل و بهداشت چشم، اپتومتري چشم، مکانيسم ديد دو چشمي، درمان آنوماليهاي دو چشمي، آناليز مشاهدات کلنيکي،پايان نامه ، کارآموزي.
پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.
عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!