بهداشت محیط
شنبه 22 مرداد 1390 11:51 PM
ديباچه: رشته بهداشت محيط به مطالعه مسائل زيست محيطي از قبيل آب، فاضلاب، زباله، هوا و کنترل بهداشت مواد غذايي ميپردازد تا دانشجويان پس از فارغالتحصيلي بتوانند در اجتماعات کوچک مستقر شده و پس از مطالعه و بررسي مشکلات بهداشت منطقه در جهت رفع اين مشکلات قدم بردارند؛ يعني دانشجويان بايد بتوانند با دادن طرحهايي مفيد و عملي در زمينه تأمين آب آشاميدني سالم کمي و کيفي، دفع صحيح زباله، بهسازي اماکن عمومي، مبارزه با حشرات و ناقلين بيماري، مردم را در رفع اين مشکلات راهنمايي و کمک کرده و اطلاعات و آمارهاي لازم را در موارد فوق جمعآوري و طبقهبندي نمايند.اين رشته در مقطع کارداني مسائل زيستمحيطي را به صورت سادهتري مطرح ميکند چون کاردانها در اجتماعات کوچکتري مثل روستاها به مردم خدمت ميکنند و به مسائل بهداشتي اوليه آنها از قبيل پاکيزه کردن آب (گندزدايي آب)، مبارزه با حشرات، تصفيه فاضلاب و بهداشت مسکن و اماکن عمومي ميپردازند. اما در مقطع کارشناسي تخصصيتر و فنيتر ميشود، چون فارغالتحصيلان بايد بتوانند براي اجتماعات بزرگتر از قبيل شهرها برنامهريزي بهداشتي کنند. براي مثال طراحي تصفيهخانه آب يا فاضلاب شهرها، نحوه جمعآوري فاضلاب، نحوه توزيع و انتقال آب، شناخت آلايندههاي هوا و کنترل آنها در حيطه فعاليت فارغالتحصيلان کارشناسي بهداشت محيط ميباشد.
تواناييهاي لازم :
رشته بهداشت محيط داراي سه جنبه بيولوژي، شيمي، فيزيک و رياضي است و دانشجوي بهداشت محيط در صورت علاقهمندي به هر يک از زمينههاي فوق ميتواند در اين رشته موفق گردد.براي مثال کارشناس بهداشت محيط که به دروس فني به ويژه مکانيک سيالات علاقهمند است، ميتواند در زمينه طراحي تصفيه خانهها فعاليت کند. کارشناس علاقهمند به بيولوژي نيز ميتواند در زمينه انتقال بيماريها به انسان توسط فاکتورهاي زيست محيطي مطالعه و تحقيق کند و فردي که به شيمي علاقهمند است ميتواند در زمينه فرآيندهاي مختلف اعم از فرآيند تصفيه آب يا فاضلاب فعاليت نمايد. درواقع اين رشته ميتواند طيف گستردهاي از داوطلبان را که داراي علايق و توانمنديهاي متفاوتي هستند، جذب خود کند. قابل ذکر است که زمينههاي فوق بيشتر در کارشناسي و مقاطع بالاتر مطرح ميشود و در مقطع کارداني که جنبه کاربردي دارد، آنچه مهم است علاقهمندي به حفظ بهداشت محيط و آموزش اين مسأله به عموم مردم است.گفتني است که رشته بهداشت محيط ابتدا در مقطع کارداني دانشجو ميپذيرد اما دانشجويان ميتوانند تا مقطع دکترا در کشور ادامه تحصيل دهند.
موقعيت شغلي در ايران :
اگر جامعه و حکومت به بهداشت و سلامتي اهميت دهد، فرصتهاي شغلي اين رشته بسيار زياد خواهد بود چون هر جا انسان وجود داشته باشد، براي حفظ سلامت او، متخصصان اين رشته بايد حضور داشته باشند، اما متأسفانه در کشور ما توانمنديهاي متخصصان بهداشت محيط ناشناخته مانده و از همينرو فرصتهاي شغلي فارغالتحصيلان اين رشته به طور کاذب کم شده است.با اين وجود يک فارغالتحصيل توانمند بهداشت محيط در مقطع کارداني ميتواند در وزارت بهداشت - درمان و آموزش پزشکي و در مقطع کارشناسي در شهرداريها، سازمان آب و فاضلاب، شرکتهاي خصوصي طراحي تصفيهخانه آب و فاضلاب و سازمان حفظ محيطزيست فرصتهاي شغلي مناسبي داشته باشد.
درسهاي اين رشته در طول تحصيل :
دروس پايه و اصلي :
فيزيک عمومي، شيمي عمومي، آمار حياتي مقدماتي، اصول هيدروليک، نقشهبرداري، آموزش بهداشت، پاتوبيولوژي، اپيدميولوژي بيماريهاي واگير، جامعهشناسي شهري و روستايي، نظام عرضه خدمات بهداشتي و درماني.
دروس تخصصي :
شيمي و ميکروبيولوژي آب و فاضلاب ، کارگاه لولهکشي آب و فاضلاب، اصول تصفيه و بهسازي منابع آب، دفع فاضلاب در اجتماعات کوچک، کاربرد موتور تلمبه در تأسيسات آب و فاضلاب، کارگاه نصب و راهاندازي و تعمير موتور تلمبهها، حفاري و بهرهبرداري از چاه ، اصول بهداشت هوا، بهداشت مواد غذايي، بهداشت مسکن و اماکن عمومي، گندزداها، آشنايي با پرتوهاو پرتوزاها، کاربرد سموم و ناقلين ، بهداشت حرفهاي ، اقدامات بهداشتي در شرايط اضطراري ، بهرهبرداري و نگهداري تأسيسات آب و فاضلاب ، کارآموزي در عرصه.
پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.
عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!