طراحی پارچه ولباس
شنبه 22 مرداد 1390 2:12 AM
ديباچه: براي بزرگداشت و ارج گذاشتن به مقام شاعران، نويسندگان، دانشمندان و وزيران، به آنها جامهاي دوخته ميبخشيدند که به آن خلعت ميگفتند. براي مجازات مقصران نيز لباس ناموزون بر تنشان ميکردند و کلاهي مضحک بر سرشان ميگذاشتند و او را پياده يا سواره در شهر ميگرداندند. حتي وقتي ميخواستند از قديميترين و مجربترين پهلوانها سخن بگويند، ميگفتند که فلاني پيشکسوت است، يعني که او يک پيراهن بيشتر پاره کرده و يا در زورخانه لنگ و اِزار را زودتر گرفته است.به عبارت ديگر در طي تاريخ هميشه لباس بيانگر فرهنگ، قوميت، شخصيت و مقام يک فرد بوده و به همين دليل ارزش و اهميت بسياري داشته است و باز به همين دليل بايد براي رشته طراحي پارچه و لباس، ارزش بسياري قائل شد چرا که اين رشته از يک سو در حفظ فرهنگ و مليت يک کشور نقش به سزايي دارد و از سوي ديگر ميتواند بهترين، راحتترين و کاربرديترين لباسها و پارچهها را براي مردم جامعه به ارمغان بياورد. رشته طراحي پارچه و لباس يک رشته هنري کاربردي است که داراي سه گرايش طراحي لباس، طراحي چاپ پارچه و طراحي بافت پارچه ميباشد.
گرايش طراحي لباس:
اين گرايش داراي دو شاخه اصلي تک دوزي يا مزون و صنعت است که شاخه تکدوزي به طراحي و دوخت لباس براي افراد مختلف ميپردازد و شاخه صنعت که کاربرديتر است به بخشهاي مختلفي تقسيم ميشود که از آن جمله ميتوان به بخشهاي پارچه جين، پيراهن بچه، پيراهن زنانه، لباس مردانه و... اشاره کرد. به گفته ديگر گرايش طراحي لباس به آموزش طراحي کاربردي و طراحي مـُد ميپردازد که در اين ميان طراحي کاربردي شامل طراحي لباس مشاغل و گروههاي مختلف جامعه مثل ورزشکاران، قواي سه گانه ارتش و مواردي از اين قبيل ميشود و طراحي مد نيز جنبه فانتزي دارد؛ در اين بخش، طراح با کار خود، خلاقيتش را نشان ميدهد تا افراد ديگر از اين طرح جديد ايده بگيرند و کارهاي تازهاي را به بازار عرضه کنند.
درسهاي اين رشته در طول تحصيل :
دروس مشترک در گرايشهاي مختلف طراحي پارچه و لباس:
مباني هنرهاي تجسمي، کارگاه طراحي پايه، کارگاه عکاسي پايه، هنر و تمدن اسلامي، آشنايي با هنر در تاريخ ، آشنايي با هنرهاي سنتي ايران، هندسه نقوش در صنايع دستي ايران، خوشنويسي و طراحي حروف، آشنايي با پارچه و لباسهاي سنتي ايران، پارچهشناسي، کارگاه طراحي بافت مقدماتي، کارگاه طراحي چاپ مقدماتي، کارگاه طراحي لباس مقدماتي، آشنايي با رشتههاي هنري معاصر، انسان، طبيعت و طراحي.
دروس تخصصي گرايش طراحي لباس:
تاريخ لباس در ايران و جهان، کارگاه طراحي تخصصي، کارگاه دوخت ، کارگاه طرح و تهيه الگو، کارگاه طراحي لباس، انسان، طبيعت و طراحي، تحقيق (طراحي لباس)، طرح و رساله نهايي.
گرايش طراحي چاپ پارچه:
در طراحي چاپ پارچه، دانشجويان آموزش ميبينند که چگونه براي پارچههاي بافته شده طرح بدهند. در طراحي چاپ پارچه، از لحاظ رنگبندي، طراحي با راپورتبندي روبرو است. و منظور از راپورتبندي اين است که طراح، طرح را بر روي پارچه به گونهاي تکرار کند که اين تکرار چشم آزار نباشد، يعني طراح با توجه به نوع، تراکم تار و پود، رنگ و ميزان پذيرش رنگ يا آبي که در پارچه وجود دارد و همچنين نوع چاپ پارچه که ميتواند چاپ روتاري، سيلک، غلطکي يا چاپهاي مدرن باشد؛ طرح خود را ارائه ميدهد.
دروس تخصصي گرايش چاپ پارچه:
پارچهشناسي تخصصي، تاريخ پارچه و نساجي، کارگاه رنگرزي، تحول صنايع دستي در دنيا، کارگاه طراحي چاپ، تحقيق (چاپ پارچه)، طرح و رساله نهايي.
گرايش طراحي بافت پارچه:
گرايش بافت پارچه به طراحي و نفشبندي پارچه ميپردازد. به عبارت ديگر دانشجويان اين رشته با طراحي بافت پارچههايي که ساختمان آنها از تاروپود تشکيل شده، آشنا ميشوند. دانشجوي طراحي بافت پارچه با تاروپود پارچه بازي ميکند تا طرح جديدي ارائه دهد و در اين راستا لازم است که با انواع بافت پارچه آشنا باشد تا بتواند با توجه به نوع کاربرد، طرح مورد نظرش را ارائه دهد. براي مثال پارچهاي که براي مبلمان اداري طراحي ميشود، جنس، طرح و رنگش با پارچه مبلمان منزل متفاوت است.
دروس تخصصي گرايش بافت پارچه:
پارچهشناسي تخصصي، تاريخ پارچه و نساجي، کارگاه رنگرزي، تحول صنايع دستي در دنيا، کارگاه طراحي بافت، تحقيق (بافت پارچه) ، طرح و رساله نهايي.
تواناييهاي لازم :
يک دانشجوي طراحي پارچه و لباس بايد هنرهاي تجسمي را بشناسد و داراي خلاقيت و ديد هنري باشد. داوطلبان بايد بدانند که رشته طراحي پارچه و لباس، يک رشته کاربردي است؛ يعني هدف اين رشته طراحي اصولي پارچه و لباس با حفظ خلاقيت هنري است و در نهايت بايد محصول هنرمند، به صورت توليد انبوه وارد بازار شود. به همين خاطر هنرمنداني که فقط براي حس خودشان طراحي ميکنند، در اين رشته موفق نميشوند و بهتر است رشته نقاشي را انتخاب کنند.
موقعيت شغلي در ايران :
امروزه صاحبان صنايع متوجه شدهاند که بايد اصول علمي طراحي و رنگبندي را رعايت کنند تا کارشان توان رقابت در بازار را داشته باشد. براي مثال شرکتهاي خودروسازي به دنبال الگوساز و طراح بافت پارچه براي روکش صندلي خودرو هستند. بازار کار طراحي لباس نيز بسيار خوب است و حتي اگر فارغالتحصيل اين گرايش جذب سازمانها و مراکز خصوصي و دولتي نشود، ميتواند با سرمايهاي اندک براي خود، کار کند
پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.
عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!