ارتباط تصویری
شنبه 22 مرداد 1390 2:09 AM
ديباچه: تابلوي اول از وجود يک رستوران خبر ميدهد. تابلوي دوم مکان يک باجه پست را نشان ميدهد و تابلوي سوم ميگويد که در اينجا يک جايگاه سوخترساني است. البته اين اطلاعات به زبان نوشتاري بيان نشده است. چرا که امروزه با وجود صد زبان و 5 هزار گويش، نميتوان براي معرفي مراکز و مکانهاي مختلف از زبان نوشتاري استفاده کرد. بلکه اين زبان تصويري است که با ساخت علائم و نشانهها در هواپيماها، جادهها و هتلها، پيامها را سريعتر انتقال ميدهد.البته نبايد تصور کرد که زبان تصويري يا به عبارت ديگر ارتباط تصويري، تنها به ساخت علائم و سمبلهاي تصويري ميپردازد بلکه هنر ارتباط تصويري حيطه بسيار وسيعي را در برميگيرد که از آن جمله ميتوان به نوشتن زيباي کلمات، رسم منحني و نمونههاي آماري، تهيه آگهي مطبوعاتي و پوستر، صفحهآرايي و دهها مورد ديگر اشاره کرد. به زبان ديگر کليه طرحهايي که به وسيله چاپ قابل انتشار هستند، طرح گرافيکي ميباشند. هدف رشته ارتباط تصويري آموزش اين هنر در دانشگاهها و مراکز آموزش عالي است. در واقع رشته ارتباط تصويري تواناييهاي دانشجويان در امور تبليغات فرهنگي يا تجاري را ارتقا ميدهد که در اين ميان تبليغات فرهنگي شامل تصويرسازي کتب، ساخت پوستر، تبليغات براي نشريات و جرايد مانند صفحهآرايي و آگهيهاي مطبوعاتي ميشود و تبليغات تجاري نيز شامل تبليغات نمايشگاههاي بازرگاني مانند غرفهسازي و غرفهآرايي يا تبليغات براي کالاهاي مختلف است. در ضمن ارتباط تصويري داراي شاخههاي ديگري مانند آرمسازي، انيميشن و طراحي راهنماي محيطي ميباشد.
تواناييهاي لازم :
دانشجوي ارتباط تصويري بايد علاوه بر خلاقيت، عاشق اين کار بوده و طراحي قوي و زبردست باشد. چون طراحي اساس کار يک گرافيست است و در ضمن بايد با رنگ به عنوان عامل تکميلکننده فرم آشنا باشد. همچنين يک طراح بايد با شاخههاي مختلف هنري آشنايي کامل داشته باشد. چون يک گرافيست امکان دارد از تکنيکهاي عکاسي، چاپ، خوشنويسي، نقاشي، طراحي صنعتي، اصول و مباني صنايع دستي در کارش استفاده کند و پيام مورد نظرش را به مرحله اجرا برساند. بالاخره هنرمند اين رشته لازم است با علومي مثل جامعهشناسي، روانشناسي، بازاريابي و ادبيات آشنا باشد. زيرا يک پيام تبليغاتي بايد با توجه به مخاطب آن ساخته شود؛ يعني بايد توجه داشت که مخاطب اين پيام از نظر فرهنگي، اقتصادي و خواستهها و علايق در چه سطحي است. گفتني است که دانشجويان اين رشته به صورت نيمهمتمرکز گزينش ميشوند؛ يعني علاوه بر آزمون علمي، استعداد و خلاقيت دانشجويان در يک آزمون عملي نيز سنجيده ميشود.
موقعيت شغلي در ايران :
براي يک فارغالتحصيل ارتباط تصويري فرصتهاي شغلي زيادي وجود دارد چون تنها بخشي از کار او تبليغات ميباشد و اين در حالي است که تبليغات محدوده خاصي ندارد و از تبليغ يک خودکار گرفته تا تبليغ يک کالاي فرهنگي مثل تئاتر يا سينما در حيطه دانش متخصص ارتباط تصويري ميگنجد. از سوي ديگر تصويرسازي و طراحي روي جلد کتب، صفحهآرايي مجلات و روزنامهها و تهيه آرم و نشانه نيز در حيطه کار يک متخصص ارتباط تصويري قرار دارد. در کل بايد بگوييم که در ايران دو شاخه عمده کاري براي يک گرافيست وجود دارد يکي چاپ و انتشارات؛ يعني طرحي که در نهايت با چاپ و توليد انبوه سروکار دارد مثل تصويرسازي کتاب، صفحهآرايي مجلات و روزنامهها و تهيه پوستر و بروشور و ديگري گرافيک تلويزيوني است؛ يعني گرافيست تعيين ميکند که براي مثال مجري تلويزيون چه لباسي با چه رنگي بپوشد که هم مناسب باشد و هم تفاوت رنگها در گيرندهها اعم از رنگي يا سياه و سفيد به خوبي مشخص گردد.
درسهاي اين رشته در طول تحصيل :
طراحي پايه، مباني هنرهاي تجسمي، کارگاه حجمسازي، آشنايي با هنر در تاريخ، تاريخچه کتابت، خوشنويسي، عکاسي پايه، ارتباط تصويري، چاپ دستي، هنر و تمدن اسلامي، تصويرسازي، کارگاه عکس رنگي (انسان،طبيعتوطراحي) ، تجزيه و تحليل هنرهاي تجسمي، آشنايي با هنرهاي معاصر، تجزيه و تحليل آثار ارتباط تصويري، چاپ ماشيني، تصوير متحرک، طرح عملي جامع، پروژه نهايي.
پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.
عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!