مهندسی کامپیوتر
جمعه 21 مرداد 1390 10:28 PM
ديباچه: "انسان بايد بينديشد ولي ماشين بايد کار کند." اين شعار متخصصان کامپيوتر است، متخصصاني که با پيشرفت و توسعه کامپيوتر توانستهاند مغز و عضلات انسان را از اشتغالات تکراري و پيشپا افتاده نجات بخشند و او را در رفع مشکلات و مسايل ياري دهند تا جايي که در کشورهاي صنعتي و پيشرفته، کامپيوتر در زندگي افراد حضوري اجتنابناپذير دارد.به همين دليل رشته مهندسي کامپيوتر که به طراحي و ساخت اجزاي مختلف کامپيوتر ميپردازد، از اهميت بسياري برخودار است. اين رشته در کشور ما نيز اهميت بسيار داشته و تا مقطع دکتري تدريس ميشود.مهندسي کامپيوتر در مقطع کارشناسي داراي دو گرايش سختافزار و نرمافزار است.
گرايش سختافزار:
سختافزار جزء فيزيکي کامپيوتر بوده و شامل صفحه کليد، صفحه نمايش، چاپگر و ديسکها ميشود؛ يعني اجزاء فيزيکي و قابل لمس کامپيوتر مانند مدارها و بردهاي الکترونيکي، سختافزار ناميده ميشود براي مثال واحد پردازشگر مرکزي که هرگونه عمليات پردازش در آن صورت ميگيرد، مهمترين واحد سختافزاري است.مهندسي سختافزار در مقطع ليسانس به مطالعه و بررسي طراحي سختافزاري، کنترل سختافزاري وشبکههاي کامپيوتري ميپردازد. براي مثال يک مهندس سختافزار ميتواند طراحي سختافزاري کند که با IC ها کار کند، با کامپيوتر کار کند، يا از دروازههاي کامپيوتر استفاده نمايد و در نهايت ميتواند به طراحي مدارهاي مجتمع ديجيتالي بپردازد. که البته به اين بخش از سختافزار بيشتر در مقطع کارشناسي ارشد و دکتري پرداخته ميشود.
درسهاي اين رشته در طول تحصيل :
دروس مشترک در گرايشهاي کامپيوتر :
فيزيک، رياضي، مباني کامپيوتر و برنامهسازي، آزمايشگاه کامپيوتر، معادلات ديفرانسيل، ساختمانهاي گسسته، برنامهسازي پيشرفته ، آمار و احتمالات مهندسي، رياضي مهندسي، مدارهاي الکتريکي، ساختمان دادهها، زبان ماشين و برنامهسازي سيستم ، مدارهاي الکترونيکي ، مدارهاي منطقي، طراحي الگوريتمها، طراحي و پيادهسازي زبانهاي برنامهسازي، ريز پردازنده، معماريکامپيوتر، شبکههاي کامپيوتري ، سيستمهاي عامل، کارگاه عمومي.
دروس تخصصي گرايش سختافزار :
سيگنالها و سيستمها، مدارهاي الکتريکي، انتقال دادهها، سيستمهاي کنترل خطي، الکترونيک ديجيتال، طراحي سيستمهاي VLSI ، کارآموزي.
گرايش نرمافزار:
نرمافزار جزء غيرقابل لمس کامپيوتر است. نرمافزار برنامهها و دادههايي است که به کامپيوتر فرمان ميدهد که چه عملي را انجام دهد. نرمافزارها عبارتند از:
نرمافزارهاي سيستمي و نرمافزارهاي کاربردي. نرمافزارهاي سيستمي برنامههايي هستند که کامپيوتر براي فعال شدن يا سرويس دادن به آن نياز دارد و به اين دليل از سوي سازندگان سيستم کامپيوتري عرضه ميشود و مهمترين آنها سيستم عامل، برنامههاي سودمند و مترجمهاي زبان ميباشد. نرمافزارهاي کاربردي نيز برنامههايي است که کاربر يا خود آنها را مينويسد يا شرکتهاي نرمافزاري آنها را تهيه کرده و براي فروش عرضه ميکنند.يک مهندس نرمافزار ياد مي گيرد که چگونه نرمافزارهاي بزرگ و عظيم را طراحي و برنامهريزي کند، تست و ارزيابي نهايي نمايد و در نهايت مستند سازد (برنامههاي کامپيوتري مورد نظر را تبديل به دستورالعملهايي کند که قابل استفاده براي عامه مردم باشد).در واقع هدف از گرايش نرمافزار کامپيوتر، آموزش و پژوهش در زمينه زبانهاي مختلف برنامهنويسي، سيستمهاي عامل مختلف و طراحي انواع الگوريتمها ميباشد.
دروس تخصصي گرايش نرمافزار :
ذخيره و بازيابي اطلاعات ، اصول طراحي و ساخت کامپايلرها، اصول طراحي پايگاه دادهها، پروژه آزمايشگاه سيستم عامل، پروژه آزمايشگاه پايگاه دادهها، شبيهسازي کامپيوتري، مهندسي نرمافزار، تحليل و طراحي سيستمها، پروژه نرمافزار، کارآموزي.
تواناييهاي لازم :
مهندس کامپيوتر بايد پايه رياضي قوي داشته و توانايياش در زمينه فيزيک خوب باشد. همچنين لازم است که فردي خلاق باشد تا بتواند مسائل را از راهحلهاي ابتکاري حل کند. راه حلهايي که کمترين هزينه و بهترين کارايي را داشته باشد. در ضمن دانشجويي که وارد اين رشته ميشود بايد هميشه اطلاعاتش به روز بوده و به دنبال فراگرفتن مطالب جديد باشد.
موقعيت شغلي در ايران :
امروزه يک مهندس کامپيوتر اگر علاقهمند به کار باشد، هيچوقت با مشکل بيکاري روبرو نميشود. بخصوص مهندسين نرمافزار که فرصتهاي شغلي بيشتري داشته و براي کار کردن نيز نياز به امکانات و تجهيزات زيادي ندارند. به همين دليل در بعضي از کشورها، صادرات نرمافزار يکي از اقلام مهم صادراتي و ايجاد درآمدهاي ارزي براي آن کشور است. جالب است بدانيد که متخصصان پيشبيني ميکند که تا 10 سال ديگر در کشورهاي پيشرفته مردم همانقدر که به نيروي برق وابسته هستند، به شبکه اينترنت وابسته خواهند شد؛ يعني همان طور که اگر امروزه برق برود هيچ کاري نميتوان کرد، اگر در 10 سال ديگر اينترنت قطع شود تمامي کارها متوقف خواهد شد. روشن است که در چنين جامعهاي متخصص کامپيوتر نقش بسيار مهمي ايفا خواهد کرد.
پیامبر (ص): صبر اگر به بیقراری رسید دعا مستجاب می شود.
عزیز ما قرنهاست که چشم انتظار به ما دارد!