۱۰ تير ۱۳۹۰ (۱۰:۲۲ق.ظ)
تلفات پنج درصدي مرغداري هاي کردستان بر اثر پديده گرد و غبار
خبرگزاري موج - مديرکل هواشناسي استان کردستان گفت: پديده گرد و غبار سبب تلفات پنج درصدي به مرغداري هاي استان کردستان شده است.
محمد طالب حيدري در گفتگو با خبرنگار موج با بيان اين مطلب اظهارداشت: پديده گرد و غبار که چند سالي است با آن دست به گريبان هستيم به دليل تخريب زيست محيطي کشور عراق رخ داده و نيمه غربي اين کشور را آلوده کرده است.
وي افزود: رودخانه فرات در سال هاي اخير عملکرد طبيعي خود را از دست داده است. به اين معنا که رودخانه ديگر طغيان نمي کند و ده ها هزار کيلومتر از اين رودخانه به باتلاق، نيزار و زمين هاي مرطوب تبديل شده است.
مديرکل هواشناسي استان کردستان با اشاره به عدم طغيان رودخانه فرات گفت: پيش بيني ما اين است که حجم بيشتري از آب فرات به دليل ساخته شدن سد در جنوب فرات مهار شده است.
وي افزود: افزايش شدت تابش خورشيد در عراق منجر به پودرشدن خاک باتلاقي شده و اگر طغيان يا ناپايداري جوي در عراق رخ دهد، اين غبار در حجم وسيع ايجاد و به مناطق غربي ايران منتقل مي شود.
به گفته اين مقام مسئول، بيشترين خسارت تحميلي پديده گرد و غبار را در استان هاي کردستان، کرمانشاه، ايلام و خوزستان داريم.
وي عنوان کرد: تعداد روزهاي همراه با غبار در سنندج طي سال هاي 2005 تا 2010 ميلادي به 130 روز افزايش يافته است.
مدير کل هواشناسي استان کردستان تصريح کرد: پديده گرد و غبار در کردستان از زنبورعسل تا انسان را تحت الشعاع قرار داده است، چرا که با وقوع پديده گردوغبار، زنبورعسل راه کندوي خود را گم مي کند.
وي ادامه داد: با وقوع پديده گرد و غبار، مرغداري ها دچار آسيب هاي بسياري شده اند زيرا سيستم تنفسي مرغ ها بسيار حساس است و همين امر موجب تلفات چهار تا پنج درصدي مرغداري هاي کردستان شده است.
وي خاطرنشان کرد: بوته هاي جاليز به دليل پديده گرد و غبار سوخت و ساز طبيعي ندارند. همچنين دام ها رغبتي به چراي علف هاي غبارگرفته رو ندارند.
حيدري با اشاره به خسارت هاي بخش کشاورزي اظهار داشت: سال گذشته در کردستان ميانگين توليد کندوهاي عسل از 10 به 2 کيلو گرم کاهش يافته است.
وي افزود: معتقدم غبار مانع تابش خورشيد مي شود و تأثير غير مستقيمي بر آب و هوا مي گذارد. مديرکل هواشناسي استان کردستان با اشاره به راه هاي مقابله اي با پديده گرد و غبار تصريح کرد: درمرحله اول بايد منطقه را به دقت شناسايي کرد. سپس روش هاي احياي باتلاق ها را درنظر گرفت. همچنين مالچ پاشي بايد درمراحل آخرکار باشد، چرا که باعث ايجاد عواقب زيست محيطي مي شود.
وي ادامه داد: معتقدم همه کشورهايي که به نحوي دچار اين پديده شده اند همچون ايران، عراق، سوريه و ترکيه بايد چاره اي براي اين موضوع بيانديشند.
حيدري اظهار داشت: هر زمان جريانات جوي از سمت ايران به عراق باشد مشکلي نيست،اما اگر اين روند معکوس شود استان کردستان با هجوم گرد و غبار مواجه مي شود.