شور زندگی/ایرونیگ استون/محمد علی اسلامی ندوشن/انتشارات یزدان
شنبه 11 تیر 1390 11:33 AM
وان گوگ بیان کننده عمیق انسانیت انسان است ؛ بی هیچ خودنمایی، بی هیچ منت گذاردن، با کمال خضوع و بی لحظه ای آرام گرفتن. ( مقدمه مترجم)
شور زندگی، ماجرای زندگی ونسان وان گوگ، نقاش هلندی قرن نوزدهم است.هر یک از بخش های کتاب به یکی از شهرهایی تعلق دارد که وان گوگ در آنها زندگی کرده.محتوای اصلی کتاب از نامه های ونسان به برادرش تئو گرفته شده است.
بخش اول کتاب، شرح زندگی و عشق اول وان گوگ در لندن است ،در دوره ای که وان گوگ فروشنده پرده های نقاشی بوده.و وان گوگ بعد از عشق نا فرجام، تصمیم می گیرد که کشیش بشه.اما بعد از مدتی به این نتیجه می رسد که باید به کار دیگری بپردازد و به برادرش تئو می گوید: بالاخره من راه خود را پیدا کردم، نقاش خواهم شد، البته که خواهم بود، باید باشم.
در واقع کتاب ، سیر زندگی مردی را نشان میده که بعد از فروشندگی و تحصیل علوم دینی، به نقاشی رو میاره.مردی که مردم او را دیوانه سرخ مو ( Fou Roux) می نامند.کسی که در زمان حیاتش فقط یک تابلویش به فروش می رود و کسی که سرانجام خودکشی می کنه.وان گوگ ای که امروزه آثارش در موزه های بزرگ دنیاست و بسیاری به تحلیل نقاشی ها و کاربرد رنگ در نقاشی های او می پردازند.
فکر کنم شور زندگی یکی از بهترین رمانهایی باشه که تا به حال خوندم.نویسنده خیلی خوب از پس توصیف پرده های نقاشی براومده و خیلی خوب تونسته احساسات را در اثرش بیان کند.
نکته جالب دیگه اینکه، ایرونیگ استون در شهرهایی که وان گوگ زندگی کرده بوده، اقامت گزیده و به بررسی اوضاع و احوال و شرایط زندگی وان گوگ در آن شهرها پرداخته است.
دو هفته پس از روزی که حواله را دریافت کرده بود، پاکتی به دستش رسید که در آن نسخه ای از شماره ژانویه( مرکوردوفرانس) بود.تئو دور مقاله ای را که به نام (تنها روان) روی جلد بود خط کشیده بود.خواند: ( آنچه آثار ونسان وان گوگ را مشخص می کند، فراوانی نیرو و حدت بیان است، در اثبات قاطعانه شکل اصلی اشیا، در سادگی قالب هنری او که گاهی زمخت می شود، در میل جسورانه او به اینکه توی چشم خورشید خیره شود ، در شور طرح و رنگ او؛ موجودی نیرومند، مردی جسور که گاهی خشن است و گاهی صادقانه لطیف./ (از متن کتاب)
پ.ن.1.به نظرم بهتره قبل از خوندن این کتاب آثار وان گوگ را دیده باشید.کتاب ( وان گوگ چگونه وان گوگ شد) اثر ریچارد مولبرگر شامل 12 شاهکار ونسان و توضیح کوتاهی درباره هر کدام از آنهاست که بهتون کمک می کنه.همینطور می تونید اینجا بعضی آثار وان گوگ رو بیبینید.
پ.ن.2. ونسان در نامه ای به برادرش می نویسد: رنج کشیدن بدون شکوه کردن، یگانه درسی است که باید در زندگی آموخت.در اینجا می تونید نامه های ونسان به تئو را بیبینید.
پ.ن.3. وان گوگ معتقد بوده، یک نقاش خوب باید خیلی رمان خونده باشه
پ.ن.4. اینجا میتونید چند تا مستند درباره وان گوگ بیبینید.
پ.ن.5. ونسان نمرده است، هرگز نخواهد مرد.عشق او، نبوغ او، زیبائی بزرگی که آفریده است، تا ابد زنده خواهد ماند، هیچ ساعتی نیست که من پرده های او را نگاه کنم و هر بار در آن، چنانکه گوئی آن ها را برای اولین بار تماشا می کنم، معنی تازه ای از زندگی نبینم.