خدا بود و دیگر هیچ نبود/ شهید دکتر مصطفی چمران/ سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی/189
جمعه 10 تیر 1390 2:34 PM
مصطفی چمران که در سال 1311 تولد یافت ، دوران کودکی و ابتدایی را در دبستان انتصاریه تهران (خیابان 15 خرداد-عودلاجان) و دوران متوسطه خود را در دبیرستانهای دارالفنون و البرز سپری ساخت و سپس وارد دانشکده فنی دانشگاه تهران شد و در سال 1335 در رشته برق فارغالتحصیل و شاگرد ممتاز گشت. او همیشه در تمام دوران تحصیل پیشتاز و نمونه بود، علاوه بر آن که در همه مبارزات سیاسی و مذهبی حضوری فعال داشت؛ نمونهای از یک نوجوان و جوانی پاک، پر تلاش، عمیق و برای همه دوست داشتنی بود. با استفاده از بورس شاگرد اولی برای ادامه تحصیل راهی آمریکا شد و ابتدا در دانشگاه تگزاس درجه فوق لیسانس مهندسی برق و سپس در یکی از بزرگترین و مهمترین دانشگاههای معروف آمریکا (برکلی)، در کالیفرنیا و با همراهی برجستهترین اساتید فیزیک، دکترای خود را در رشته الکترونیک و فیزیک پلاسما با عالیترین نمرات دریافت نمود و مدتی در یکی از مراکز مهم تحقیقاتی روی زمین در کنار دانشمندان و پژوهشگران بنام، سرگرم تحقیق روی پروژههای بزرگی، در زمان خود بود.
نگارش این سطور متراکم ومختصراززندگی او، از آنجا ضرورت داشت که برهههای مختلف عمر او، در جوامع و شرایط گوناگون و خط فکری مستقیم او که در این مجموعهی دست نوشتهها گردآوری شده است بیشتر شفاف و مشخص شود و اگر دست نگاشتهای را در آمریکا، لبنان یا در ایران به رشته تحریر درآورده است موقعیتها و شرایط روز نیز مدنظر قرار گیرد.
دکتر چمران لحظهای بیکار نمینشست. یا کار میکرد، یا میخواند و یا مینوشت. حتی اگر چند دقیقه جلسهای دیرتر تشکیل مییافت از این فرصت کوتاه نیز استفاده میکرد و مینگاشت و آنچه را که مینوشت برای خود و دل خود مینوشت نه برای دیگران و نه به خاطر آنکه روزی منتشر شود، مکنونات قلبی او بود، گاهی با خدا راز و نیاز میکند، گاهی با علی (ع) و گاهی با حسین (ع)؛ زمانی گزارشی را ثبت مینماید و هنگامی دیگر روحیهی شاعرانه و عارفانه خود را پر و بال میدهد و با دل خود به پروازی ملکوتی و سیر و صعودی روحانی میپردازد و زمانی دیگر حقایقی تاریخی را با سادگی و صراحت بیان میکند و در نوشتهای دیگر به دردها و رنجها و غمهای خود که همهی آنها هم درد و رنج اجتماعی بود میپرداخت و بالاخره از هر بابی و هرگونه که آن لحظه افکار او را به خود مشغول میداشت با بیانی زیبا و قلمی ساده و صریح آنچه را که در درون او میگذشته قلم زده است، گاهی از شور و شوق و شیدایی و گاهی از عشق و محبت الهی و زمانی از دردها و رنجها و هنگامی هم از جنگ و ستیز و مقاومت و شهادت و روزی هم در پرواز ملکوتی و سیر و سلوک عرفانی سخن گفته است و مهم آنکه اینها را به نیت آن ننوشته است که کسی بخواند و بر دل پر رنج و پر خون او مرهمی بگذارد یا تحسین بنماید، بلکه راز و نیازی درونی و سیر و سلوکی عرفانی بوده است که امروزه در اختیار ما است.
در انتخاب این دست نگاشتهها موضوع خاصی مد نظر نبوده است و از هر بابی و هر بحثی که بوده است فقط به صرف آنکه زمان نگارش با تاریخ مشخص شده باشد گزینش شده، بنابر این، این مجموعه دست نگاشتههای تاریخدار دکتر چمران است که در طول سالیان دراز، دربارهی مطالب مختلف و در نقاط گوناگون و کاملا متفاوت نگاشته شده است.