اصول تغذيه مناسب در محيط كار
چهارشنبه 2 تیر 1389 9:58 PM
نقش تغذيه مناسب در سلامت
عمومي و بازده كاري به اثبات رسيده است. تامين غذاي مغذي و سالم سبب ارتقاء
سلامت و افزايش بازده كاري كاركنان ميشود. كاركنان براي حفظ سلامت خود به
تغذيه مناسب نياز دارند.
افراد شاغل كه بخش
قابل توجهي از جمعيت فعال را تشكيل ميدهند، حداقل يك سوم روز و يا حتي نصف
روز خود را در محيط كار ميگذرانند و بطور معمول يك وعده غذايي و يك ميان
وعده خود را در محيط كار مصرف ميكنند. نقش تغذيه مناسب در سلامت عمومي و
بازده كاري به اثبات رسيده است. تامين غذاي مغذي و سالم سبب ارتقاء سلامت و
افزايش بازده كاري كاركنان ميشود. كاركنان براي حفظ سلامت خود به تغذيه
مناسب نياز دارند.
اضافه وزن و چاقي از عواقب پشت ميز نشيني و كم تحركي در محيط هاي كار
است. تغذيه در محيط هاي كار بايد متناسب با ميزان تحرك بوده و از تعادل و
تنوع برخوردار باشد.
اصول كلي تغذيه در محيط كار:
1 مصرف قندها و كربو هيدراتهاي ساده مثل قند و شكر، نانهاي سفيد و
برنج سفيد در محيط كار اگرچه در كوتاه مدت به بالا رفتن قند خون كمك
ميكند، ولي با تحريك ترشح انسولين، ورود گلوكز به سلول را تسريع كرده و در
نهايت كاهش قند خون و عوارض ناشي از آن مانند خستگي، خواب آلودگي و كاهش
بازده كاري را بدنبال دارد.
2 نحوه تغذيه در محيط كار ميتواند به ايجاد استرس هم كمك كند. استرس
همراه با تغذيه نامناسب و بي تحركي زمينه را براي ابتلا به بيماريهاي
مزمن فراهم ميكند.
3 سطح هورمونهاي مولد استرس مانند كورتيزول با مصرف غذاهاي چرب و
هورمون آدرنالين در اثر مصرف زياد قند و شكر و كافئين (در قهوه و
نوشابههاي كولا) در خون بالا ميرود.
4 مصرف مداوم كربو هيدراتها و غلات همچون انواع كيك، كلوچه، بيسكويت
با توجه به كالري بالايي كه دارند ميتواند سبب اضافه وزن و چاقي، به ويژه
در افرادي كه فعاليت بدني كمي در محل كار دارند شود.
5 با تغييرات جزئي از جمله كاهش مصرف قند و كافئين (موجود در
نوشابهها) مصرفي در محيط كار و رعايت اصل تنوع در برنامه غذايي روزانه
ميتوان به حفظ تعادل قند خون و افزايش دريافت مواد مغذي كمك كرد كه نتيجه
آن علاوه بر حفظ سلامت و كاهش عوامل خطر بيماريهاي مزمن، افزايش كارايي و
بازده كاري كاركنان در محيط هاي كار است.
تغذيه كاركنان نوبت كار (شيفتي):
در مراكزي كه چند نوبت (شيفت) كاري دارند مانند كارخانهها،
بيمارستانها، ادارات پليس و فرودگاه ها رعايت نظم در برنامه غذايي روزانه،
توزيع مناسب انرژي در وعدههاي غذايي، مصرف غذاهاي متنوع با گنجانيدن گروه
هاي غذايي اصلي (نان و غلات شير و مواد لبني، ميوهها، سبزيها وگروه گوشت،
حبوبات و تخممرغ) و توجه به زمان مصرف غذا در كاهش خستگي و بهبود عملكرد
كاركنان موثر است.
افرادي كه نوبتهاي شبكاري دارند، بهتر است:
1 وعده اصلي غذاي خود را در بعد از ظهر و يك وعده غذايي در نيمه
زمان شيفت ميل كنند.
2 غذاهاي چرب و سنگين و پر ادويه كه سبب خواب آلودگي و كاهش كارايي
ميشود مصرف نكنند.
3 در غذاي خود گوشت كم چربي (بويژه ماهي و مرغ) به شكل كبابي و يا
آبپز، سبزيهاي تازه و سالاد، نانهاي سبوسدار، حبوبات و ماست كمچرب
مصرف نمايند.
4 از انواع مواد پروتئيني مثل گوشت (بويژه مرغ و ماهي)، حبوبات،
تخممرغ (آب پز) استفاده كنند. شير و مواد لبني كم چرب از جمله ماست، پنير و
كشك نيز علاوه بر تامين املاحي مانند: كلسيم و فسفر، از منابع خوب پروتئين
به شمار ميروند. غذاهاي پروتئيني، با افزايش ناقلهاي شيميايي مانند
نوراپي نفرين سبب افزايش هوشياري و رفع خواب آلودگي ميشوند.
5 مصرف يك ليوان شيركم چرب همراه با دو عدد خرما قبل از خواب در
بهبود خواب كاركنان موثر است.
6 در بين دو وعده غذايي ميوه مصرف كنند تا ويتامينهاي مورد نياز
بخصوص ويتامينهاي B و C كه در كاهش فشارهاي كاري و استرس سودمندند را به
مقدار كافي دريافت نمايند.
براي داشتن تغذيه مناسب در محل كار:
1 با توجه به اينكه تداوم كار نشسته و بدون تحرك ميتواند موجب
اختلال در كاركرد دستگاه گوارش و ايجاد يبوست شود. بهتر است از نان و غلات
كامل (سبوسدار) استفاده شود. بعنوان مثال بجاي مصرف نانهاي تهيه شده از
آرد سفيد (مثل نان لواش و باگت) نان سنگك و يا نان جو مصرف شود.
2 در صورتي كه امكان انتخاب غذا در رستوران محل كار وجود دارد، از
غذاهاي بخارپز، آب پز و يا كبابي بجاي غذاهاي چرب و سرخ شده استفاده شود.
3 بجاي گوشت قرمز، غذاهايي كه با ماهي و يا مرغ تهيه شدهاند مصرف
شود و در صورتي كه امكان انتخاب نيست، تمام چربيهاي گوشت قرمز را قبل از
مصرف بايد جدا كرد.
4 بجاي نوشابههاي گازدار كه مقدار زيادي مواد قندي و كافئين وارد بدن
كرده و منجر به چاقي ميشوند. از نوشيدنيهاي سالمتر مثل آب و دوغ كم نمك و
بدون گاز استفاده شود.
5 اگر در محيط كار غذاهايي مانند عدسي و يا خوراك لوبيا سرو ميشود،
به خورشتهاي چرب و غذاهاي سرخ شده ترجيح داده شود. غذاهايي كه با حبوبات
تهيه شدهاند (مثل عدسي و خوراك لوبيا) وقتي همراه با نان مصرف شود نه تنها
منبع خوب پروتئين هستند بلكه به علت دارا بودن فيبر به سلامت بدن كمك
ميكنند. فيبر علاوه بر تنظيم حركات دستگاه گوارش، جذب چربيها و مواد قندي
را نيز كاهش ميدهد.
6 در ميان وعدهها، بجاي مصرف مواد قندي، شيريني و يا بيسكويت، بهتر
است انواع سبزي و صيفيجات مثل خيار، كوچه فرنگي، كاهو، هويج، ميوهها و يا
لقمههايي كه در منزل تهيه شدهاند مثل نان و پنير و سبزي مصرف شود.
بخاطر داشته باشيد كه با پيروي از يك الگوي غذايي سالم در محيط كار نه
تنها از اضافه وزن و چاقي، ابتلا به بيماريهاي قلبي عروقي، ديابت و ساير
بيماريها پيشگيري كردهايد، بلكه با بهبود عملكرد و افزايش بازده كاري
موجبات ارتقاء خود را در محيط كار نيز فراهم ميكنيد.
چهار راه برای رسیدن به آرامش:
1.نگاه کردن به عقب و تشکر از خدا 2.نگاه کردن به جلو و اعتماد به خدا 3.نگاه کردن به اطراف و خدمت به خدا 4.نگاه کردن به درون و پیدا کردن خدا
پل ارتباطی : samsamdragon@gmail.com
تالارهای تحت مدیریت :
مطالب عمومی کامپیوتراخبار و تکنولوژی های جدیدسیستم های عاملنرم افزارسخت افزارشبکه