پاسخ به:معرفی رشته کارشناسی ارشد فلسفه
شنبه 4 تیر 1390 3:15 PM
گرایش ها وابعاد مختلف دوره در کارشناسی ارشد
مجموعه فلسفه داراي سه گرايش است. منطق، فلسفه، فلسفه دين.
فلسفه
در اين گرايش به بررسي جامع بحثهاي مطرح در تاريخ فلسفه پرداخته ميشود. در دروس اين گرايش، يا به بررسي آرا و نظريات يک فيلسوف ميپردازيم و يا نحلهاي فلسفي را مورد بررسي قرار ميدهيم. برخلاف بسياري از علوم که تاريخشان به طور کلي از خود علم مجزاست -مثلا ميتوان رياضيدان بزرگي بود بيآنکه سررشتهاي در تاريخ رياضيات داشت- در فلسفه ارتباط تنگاتنگي ميان فلسفه و تاريخ فلسفه وجود دارد، تا آنجا که برخي فلسفه را با تاريخ فلسفه يکسان دانستهاند. به همين دليل است که نظريات فيلسوفان مختلف با وجود گذشت زماني طولاني از طرح اين نظريات، همچنان مورد بحث و مناقشه قرار ميگيرد. مطالعه بحثها و مناقشات فلسفي در زمينه تاريخشان و ارتباط نحلههاي مختلف با ديدگاههاي قبلي و بعدي از فوايد مطالعه تاريخي فلسفه است. در اين گرايش، راه براي پژوهش و تحقيق در حوزه متنوعي از آرا و مکاتب فلسفي باز است. در اين گرايش بيشتر بر فلسفه غرب تکيه ميشود و تعداد دروس مرتبط با فلسفه غرب بيش از دو برابر دروس فلسفه اسلامي است.
منطق
منطق به همراه فلسفه و رياضيات قديميترين شاخههاي علوم بشري هستند و همواره پيوندي محکم ميان اين سه رشته وجود داشته است. در منطق ما به بررسي قوانين تفکر ميپردازيم. به عبارت ديگر، سوالي که منطق ميخواهد به آن پاسخ دهد اين است: در هنگام تفکر پيرامون موضوعات مختلف، از کدام قواعد و قوانين پيروي کنيم تا تفکرمان از وقوع خطا مصون بماند؟ از همين رو بايد از اين علم به عنوان ابزاري نام برد که در ساير علوم مورد استفاده قرار ميگيرد. منطق نيز مانند هر علم ديگر، تحولات مختلفي را پشت سر گذاشته است و اغلب آن را تحت دو عنوان بررسي ميکنند: منطق قديم و منطق جديد. منطق جديد که به عمرش به 200 سال هم نميرسد با منطق قديم که قدمت نخستين اثر نوشته شده در مورد آن به بيش از 2300 سال قبل از ميلاد مسيح بازميگردد، تفاوت ذاتي ندارد، اما کاربردها و گسترش آن در همين عمر کوتاهش به مراتب از منطق قديم بيشتر بوده. منطق جديد چنان اتحادي با رياضيات پيدا کرده که آن را منطق رياضي نيز مينامندو از اين رو کاربردهاي متعددي در علوم رياضي و کامپيوتر يافته است.
فلسفه دين
دين و فلسفه در طول تاريخ ارتباطات متقابلي با يکديگر داشته و دارند و به همين دليل فلسفه دين از مهمترين گرايشهاي فلسفههاي مضاف است. فلسفههاي مضاف مانند فلسفه دين، فلسفه سياست، فلسفه تاريخ، فلسفه علم و ... رشتههايي هستند که در آنها تلاش ميشود با رويکردي عقلي به بررسي بنيادها و مسايل اساسي مطرح در دين، سياست، تاريخ، علم و ... پرداخته شود. به طور کلي در بررسي گزارهها و اعتقادات ديني، دو نگاه مطرح است. گاهي اين اعتقادات از نگاهي درونديني مورد توجه قرار ميگيرند. در اين نگاه ما به عنوان مومنان به يک دين خاص به بررسي و دفاع از اعتقادات خود ميپردازيم. اين نگاه به دين بيشتر در رشتههاي الاهيات و کلام مورد بررسي قرار ميگيرد. اما زماني که نگاه ما به دين، اولا نه معطوف به يک دين خاص و ثانيا مطالعه عقلي اعتقادات مطرح شده باشد، حوزه فعاليت ما فلسفه دين است. وجود خدا، زبان دين، وحي، تجربه ديني، رابطه دين با علم، عقل، سياست و ... از جمله مسايل اساسي مطرح در فلسفه دين ميباشند.******