تزیین با گل خشك
شنبه 14 خرداد 1390 7:40 PM
تزیین با گل خشك
در این جلسه در رابطه با هنر تزیین با گل خشك مطالبی را بیان میكنیم.
هنر تزیین با گل خشك از سال 1850 میلادی رواج یافت. دلیل روآوری به این هنر علاقهمندی مردم به نگهداری از گلها به همان شكل اولیه بوده است، چرا كه از پژمرده شدن گلها حسرت بسیار میخوردند. علاوه بر این چون در تمام فصول سال به گلهای تازه دسترسی نداشتند، لذا گلها را خشك میكردند تا بتوانند از آنها در تزئینات مختلف استفاده كنند.
تمامی تزئیناتی كه با گلهای تازه و طبیعی صورت میگیرد مثل حلقه گل، سبد گل، دسته گل و ... با گلهای خشك نیز انجام میشود. تمام طرحهایی كه در رابطه با گلآراییهای مدرن و سنتی توضیح دادیم (مثل طراحی مثلثی، هلالی، عمودی و ...) مبنایی برای تزئینات گلهای خشك نیز میباشند.
تنها ایرادی كه در رابطه با گلآرائی خشك مطرح میشود این است كه گلهای خشك فاقد عطر و بوی گلهای طبیعی و تازه هستند. لذا به منظور جبران این كاستی كمی عطر بر روی آنها میپاشیم. البته گلآرایی خشك نیاز به مراقبتهای ویژه مانند گلهای تازه ندارد و به مدت طولانی در تزئینات ساخته شده به همان شكل باقی میماند.
بعضی از گلها در فصل رویشی خود بر روی بوتههایشان خشك میشوند ولی بعضی از آنها را باید به روشهای مختلف خشك كرد. بهترین زمان چیدن گل جهت خشك كردن آن، روزهای آفتابی است. البته توجه داشته باشید كه گلهای چیده شده نباید به صورت غنچه باشند، بلكه باید كاملاً باز شده باشند. گل به حالت غنچه خوب خشك نمیشود و انتهای آن تیره رنگ میشود. حتماً باید گلهای تازه و با طراوت چید و از چیدن گلهای پژمرده پرهیز نمود. و همچنین گلهای باران خورده و خیس برای خشك كردن به هیچ وجه مناسب نیستند.
در هنگام چیدن گلها یك ظرف آب همراه داشته باشید و گلهای چیده شده را در آن قرار دهید تا زود پژمرده نشوند. همچنین دو عدد ظرف در دار برای گذاشتن برگهای چیده شده همراه داشته باشید (برای حفظ رطوبت برگ).
معمولا ً در گلآرایی خشك همانند گلآرایی تازه از سه نوع گل استفاده میشود. برگها و شاخههای سبز مانند اُكالیتوس، انواع پر كنندهها مثل استاتیس و گلهای تازه مثل گل رز، آفتاب گردان و داودی، كه تمامی اینها برای خشك كردن مناسب هستند.
* راههای خشك كردن گلها
در زمانهای قدیم گلها و برگهای چیده شده را دسته میكردند و آنها را بر روی اجاق خشك میكردند ولی امروزه برای خشك كردن گلها راهها و روشهای بسیاری وجود دارد.
این روشها عبارتند از:
- خشك كردن گلها در هوای آزاد؛
- آویزان كردن گلها، یا تكنیك ایستاده؛
- خشك كردن گلها با مواد شیمیایی؛
- خشك كردن توسط فریز (Freeze) كردن؛
- خشك كردن با پرس كردن گلها؛
- خشك كردن توسط اجاق.
پرس كردن گلها و خشك كردن آنها در هوای آزاد از روشهای سنتی است. از صدها سال پیش این دو روش مورد استفاده قرار گرفته است ولی خشك كردن بوسیله مواد شیمیایی و فریز كردن از روشهای جدید است.
برای خشك كردن گلها بهتر است آنها را از هم جدا كنیم و گلهای ظریف و درشت را در دستههای جداگانه قرار دهیم. همچنین باید مطمئن باشیم كه گل تازه است و حالت پژمردگی ندارد، شكوفهها كاملاً باز شدهاند و رطوبتشان را از دست دادهاند. غنچهها را هیچ وقت با دست باز نكنید بلكه صبر كنید تا بطور طبیعی باز شوند.
برای گرفتن رطوبت گل ابتدا گل را در گلدان بی آب به حالت ایستاده قرار میدهیم. چنانچه رطوبتی در گل باشد به ساقه منتقل شده و به سمت پایین ساقه میآید. سپس با كوتاه كردن انتهای ساقه رطوبت را از آن خارج میكنیم.
خشك كردن گل در هوای آزاد
بهترین و سریعترین روش خشك كردن گلها بطوریكه هم رنگ آنها ثابت بماند و هم كیفیت آنها زیاد تغییر نكند همان روش خشك كردن گل در هوای آزاد است.
مكانی كه گلها را در آن جا خشك میكنیم باید دارای امكانات و شرایط خاصی باشد كه عبارت است از:
- چرخش هوای مطلوب در محیط وجود داشته باشد؛
- گرمای محیط بین 70 تا 90 درجه فارنهایت باشد؛
- هوای محیط خشك بوده و مرطوب نباشد؛
- نور آفتاب در محیط نباشد (مكان سایه باشد زیرا نور آفتاب باعث تغییر رنگ یا رنگپریدگی گلها میشود)؛
- محیط زیاد بزرگ نباشد و تعداد گلها هم خیلی زیاد نباشد؛
- وجود شومینه یا اجاقی كه به خشك شده گلها كمك كند نیز مفید است.
خشك كردن گل به روش آویزان كردن
در روش آویزان كردن ابتدا گلها را بطور افقی در روی كاغذ یا روزنامه قرار داده و دسته میكنیم و سپس طوری كه سَر گلها به طرف پایین باشند آنها را آویزان میكنی