بازی والیبال
پنج شنبه 5 خرداد 1390 4:37 PM
والیبال بازی سادهای است و قابل اجرا برای تمام گروههای سنی در داخل یا خارج خانه میباشد. در بسیاری از مناطق جهان به عنوان یکی از اساسیترین ورزشهای تفریحی و در مناطق دیگر به عنوان یکی از ورزشهای رقابتی شناخته شده است. این ورزش نه تنها یکی از بازیهای خوب محسوب میشود بلکه ورزش پرورشی جالبی برای ورزشکاران، شناگران و بازیکنان سایر رشتههای ورزشی می باشد و احتیاج به پرش، چابکی، سرعت، واکنش و تنظیم حرکات در وقت تعیین شده دارد. به طور اساسی والیبال به تنیس تشبیه شده است ولی تفاوتی که وجود دارد این است که:
· در والیبال هیچ یک از بازیکنان انفرادی بازی نمیکنند و توپ را از روی تور رد نمیکنند.
· هر تیمی میتواند قبل از گذراندن توپ از روی تور و فرستادن آن به سوی تیم دیگر ۳ بار ضربه بزند ولی هیچ یک از بازیکنان نمیتوانند دوبار متوالی با توپ تماس یابند (استثنا در مورد دفاع وجود دارد).
· زمانی بازی شروع میشود که توپ توسط یکی از بازیکنان واقع در قسمت راست قطاع دایره خط پشتی سرو میشود.
· هر تیم دارای شش بازیکن میباشد، به طوری که هر تیم تلاش میکند که توپ را در زمین حریف فرود آورد و اگر از امتیاز 25 و با اختلاف 2 امتیاز از حریف جلو باشد و در ست پنجم اگر 15 امتیاز کسب زمانی که توپ در زمین تیم او فرود آید، ادامه می دهد.
· زمانی که توپی از طرف حریف دریافت میشود، تمام بازیکنان در جهت حرکت عقربه های ساعت چرخش انجام میدهند.
توپ به شکل کروی و از جنس چرم است و شامل توپی لاستیکی یا مادهای از این قبیل میشود. قسمت رویی آن یک رنگ است و قسمت تویی نیز باید روشن تر باشد.
· محیط : ۶۵ الی ۶۷ سانتیمتر
· وزن: ۲۵۰ الی ۲۸۰ گرم
· هر تیم شامل ۶ بازیکن میشود.
· سه بازیکن در خط جلو و سه بازیکن در خط عقب قرار میگیرند.
· زمانی که توپ سرو میشود، سه بازیکن خط جلو باید در جلوی بازیکنان خط عقب قرار گیرند.
· بازیکن از قطاع دایره سمت راست خط عقب با یک دست سرو میزند.
· زمانی که توپ در زمین وارد میشود، بازیکنان می توانند برای پرتاب توپ به هر نقطهای حرکت کنند، حتی اجازه دارند که برای جلوگیری از تماس توپ با زمین، به خارج از زمین بروند.
دو تیم ۶ نفری با یکدیگر روبرو میشوند. داور در بالای تور قرار گرفته و ناظر بر اجرای مسابقه بوده و سوتی در دست دارد. سرداور نیز مقابل او قرار میگیرد. در اینجا تیمی که سرویس را دریافت میکند، منتظر توپ میشود. بازیکنان در وضعیت آمادهباش بوده و دستها، انگشتان، بازوها و پاها در حالات مطلوب قرار میگیرند. بازیکنان در مرکز زمین میایستند و در این محل بیشتر حملهها شکل میگیرد، به طوری که یکی از آنها در نزدیک تور ایستاده و بقیه بازیکنان فرم w را تشکیل میدهند.
· هر مسابقه دارای یک داور میباشد که در بالای تور ایستاده و ناظر بر اجرای مسابقه است.
· سرداور روبروی داور نشسته و در امر قضاوت به او کمک میکند.
· دو نفر در کنار خطوط قرار میگیرند.
· مانند سایر رشته های ورزشی مسئول ثبت امتیازات نیز حضور دارد.
· پاس بالای سر، یکی از مشخص ترین عملیات والیبال است.
· هرگز نباید به توپ مشت زد، بلکه باید آن را با دو دست پاس داد.پاس دادن از عقب نیز نشاندهنده همین عمل است.
· پاس دادن، ست زدن و فرستادن توپهای بلند از بالای تور صورت میگیرد.
· حرکت توپ در هوا در پرتاب آرام توپ از بالای تور اجرا میشود.
· اگر قبل از تماس با توپ دستها دور شوند، توپ به وسط پیشانی برخورد خواهد کرد.
· همیشه باید به توپ نگاه کرد. ابتدا پاها را حرکت داده، آنها را خم کرده و بدن را در زیر توپ قرار داد. به منظور حفظ تعادل و توازن یکی از پاها را به آرامی در جلوی پای دیگر قرار داده، زانوها را خم کرده و سپس باید تمام بدن را راست کرد. به عنوان یک قانون کلی شستها را در حالت اشاره به طرف عقب و بینی نگهدارید. بازوها را راحت قرار داده و تا آن جایی که امکان دارد حرکات را بسیار ساده انجام داد. شصت و دو انگشت اول به این عمل قدرت بخشیده و بقیه انگشتان به آن جهت می دهند.
· بهترین و معمول ترین مرحله والیبال (حرکت توپ در هوا) میباشد. برخی معتقدند که برای شروع تمرینات میتوان از بادکنک استفاده کرد. تمرین پرتاب توپ پس از پرش برای گرفتن آن بسیار موثر است و مفید. البته همیشه پس از رسیدن توپ به نقطه اوج این عمل را انجام دهید.
· سرویس عملی است که به منظور وارد کردن توپ در بازی به کار میرود.
· در هنگام سرویس زدن باید به نکات زیر توجه کرد : 1- هنگام ضربه زدن به توپ (سرویس)حتما باید توپ را به اندازه کافی و به دور از هر دودست پرتاب کرد و با یک دست به توپ ضربه زده شود. 2- هنگام سرویس زدن نباید پاها را روی خط و یا درون زمین خودی قرار داد و باید از خط فاصله داشته باشد. 3- توپ حتما باید از تور عبور کرده و درون زمین حریف پرتاب شود (قبلا اگر هنگام سرویس زدن توپ به تور برخورد میکرد خطا محسوب می شد ولی در حال حاضر خطایی محسوب نمی شود.