|
هپاتیت C
|
● آلودگی همزمان به HIV و ویروس هپاتیت C
▪ افرادی که حامل HIV می باشند، به خصوص معتادانی که مواد مخدر تزریقی استفاده می کنند، ممکن است که ویروس هپاتیت C (التهاب کبد) را نیز با خود حمل کنند.
▪ بیماری هپاتیت C در افرادی که حامل HIV هستند، جدی تر و خطرناک تر است.
▪ بسیاری از بیماران مبتلا به هپاتیت C هیچگونه علایمی از این بیماری نشان نمی دهند.
▪ بیماری هپاتیت C (التهاب کبد) قابل معالجه است.
۱) یکی از راه های آلودگی به HIV تزریق مواد مخدر است. تزریق مواد مخدر همچنین یکی از راه های اصلی شناخته شده آلودگی به ویروس هپاتیت C نیز است. در حقیقت ۵۰ درصد تا ۹۰ درصد افرادی که از طریق تزریق مواد مخدر آلوده به HIV شده اند، همزمان مبتلا به بیماری هپاتیت C می باشند.عفونت به ویروس هپاتیت C در اشخاصی که آلوده به HIV می باشند جدی تر می باشد.
۲) ویروس هپاتیت C می تواند به کبد آسیب رساند و همچنین در معالجه HIV می تواند تاثیر منفی داشته باشد. بنابراین افرادی که آلوده به HIV می باشند، باید مطمئن شوند که ناقل ویروس هپاتیت C نمی باشند و تمام پیشگیری ها و اقدامات لازم برای جلوگیری از آلوده شدن همزمان به ویروس هپاتیت C را به عمل آورند.
۳) بسیاری از افرادی که دچار بیماری هپاتیت C می باشند، هیچگونه علایمی از این بیماری را در خود بروز نمی دهند. بنابراین خون این افراد باید مورد آزمایش قرار گیرد اگر جواب آزمایش نشان دهنده آلودگی به ویروس هپاتیت C باشد، پزشک می بایست قطعه کوچکی از کبد را برداشته (بیوپسی Biopsy/ ) تا از این راه میزان خسارت وارده به کبد را مشخص کند.
۴) معالجه ویروس هپاتیت C در بیماران مزمن (بیمارانی که این ویروس را برای مدت طولانی با خود حمل کرده اند)، حتی برای افراد آلوده به HIV ، انجام پذیر است.
● راه های آلوده شدن به ویروس هپاتیت C
بیماران هموفیلی که قبل از سال ۱۳۶۷ هجری شمسی (۱۹۸۷ میلادی) فرآورده های خونی دریافت کرده اند.
این ویروس همچنین می تواند:
▪ از طریق آمیزش جنسی
▪ از طریق مادر به نوزاد منتقل شود.
ولی در هر حالت خطرانتقال ویروس هپاتیت C کمتر از خطر انتقال HIV است.
● راه های جلوگیری از آلوده شدن به ویروس هپاتیت C
▪ تزریق مواد مخدر از مهم ترین راه های انتقال ویروس هپاتیت C است. بهترین راه جلوگیری از آلوده شدن به ویروس هپاتیت C ، عدم استفاده از هرگونه مواد مخدر تزریقی می باشد.
▪ اگر همچنان نمی توانید مواد مخدر دیگری مانند مواد مخدر دودی جایگزین مواد مخدر تزریقی کنید، حتماً سوزن یا سرنگ یکبارمصرف، استفاده کنید. در بعضی کشور ها از جمله ایران، مراکزی وجود دارند که سوزن و سرنگ یکبار مصرف در اختیار معتادان تزریقی قرار می دهند. تحت هیچ شرایطی از سوزن، سرنگ، قاشق، پنبه و سایر وسایل تزریق که قبلاً به خصوص از سوی دیگران مصرف شده است، استفاده نکنید.
▪ از هیچ وسیله ای که امکان آلوده شدن به خون را دارد، استفاده مشترک نکنید، از جمله مسواک، تیغ، سوزن و غیره.
▪ خالکوبی یا سوراخ کردن هر قسمت از بدن می تواند شما را در معرض خطر آلودگی به ویروس هپاتیت C قرار دهد.
▪ در هنگام آمیزش جنسی مراعات هرگونه راه های بهداشتی را انجام دهید. به بخش آموزش های جنسی و همه چیز درباره کاندوم در همین سایت مراجعه کنید.
● بیوپسی یا نمونه برداری از کبد:
هنگام نمونه برداری از کبد، بوسیله یک سرنگ نمونه کوچکی از کبد برداشته می شود و تحت آزمایش قرار می گیرد تا میزان خسارت و آسیب وارده به کبد تخمین زده شود.
● درمان بیماری هپاتیت C
معمولاً دو نوع دارو به شکل منفرد و یا به صورت ترکیبی، برای بیمارانی که به مدت طولانی این ویروس را با خود حمل می کنند، تجویز می شود.
درمان بیماری هپاتیت C مزمن به شرح زیر می باشد:
▪ پزشک معالج برای شما یک داروی ترکیبی ازدو دارو تجویز می کند.
▪ دوره درمانی بین ۶ تا ۱۲ ماه به طول می انجامد. نوشیدن مشروبات الکلی در این مدت اکیداً ممنوع می باشد.
▪ همچنان توصیه می شود که واکسن های هپاتیت A و B نیز تزریق شود.
هنوز ثابت نشده است که آیا آلودگی به ویروس هپاتیت C همراه با آلودگی به HIV باعث گسترش فعالیت HIV و تضعیف سریع تر سیستم ایمنی بدن می شود.
معالجه این ویروس همیشه موفقیت آمیز نمی باشد ولی می تواند به بیمارانی که به HIV آلوده می باشند، کمک کند.
توجه: تنها پزشک معالج صلاحیت دارد که تصمیم بگیرد، چه زمانی باید درمان شروع شود و چه نوع دارویی می بایست تجویز شود.
|
|
منبع: CDC Division of HIV/AIDS Prevention Internet آلودگی همزمان به ویروس اچ. آی. وی و ویروس هپاتیت C مولف: مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا www.cdc.gov/hiv مترجم: دکتر فهیمه تفرشی Translated by: Dr.Fahimeh Tafreshi
|